ALNUS / CEPA - ECOLOGISTES DE CATALUNYA
des de 2009 integrats al CENTRE D'ECOLOGIA I PROJECTES ALTERNATIUS
 

Agrupació en defensa de l'entorn ALNUS des de 1997    
L'ALNUS és un grup ecologista amb seu al municipi de Sant Just Desvern (Baix Llobregat) preocupada pel medi ambient, Collserola i l'estat del món. Volem contribuir amb el nostre gra de sorra al canvi global i revolució verda des d'una actuació principalment local, participant també a diverses plataformes cíviques d'àmbit més ampli.

L'entitat te com a objectiu  l'auto-formació i divulgació en tots els aspectes relacionats amb la natura, llur conservació, i el canvi social necessari per assolir-ho. En aquest sentit basem les nostres activitats.

Alnus és membre de la Federació Ecologistes de Catalunya que integra prop de 5000 socis.

El vern
L'agrupació rep el nom científic de l'arbre que forma part del topònim del nostre poble.
 

alnus
glutinosa
(científic)

Vern
(català)

Aliso
(castellà/espanyol)


Recull en format PDF d'activitats realitzades anualment per
Alnus - Ecologistes de Catalunya

2001 2002 2003
2004 2005
2006
2007
2008
2009

A partir de 2010 Alnus s'integra al CEPA que centralitza les activitats i reculls.


Aquestes són algunes de les activitats  que hem anat realitzant fins ara :
Sortides i activitats naturalistes i ecologistes.

Sortides naturalistes i safaris fotografics per la Vall de Sant Just, que resumim realitzant àlbums de fotos web com:
RaconsDeLaVallExcursio
Passejada riu Llobregat 2010

Safari papallones i 25 aniversari del CEPA


Conferències temàtiques sobre les problemàtiques ambientals com " Canvi climàtic i energia solar", "Especulació urbanística", "La caça a Catalunya i Collserola", "Problemàtica de la incineració de residus i alternatives", "La Vall en perill", "Collserola ha de ser Parc Natural", Els efectes de la contaminació a la salut".
.   Recol·lecció de glans de roures, alzines, sureres i coscoll, creació d' un viver d'aquests arbres autòctons i petites forestacions per la Vall de Sant Just, sobretot al torrent de can Cortès. L'any 1999 varem forestar conjuntament amb l'agrupament escolta MLK amb més d'un centenar de plançons. Veure panoràmica i colla.

10 anys fent repoblació forestal.

Repoblació 2008

Plantada 2009

NATURA I CONTRASTOS

Neteja de brossa i deixalles a la Vall de Sant Just. En el conveni que manteniem amb l' Ajuntament, l'ALNUS es comprometia a portar a terme varies sortides anyals en les quals és passejava per la Vall i es feia neteja disfrutant del paisatge.

Envasos, que no són pocs !!!, déu n'hi do de la gent inconscient i mal educada que volta encara pels boscos i els utilitza d'abocador.

Des del 2004 ja no fem neteges. Fins el 2009 ens hem concentrat en la tasca de forestació i defensa de Collserola davant les amenaces urbanístiques.


  
Samarreta 10è aniversari alnus "estimem la vall"

Tenim 2 fantàstiques samarretes:


Una amb el text "Preservem la vall de Sant Just", dissenyada per en Martí Mercader) que només la tenim en talles L i XL.

L'altre en conmemoració del 10è aniversari d'Alnus amb el text dins un gran cor verd "estimem la vall, som natura", dissenyat per Lluís Ayguadé. En disposem en talles XL, i L en format maniga curta, i sense mànigues (estil femení) amb talles M i S.

En regalem una a tothom que participi amb l'ALNUS en 2 activitats per la Vall de Sant Just!
La donem també a 8 euros, per al finançament de la campanya "Preservem la Vall" i el finançament de la nostra entitat. Interessats contactar amb ALNUS.
Acostumem a posar una paradeta informativa en dies senyalats com a les festes de tardor i Firadesvern, de vegades per St. Jordi o en actes especials com la festa de la Pau.
Fem acció divulgativa de les problematiques ambientals més properes i alhora ens promocionem i fem nous i noves socis/es i col·laboradors/es.
Taula informativa ecologista

Som membres de la Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus en la qual participem activament.
* Vàrem recollir més de 400 firmes per presentar al Parlament de Catalunya dins la Iniciativa Legislativa Popular en contra de la incineració de residus. A tot Catalunya se'n van recollir unes 103000, superant de llarg les 65000 necessàries per presentar la proposta de llei al parlament, desgraciadament CIU, PSC i PP, la van aprovar tergiversant-la, per regular la incineració.

