Info web nº16-ab - Març de 2009                                  

Alnus / CEPA - Ecologistes de Catalunya

Sant Just Desvern - Collserola - Fi hivern / Primavera 2009

Selecció de notícies mediambientals, punt crític i contrainformació.

Cartell Mani 22 març 09


DEFENSEM EL TERRITORI 

MOVILITZEM-NOS!! Prop d'un centenar d'entitats s'uneixen per rebutjar les polítiques del govern
 que destrueixen el territori
Enllaç
per a accedir a la notícia

↓↓↓
1ab
10 dies a la Model per no pagar 60 euros! A un activista en defensa de Collserola1b
Alnus ha realitzat la darrera Plantada d'alzines
2ab
L'Ajuntament reobre el debat de com ha de ser el camí de Sant Just a Vallvidrera 2b
Fotoreportatge de la passejada per l'entorn agroforestal del Mas Lluí en obres
3
Nou pont de vianants i ciclistes a la riera 3b
Oposició ecologista i veinal a la modificació de planejament urbanístic
 de Collserola a Sant Feliu de Llobregat
4
L'àrea metropolitana se suma en bloc a l'ampliació del Bicing4b
El malbaratador butlletí municipal 5
Exposició "Vida d'aigua" de Dolors Puigdemont, activista ecologista6


1

Cartell Mani 22 març 09DEFENSEM EL TERRITORI - MOVILITZEM-NOS!!


MANIFESTACIÓ EL DIUMENGE 22 DE MARÇ A LES 11H A LA PLAÇA CATALUNYA DE BARCELONA


La Federació d'Ecologistes de Catalunya (EdC) amb nombrosos col·lectius de ciutadans/es, entitats ecologistes i plataformes de defensa del territori hem organitzat una campanya per fer front als nombrosos conflictes ambientals, territorials i a la salut de les persones arreu del territori català.

Denunciem al Govern de la Generalitat perquè no respecta els interessos generals de la població i provoca amb les seves polítiques insostenibles gran nombre de conflictes ambientals que malgrat els discursos oficials, afavoreixen els interessos de les grans corporacions privades, provocant
la continuïtat del model neoliberal en crisis d’obsessió pel creixement, demostrat incompatible amb la preservació del medi ambient, l’equilibri territorial i el progrés social.

Demanem un nou model de política ambiental, territorial i de sostenibilitat, amb un canvi de rumb profund del Govern del President Montilla; demanem la dimissió dels Consellers de Medi Ambient i
Habitatge, Política Territorial, Sanitat, Agricultura i Educació!
Manifest de la manifestació 22m. 
http://www.collserola.org/manifest_20090322.pdf

Prop d'un centenar d'entitats s'uneixen per rebutjar les polítiques del govern que destrueixen el territori

Un bon nombre d'entitats ecologistes i plataformes estan preparant de fa mesos, una resposta unitària a la política ambiental de la Generalitat de Catalunya. La culminEn defensa del medi ambientació d'aquest procés serà la manifestació a Barcelona el diumenge 22 de març. Durant aquella setmana es proposen accions descentralitzades a nivell local. La política de submissió del govern davant dels interessos especulatius i dels poders financers ocasiona un gran nombre de conflictes (transvasaments d’aigües davant la sequera; línies elèctriques de Molt Alta Tensió; crema de residus en cimenteres, nous abocadors, nous ecoparcs o plantes de trasvassament i noves instal·lacions d’incineració; encobriment del risc nuclears; urbanització especulativa. Per això es prepara una resposta coorganitzada pels col·lectius i plataformes de defensa ambiental que estan fent front a les agressions al medi i les persones arreu del territori català.

Com participar i més informació a: http://22marc2009.blogspot.com/

Per explicar la situació de caos ambiental en que ens trobem a l'àrea metropolitana en particular i a tota Catalunya en general, l'Alnus organitza un debat el dimecres 18 de març de 2009.

A 2/4 de 8 del vespre, al Casal de Joves de Sant just Desvern (Av. Indústria 34)

Debat: És necessari que el govern apliqui polítiques tan agressives amb el territori?

