Info web nº6 - Desembre 2007                         

Alnus - Ecologistes de Catalunya

Sant Just Desvern - Collserola - Hivern 2007

Selecció de notícies mediambientals, punt crític i contrainformació.
Caçadors contra què?
Enllaç
per a accedir a la notícia

Ecologistes catalans demanen prohibir la caça al parc de Collserola... (3) 1
El perquè de tot plegat...respecte al Pla Caufec 2
Protesta d'un centenar de persones al Tibidabo
3
Sant Just i la bicicleta. Quin paper volem donar a la bici en el nostre poble?  4
Sant Cugat desobedece el fallo de los terrenos de la Torre Negra
5
El agua de Barcelona, cuestionada 6
SEO/BirdLife demana la paralització del canal Segarra-Garrigues 7
La Conferència de Bali tanca un acord de mínims 8
Per què cal dir no a la línia de Molt Alta tensió...video-reportatge 9
1

Dia 12-12-2007  Consell de Medi Ambient i Sostenibilitat a Sant Just Desvern (CMAS)

Alnus -Ecologistes de Catalunya presenta una proposta de prohibició de la Caça a Collserola

Després d’haver-se produït diversos incidents amb caçadors a la zona del Parc que correspon al municipi de Sant Just Desvern, els representants de l'Agrupació ecologista Alnus-EdC van presentar ahir a la nit la proposta de prohibició de la caça al parc de Collserola al Consell de Medi Ambient en presència del Vice-president executiu del consorci i alcalde Sant Just, J. Perpinyà i el director del Parc, Marià Martí.

 

El consell, que havia transcorregut plàcidament mentre es parlava de mobilitat, aigua i d’altres temes més o menys consensuats, va entrar en conflicte quan es va entrar en aquest tema i hi van intervenir els caçadors i una persona que va explicar els incidents que havia tingut amb caçadors i va advertir al consistori del perill que corre permeten la caça lliure en el seu municipi. L’alcalde, sobtadament, va decidir tancar el tema i dir que, en el seu moment, ja s’havia pres una decisió.

Caçador apuntant amb l'escopeta

Actitud que va sorprendre molt els qui havien assistit al consell per que aquest era un dels punts de l’ordre del dia i consideraven important encetar un debat social en un assumpte tan perillós.

...

Curiosament San Just Desvern, junt amb Esplugues de Llobregat i Barcelona, és un dels municipis en que hi ha més trànsit de persones passejant pel parc o que van en bicicleta o a cavall. Fins i tot provenents dels municipis veïns de Sant Joan Despí, Sant Feliu o Molins de Rei. Esplugues de Llobregat i Barcelona, ja van declarar Zona de Seguretat els seus municipis per aquesta raó.

En algun moment del Consell els representants polítics van reconèixer que els ha sorprès que, aquest any, el Departament de Medi Ambient i Habitatge hagi ampliat les expectatives dels caçadors per a aquesta temporada després d'haver teòricament acordat certes retallades sense donar explicacions.

no cacis
El representant d’Alnus, Oleguer Farràs, va  demanar explícitament que s'actués d'immediat seguint els següents passos:

 

1- Prohibir la caça a Collserola d'immediat i declarar Zona de Seguretat la totalitat dels municipis de Collserola.

2 - Encarregar a un organisme científic independent la realització d'un estudi global i detallat de la fauna de Collserola.

3- Establir un control científic continuat del poblament faunístic per conèixer la densitat i localització de les diverses poblacions. A partir de l'estudi comprovar si hi ha la necessitat tècnicament justificada per continuar l'activitat cinegètica per alguna espècie en concret.

4- En el cas que n'hi hagi. Elaborar un protocol de caça que obligui a delimitar sempre cada batuda per assegurar la correcta actuació dels caçadors amb una estricta supervisió tècnica.


Tot i que l’alcalde de Sant Just, J. Perpinyà, va afirmar que donava per tancat el tema, Alnus i d’altres organitzacions tenen intenció de portar-lo a la propera reunió de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC) amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge el proper 20 de desembre.


