ALNUS-Ecologistes de Catalunya va demanar a l'Ajuntament coorganitzar un debat municipal obert a la població, sobre l'adequació del poble-i-ciutat a la mobilitat en bicicleta, en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.
El regidor de Medi Ambient ho refusà per considerar-ho massa precipitat, tot i que ha mostrat el compromís de tirar endavant un debat seriós sobre la necessitat de facilitar la mobilitat en bici per Sant Just. El regidor assegura que en aquesta legislatura es farà un pla de mobilitat global i la bici és un element amb el que s'ha de comptar.
Aquest any l'Ajuntament de Sant Just, entre molts d'altres, ha estat fluix en activitats relacionades, ni dia sense cotxes, tan sols la ja tradicional i lúdica bicicletada conjunta, aquest any ampliada als municipis de l'Hospitalet, Esplugues, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí, Cornellà i Sant Feliu de Llobregat.
Així difícilment assolirem els objectius que són:
Estimular un comportament eficient de l'ús del vehicle, compatible amb la protecció de la qualitat de l'aire, la prevenció d'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle, el consum racional dels recursos energètics i l'ocupació de l'espai públic; sensibilitzar el ciutadà sobre els impactes ambientals del transport i informar-lo sobre les seves diferents modalitats; incrementar les oportunitats perquè els ciutadans puguin usar mitjans de transport alternatius al cotxe; oferir a la ciutadania la possibilitat de redescobrir la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
Des d'Alnus-EdC volem impulsar un gran canvi en la mobilitat a Sant Just, basat sobretot en la pacificació del trànsit, fonamentalment la reducció de velocitat de circulació dels vehicles. Proposem començar per unes rutes que facilitarien la mobilitat sostenible i segura en bicicleta a Sant Just i la seva interconnexió amb els municipis propers. La bicicleta és una bona alternativa per als joves i la gent amb facultats per a utilitzar-la. Per començar, tenim una proposta de mínims que es pot consultar aquí (veure mapa).
A
Sant Just actualment només tenim un petit tram de carril bici,
des de l'Avinguda Indústria fins a l'Institut. Aquest es troba
en bastant mal estat i en algun tram pintat a la vorera i ocupant-la
gairebé tota, cosa que mai hauria de fer un carril bici,
atès
no es tracta de treure-li lloc al vianant. El carril bici sempre
ha d'anar segregat, per voreres amples o per pilons que el separen
del trànsit de motor. Per això resulta impossible
estendre el carril bici a tot arreu del municipi i necessitem
compartir determinats carrers assegurant que la velocitat de
circulació no passa de 20 o 30 Km/h. Ho
hem de fer complir amb mesures actives com la policia aturant,
informant, multant i retenint perquè són molt més
efectives que les passives a l'hora d'assolir els comportaments
cívics desitjables. Per exemple, el fet de posar semàfors
en llocs innecessaris causa un excés de contaminació
per fums i sorolls en una zona i no garanteix velocitats lentes. Els
passos elevats que desgasten els amortidors tampoc són la
solució, ja que a determinats conductors els importa ben poc.
Des
d'Alnus-EdC creiem que cal assegurar una mobilitat sostenible
aplicant les següents polítiques:
Realitzar un estudi per a desenvolupar una sèrie d'itineraris i de carrils bici intermunicipals.
Limitar la velocitat dins el casc urbà a 20, 30 i 40 km/h, per tal de disminuir la contaminació, els sorolls i augmentar la seguretat. Conseqüentment fer complir la normativa.
Cal donar prioritat al vianant davant el conductor en vies urbanes. Els passos de vianants on correspon, just a les cantonades (i no uns metres més enllà), per facilitar els pas al vianant i la visibilitat als possibles conductors que vulguin girar. Cassos com la rotonda d'Av. Indústria amb Miquel Reverter estan molt mal resolts, obliguen el vianant a fer un bon tomb per poder creuar d'un lloc a l'altre ja que la prioritat aquí és evident que és per al conductor.
Prioritzacíó del transport públic i de les inversions per millorar la xarxa. Cal que les promeses fetes per l’arribada del metro es compleixin en aquesta legislatura. Millorar els accessos en transport públic al polígon industrial. Millorar l'accés ràpid a Renfe de Sant Feliu o Sant Joan pot donar sortida a molta gent.
Elaboració d'un pla a 4 anys per a la implementació del bicing a la zona baixa del Baix Llobregat, a L'Hospitalet ja han aprovat el projecte d'extensió del bicing de Barna. Cal pressupostar-ho per al 2008 i iniciar les obres corresponents, amb l'objectiu que el 2011 estigui fet. Instal·lar més aparcaments de bicis.
No construir més habitatge a la Vall de Sant Just atès, entre altres raons, l'increment de la complicació de trànsit per travessar tot el pobleiciutat.
Establiment d'un carril-bus a la B-23, via d’accés a BCN.
Creació de carrers per a vianants, ampliació de voreres i passos de vianants segurs i cronometrats segons els temps emprats pels vianants i no pels cotxes.
RECOMANEM visitar diverses webs: mobilitat.org, amicsdelabici.org, ccub.org, ciudadciclista.org o laptp.org