Acció de compra col·lectiva a BCN. Retransmesa "En directe" per TV3. Divendres 7 de juny de 2002.

Cinquanta integrants de les entitats de la PCRR vam realitzar, al barri de Sant Andreu de Barcelona, una acció de denúncia de l’imparable augment de residus. L’acció consistia a comprar aliments i altres productes a diversos establiments de la zona on no hi ha la possibilitat de trobar productes en envasos retornables.
Mentre durava la compra col·lectiva, activistes de la PCRR repartien fulletons i informaven els vianants de la problemàtica de l’augment dels residus.
Posteriorment, els membres de la PCRR van anar al Centre Cívic de Can Basté i van transvasar els aliments a envasos retornables que van portat de casa. La gran quantitat de residus resultants es van exposat i es va informar de la seva problemàtica. Finalment, mitjançant grans bosses d’escombraries es van portar els envasos a la seu d’Ecoembes, el lobby espanyol del sector de l’envàs i l’embalatge per reflectir així, la seva responsabilitat en la imparable producció de residus.

Des d'aleshores, se n'han fet unes quantes més d'accions d'aquest estil...
Som membres de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola amb l'objectiu principal de conservar l'espai natural de Collserola així com preservar l'entorn del Parc de la urbanització. PCDC
Hem presentat una moció a l' Ajuntament per declarar Sant Just lliure de PVC i al·legacions al projecte de l'ampliació de la Biblioteca de can Ginestar per vulnerar greument la citada moció, fent propostes de substitució del PVC (material molt contaminant desde la seva fabricació, fins a convertir-se en residu) per materials alternatius. Malgrat la moció es va aprovar, l'ajuntament continua instal·lant-lo gairebé a totes les obres que fa.
També proposem l'us de plaques fotovoltaiques en els edificis públics.
Participàrem tant en el Pla Estratègic de Sant Just Desvern (1999) com a l'Agenda local 21.
Actualmen l'espai de trobada més freqüent amb l'Ajuntament és el Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat. CMAS.

Ens reunim de tant en tant amb tècnics i regidors de l'Ajuntament per reivindicar actuacions i compromisos amb el medi ambient i estem treballant per assolir nous reptes que ens ajudin a viure en un món mes sostenible.
aranyaEl 18-9-2001 L'ALNUS inicià la participació en el programa matinal de ràdio Desvern "justa la fusta" amb un espai de 10 minuts, era un programa breu, amb continguts ambientalistes i crítics.


A partir de 2005, teniem el nostre propi programa que anomenavem Opció Natura. El programa s'emetia al 98.1 FM els dijous a les 19:30h i es repeteia els dissabteEnllaç web ràdio desverns a la tarda 15:30h. A tot el món a trabés del web de Ràdio Desvern. El programa s'acavà el 2008.

Ara la divulgació la fem al web i al bloc que també anomenem Opció Natura.

 Gent d'Alnus - Ecologistes de Catalunya   Alguns dels socis i sòcies que donen
 suport a l'Alnus - EdC.
Fotomuntatge realitzat en el 10è aniversari.
(1997-2007)
Participem anualment a les Trobades Naturalistes i Ecologistes de Catalunya, per fer balanç de la situació actual del moviment ecologista, i de les agressions al territori, així com a l'Assemblea d'Entitats Ecologistes de Catalunya i a les manifestacions que organitza.
__
Hem donat suport i/o adherit a diverses campanyes i manifestacions:
La nefasta acció de Govern de Felip Puig com a Conseller de Medi Ambient; Salvem la vall d'Arreu, contra els seus promotors: Catalana Occident; A la Vall d'en Bas contra el Túnel de Bracons; Contra la incineració de Residus;  Per una nova cultura de l'aigua, no al PHN;  Salvem la Timoneda d'Alfés; en defensa de Collserola; en defensa del territori de Catalunya. etc.
Hem participat a la fase inicial dels treballs de recuperació de les restes arqueològiques de la Penya del Moro, desbrossant adequadament la zona. 
   
De tant en tant, fem sortides per la vall per observar i  donar a conèixer els valors naturals de Collserola ja que la vall de Sant Just te un gran potencial biològic, tant a nivell de flora com de fauna.
En son un exemple aquest parell d'àguiles que de tant en tant sobrevolen la Vall, per sobre les perilloses línies elèctriques d'alta tensió.
 Parella d'aligots comuns
 
Tornar a ALNUS inici