Dia 19-12-2007.
Consell Consultiu Consorci del Parc de Collserola

Reunió del Consell Consultiu a la seu del Consorci de Collserola en la que a proposta d’ALNUS-EdC es va aprovar la moció per la que la caça dins del Parc de Collserola sigui totalment controlada tant per la caça menor com la major, per lo que la mateixa passa al Consell Executiu per a ser debatuda i elevada a la Generalitat de Catalunya i els diversos Ajuntaments que conformen Collserola.

Caçador apuntant amb l'escopeta

Dia 20-12-2007. DMAH

Reunió a la seu de Direcció de Medi ambient i habitatge amb el Director general Sr. Pallissé en la que a requeriment de la PCDC se li va demanar l’estat actual i futur de la caça Collserola tot i que la reunió era per parlar del futur Parc Natural de Collserola.  Des del DMAH estàn per anar restringint cada cop més la caça i renovar l'actual Llei de caça de l'época franquista. No hi ha cap compromís ferm.


Publicat a premsa:

Ecologistes catalans demanen prohibir la caça al parc de Collserola per la "perillositat" per als visitants

12/12/2007 11:41  La notícia completa a http://www.vilaweb.cat/www/ep/noticia?noticia=2663778

BARCELONA, 12 de desembre (EUROPA PRESS)

Ecologistes de Catalunya ha demanat avui prohibir la caça al parc de Collserola per la "perillositat" que suposa aquesta pràctica per als visitants, perquè han considerat que la zona no "ofereix prou garanties de seguretat" per a ells ni per als mateixos caçadors. "Un tret perdut pot provocar una desgràcia", ha sostingut.

El coordinador d'Alnus-Ecologistes de Catalunya, Oleguer Farràs, ha criticat la "paradoxa" que suposa que l'Ajuntament de Barcelona faci respectar l'entorn als usuaris del parc "per no espatllar-lo", mentre que permet que caçadors "aniquilin sistemàticament diverses poblacions de la fauna, que són la principal riquesa de la biodiversitat del parc".

Per aquesta raó, ha proposat prohibir la caça "de seguida i declarar zona de seguretat" tots els municipis de Collserola, a més de fer un estudi sobre la fauna de la zona per, després, controlar la població del parc i determinar si cal la caça "per a alguna espècie en concret".

no cacis

Tot i això, Farràs ha recalcat que és "incompatible" la caça amb altres activitats d'oci a la zona, així que, si cal, s'hauria d'establir un "protocol" que delimiti la batuda.

Caçador apuntant amb l'escopetaLLEI DE CAÇA HERETADA DE "L'ÈPOCA FRANQUISTA".

Els ecologistes han criticat que la llei de caça actual és "del tot antiquada" perquè procedeix de "l'època franquista". A més, ha assegurat que la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge aprova el Pla Tècnic Cinegètic per a la zona "sense qüestionar la informació" aportada pels caçadors.

En aquest sentit, han recordat que les dades de la Conselleria, d'acord amb les informacions dels caçadors, apunten que en els últims sis anys es van matar 40.000 animals. "Fa falta seguir potenciant aquest tipus d'oci?", s'ha qüestionat Farràs.

Alhora, les dades sostenen que la caça de conill es fomenta amb "repoblacions", fet que els ecologistes han considerat "contraproduent", perquè "s'introdueixen animals semi domèstics que no saben adaptar-se bé al mitjà i poden transmetre malalties" a la fauna salvatge.

Els ecologistes han criticat també que la munició "més freqüent" en aquest tipus de caça és la de perdigons de plom, fet que suposa una "contaminació" per als ecosistemes del parc.


Usuaris del parc de Collserola es queixen de les batudes de caça

La notícia completa a http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2670324
dimarts, 18 de desembre de 2007.
El PUNT

El govern les permet els dissabtes


EMMA ANSOLA. Barcelona
Membres de la Plataforma en Defensa de Collserola consideren que el nou decret de la Generalitat que intenta fer compatible la caça i el lleure a Collserola no funciona. Molts usuaris, expliquen, se senten intimidats per la presència, sovint inesperada, de caçadors amb escopetes, o bé pel soroll de trets.

Caçador apuntant amb l'escopeta

Així ho faran arribar aquesta setmana a la direcció de Medi Natural del Departament de Medi Ambient de la Generalitat en el transcurs d'una reunió per demanar que Collserola sigui declarat parc natural.

L'octubre es va obrir el període de caça al parc de Collserola que inclou, fins al febrer, trenta batudes per controlar la població de porc senglar i captures de caça menor com ara el conill, l'estornell, tords i becades. Les dues activitats es fan els dijous i dissabtes en dues zones de caça controlada: la del Vallès Occidental en els termes de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola, i la del Baix Llobregat, entre el Papiol, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern, que ocupen una superfície de 2.309 hectàrees respecte a les 8.465 que té el parc.

no cacis

A més de la plataforma, el Consorci del parc de Collserola també considera que únicament s'haurien de permetre les batudes de porc senglar per tenir controlada la població i no pas les captures de caça menor. El cap d'àrea de Medi Natural del consorci del parc, Lluís Cabañeros, matisa que la presència del porc senglar s'ha fet més evident en els últims anys, però no pas per un augment de la població sinó per un canvi d'hàbits d'aquest animal que ha perdut la por a les persones i es passeja per indrets urbanitzats.

2
El perquè de tot plegat...respecte al Pla Caufec

EL PUNT 18.12.07

L'Ajuntament d'Esplugues recapta 8 milions d'euros del pla Caufec

La notícia completa a http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2670312
El pressupost municipal del 2008 serà de 50,9 milions, 16,4 més que el 2007
Pla Caufec

ROSA M. BRAVO. Esplugues de Llobregat
El pressupost municipal d'Esplugues de l'any vinent experimentarà un important augment respecte del 2007: l'Ajuntament gestionarà 50,9 milions d'euros, 16,4 més que el 2007, quan el pressupost va ser de 34,5 milions. Part d'aquest increment prové dels beneficis que per a l'Ajuntament suposarà l'execució del pla urbanístic Caufec, que inclou la construcció de 709 habitatges, oficines i un centre comercial tocant a Collserola i la Diagonal. El 75% del pressupost es destinarà a serveis.

3

Protesta d'un centenar de persones al Tibidabo

http://barcelona.e-noticies.com/protesta-dun-centenar-de-persones-al-tibidabo-32873.html

15-12-2007.  Un centenar de persones s'han reunit a les portes del Parc d'Atraccions del Tibidabo en la defensa de la solana de Collserola i contra les retallades al futur Parc Natural plantejades per l'Ajuntament de Barcelona per assegurar-se una "franja urbanitzable". Entre els assistents hi havia des de veïns de l'alzinar amenaçat per l'ampliació del Parc del Tibidabo a històrics del moviment veïnal i ecologista de la "Collserola pobre" d'Horta i Nou Barris, així com pagesos dels projectes agroecològics de la solana.

Els manifestants han desplegat un mar de pancartes. En elles s'hi podia llegir l'exigència de la declaració immediata d'un Parc Natural sense rebaixes ni retallades, l'oposició al Túnel d'Horta o la reivindicació dels Horts Comunitaris de la Vall de Can Masdeu. Els convocants han presentat la "Declaració de Can Masdeu", un llistat de reivindicacions per a la protecció real de la solana de Collserola, i han expressat que "les administracions juguen a la confusió i presenten tota mena d'iniciatives incompatibles amb la protecció que diuen desitjar".

tornar a inici
4
   Mou-te amb BICI
Sant Just i la bicicleta. Quin paper volem donar a la bici en el nostre poble?
Cal més carril bici?

Tal i com vam reclamar a l'Ajuntament des d'Alnus-Ecologistes de Catalunya durant la darrera setmana de la Mobilitat, finalment es produirà un debat a Sant Just obert a tothom sobre la necessitat d'afavorir la mobilitat en bicicleta. Proposta de pla de mobilitat d'Alnus-EdC
Esperem la participació de molts usuaris de la bicicleta. Cal que exigim entre tots que s'afavoreixi la mobilitat dels qui utilitzen el sistema de transport sobre rodes més ecològic.
Alnus-EdC farem la presentació oficial de la nostra proposta de mobilitat en bicicleta i pacificació del trànsit.

El debat es farà en dues sessions:
Dimecres 23 i 30 de gener, a les 6 de la tarda a la Sala de Sessions de l'Ajuntament.

+ info: 
http://www.fundaciomobilitatsostenible.org/santjustdesvern/bici5.php

tornar a inici
5

13/12/2007 EL PERIÓDICO - PROYECTO POLÉMICO EN LOS TRIBUNALES VALLÈS OCCIDENTAL

Sant Cugat desobedece el fallo de los terrenos de la Torre Negra

• El ayuntamiento ha incumplido el plazo para tramitar el plan urbanístico

ALBERT SEGURA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
El Ayuntamiento de Sant Cugat del Vallès ha incumplido el plazo de cinco días que le concedió la semana pasada el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) para iniciar la tramitación del programa de actuación urbanística (PAU) de la Torre Negra, un espacio de 150 hectáreas situado en la falda de Collserola. La constructora Núñez y Navarro es, desde hace años, propietaria de terrenos en esta zona, donde pretende edificar.
Ayer, cuando se cumplía el plazo fijado por el tribunal, Lluís Recoder (CiU), alcalde de Sant Cugat, hizo pública una declaración institucional para insistir en la calificación de suelo no urbanizable de los terrenos, que se produjo en el 2003. La empresa constructora los había comprado antes, cuando eran urbanizables no programados.
Recoder hizo la declaración ante los medios de comunicación en un acto en el que no admitió preguntas y al que acudió acompañado de los concejales Joan Recasens (CiU), Salvador Gausa (PSC), Xavier Boix (ICV-EUiA), Berta Rodríguez (PPC) y Raül Granje (ERC). "Desde el máximo respeto a la administración de justicia, reiteramos nuestro compromiso de continuar trabajando conjuntamente para garantizar la total preservación de la zona", declaró.

TIPIFICACIÓN PENAL
Rafael Jiménez, abogado de Núñez y Navarro, advirtió ayer que "incumplir una sentencia está tipificado legalmente con penas". Jiménez aseguró que "es indiferente lo que el ayuntamiento diga", en referencia a la declaración institucional del consistorio. Y añadió: "Algo habrán hecho mal para que no les den la razón a ellos".

Els partits polítics de Sant Cugat del Vallès refermen el compromís de preservar Torre Negra


12/12/07

Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental).- L'alcalde de Sant Cugat del Vallès i els portaveus dels grups municipals, CiU, PSC, ICV, PP, ERC, han fet aquest migdia una declaració conjunta per refermar el seu compromís de protegir Torre Negra. L'alcalde, Lluís Recoder, ha explicat que aquest espai 'té un alt valor paisatgístic, social i històric que cal protegir i preservar fins a la seva integració dins del Parc Natural de Collserola'. L'alcalde ha recordat que la Generalitat va declarar Torre Negra l'any 2003 com a 'zona no urbanitzable'. El consistori ha assegurat que 'continuarà defensant l'interès general de la ciutat davant de totes les instàncies administratives i judicials'.

tornar a inici

6

EL PAÍS 20.11.07

El agua de Barcelona, cuestionada

La notícia completa a http://www.elpais.com/articulo/cataluna/agua/Barcelona/cuestionada/elpepuespcat/20071120elpcat_7/Tes?print=1

Salud Pública alerta de que agentes químicos de la corriente del Llobregat son potencialmente cancerígenos - Agbar y la Agencia del Agua subrayan su buen estado

ANA PANTALEONI - Barcelona - 20/11/2007

El 8% de los barceloneses, en su mayoría residentes en la zona sur de la ciudad, se abastecen con agua procedente del río Llobregat que, en ocasiones, supera los niveles máximos permitidos de trihalometanos, agentes químicos que, consumidos durante un plazo muy largo -décadas-, pueden tener efectos potencialmente cancerígenos. Así lo expresó ayer el gerente de la Agencia de Salud Pública de Barcelona, Joan Guix. Y saltó la alarma. Aguas de Barcelona y la Agencia Catalana del Agua aseguraron, en sendos comunicados, que el agua de Barcelona tiene todas las garantías de salud.

Hasta 2003 no existió legislación que regulara estos agentes.

El director de Salud Pública de la Generalitat, Antoni Plasència, aseguró por la tarde que la población de Barcelona "puede consumir agua todo el año" sin riesgo y dijo que los niveles de trihalometanos, que casi nunca superan el máximo permitido, son resultado de los procesos de desinfección. Plasència destacó que cuando se superan estos niveles "se actúa en consecuencia" y se limita su presencia.

La Agencia de Salud Pública de Barcelona realizó en 2006 un total de 276 controles, de los que 14 no se ajustaron a los valores establecidos. En los estudios realizados encontramos una asociación entre estos niveles y el cáncer de vejiga urinaria. Ahora preparamos otro estudio sobre su relación con el cáncer de colón financiado por la Unión Europea", explica Manolis Kogevinas, investigador del Instituto Municipal de Investigación Médica y codirector del Centro de Investigación en Epidemiología Ambiental (Creal).

Kogevinas aclara que ni la UE ni la Organización Mundial de la Salud (OMS) evalúan estos agentes como cancerígenos, cuya exposición no es a través del agua que bebemos, sino por inhalación y por la absorción de la piel cuando nos duchamos. Este investigador invita a los organismos competentes a rebajar los niveles de trihalometanos. "El agua que bebemos en Barcelona no es de buena calidad, como sucede en toda la costa mediterránea, porque los ríos están muy contaminados", afirma.

EL PERIÓDICO 20.11.07

RISC QUOTIDIÀ
...

El gerent de l'ASPB, no obstant, va dir tenir constància des de fa més de 10 anys d'aquesta anomalia en la qualitat de l'aigua, una cosa que, va insistir Guix, no s'ha considerat mai inquietant. "En la vida quotidiana estem en contacte amb substàncies i aliments potencialment cancerígens que poden tenir conseqüències greus després de freqüentar-los uns 20 anys", va dir.
7
Per cumplir la sentència publicada pel Tribunal de Luxemburg contra el projecte de regadiu
SEO/BirdLife demana la paralització del canal Segarra-Garrigues
SEO/BirdLife exigeix la paralització cautelar de les obres fins que es reconsideri tota l'actuació i la Comissió Europea certifiqui la seva adequació a la legislació comunitària. Aquesta condemna se suma a una altre rebuda també per Espanya el mes de juny d'aquest any, per no haver declarat suficients Zones d'Especial Protecció per als Ocells (ZEPA), particularment a Catalunya, pel què SEO/BirdLife exigeix a més a més, la revisió i ampliació de les ZEPA dels secans de Lleida.

La notícia completa a
http://www.lamalla.net/medi_ambient/opinio/article?id=185367

8

Bali

La Conferència de Bali tanca un acord de mínims

Actualitzat a les 23:02  3cat24

Un dia després del que tocava, la cimera sobre el canvi climàtic de Bali ha aconseguit arrencar un compromís als participants. És un acord de mínims que específica que s'haurà de seguir negociant, però s'hi arriba després de negociacions maratonianes i molts entrebancs. Els 190 països participants han deixat de costat les demandes particulars i han acceptat posar el 2009 com a data límit per acordar un nou Protocol de Kyoto. Serà a Dinamarca on hauran d'acordar un text que substitueixi el famós protocol que caducarà el 2012.

tornar a inici
9

Per què cal dir no a la línia de Molt Alta tensió...

Vídeos realitzats per la Plataforma de No a la MAT d’Osona.

http://www.youtube.com/watch?v=ttAAagZVCWI
http://www.youtube.com/watch?v=FzOa6YHAEcU
tornar a inici

Alnus - Ecologistes de Catalunya
Av. Indústria 34. Casal de Joves. 
Sant Just Desvern - 08960 BCN
Oleguer 934731641/647330788
Jordi 934736925

http://www.pangea.org/alnus

http://www.ecologistes.cat
http://www.collserola.org
Butlletins anteriors

Per aportar notícies, opinions envieu-les al correu  alnus@pangea.org

Si voleu rebre aquest butlletí i els següents via correu electrònic indiqueu-ho a alnus@pangea.org

Si no voleu rebre més el butlletí via correu electrònic indiqueu-ho també a  alnus@pangea.org