Hi ha alternatives viables?

Organitza: Alnus / CEPA Ecologistes de Catalunya

Diumenge 22 de Març, a BCN
MANIFESTACIÓ CONTRA LA POLÍTICA AMBIENTAL DE LA GENERALITAT
Pç. Catalunya 11h a Pç. Sant Jaume 12h
Entitats i plataformes en defensa del territori català reclamen una planificació ambientalment responsable.
Sortida des de Sant Just 10h Parador de Sant Just Desvern.

Organitza: Ecologistes de Catalunya

tornar a inic

2


Alnus ha realitzat la darrera plantada d'alzines. 

Diumenge 15 de Març de 2009    PLANTADA D'ALZINES 

P3150019collaplantada

Clicar sobre la foto per ampliar
P3150017 por Alnus-EdC
P3150016 por Alnus-EdC
Plançò d'alzina por Alnus-EdC
P3150025alzina1any por Alnus-EdC
P3150024 por Alnus-EdC

La plantada s'ha fet aquest cop en sòl qualificat de parcs i jardins urbans, just a la Baixada del Mas, al costat del viver de l'Alnus, entre el passeig de la muntanya i el camí de can Candeler.

S'ha plantat regat i protegit les darreres 15 alzines que es van sembrar l'any passat i donem així per finalitzada la tasca de forestació que l'alnus ha dut a terme des dels començaments. Ara encara queda la difícil tasca de mantenir, cuidar i regar el centenar de plançons que han sobreviscut a les calors estivals...

Alnus: 11 anys fent repoblació forestal

 Fem bosc, construïm Natura!

tornar a inici
3

Fotoreportatge de la passejada per l'entorn agroforestal del Mas Lluí en obres

P2150002 por Alnus-EdC

El passat 15 de febrer Alnus / CEPA vam organitzar una passejada pel Mas Lluí i vam recorrer alguns dels seus racons...

La urbanització de l'espai agroforestal del Mas Lluí de Sant Just Desvern (Collserola) ha començat...
Fotodenúncia
P2150003 por Alnus-EdC
P2150005 por Alnus-EdC
P2150006 por Alnus-EdC
P2150007 por Alnus-EdC
P2150009 por Alnus-EdC
21 fotos 

Foto del grup

Fotodenúncia

tornar a inici

4

Oposició ecologista i veinal a la modificació de planejament urbanístic de Collserola a Sant Feliu de Llobregat

26/02/2009 Comunicat de premsa

La Plataforma cívica per a la defensa de Collserola i CEPA - Ecologistes de Catalunya s'oposen a la modificació de planejament urbanístic a gran escala a Sant Feliu de Llobregat i proposen una alternativa més coherent amb l'entorn del parc de Collserola.

L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat està promovent una modificació de planejament urbanístic a gran escala a dins i a l'entorn del parc de Collserola. El projecte abasta des de Molins de Rei fins el Mas Lluí santjustenc. Hi ha una notable pèrdua de qualificació de sòl forestal (262.000m2, clau 27), en favor de sòl de parcs i jardins, sòl industrialSectors afectats de Collserola-St. Feliu, d’un nou viari d'accés a la cimentera, i de més equipaments i habitatges. Tot i així, segons el Departament de Medi Ambient amb aquestes requalificacions no es perd cap metre quadrat de zona protegida. També es pensa construir a la reserva del que podria ser el darrer connector biològic de Sant Feliu amb el riu Llobregat, a la frontera amb Molins de Rei i que actualment està del tot deixat.

CEPA - Ecologistes de Catalunya i la Plataforma cívica per a la defensa de Collserola, a més d'altres entitats locals i persones de Sant Feliu, han presentat al·legacions a la modificació inicial en la línia de desprogramar el nou vial que trinxaria els boscos del torrent del Duc, que es proposa com a vial alternatiu a l'existent i que hauria de dur a la contaminant cimentera. També estan en contra de la requalificació en jardins del sòl forestal de zones que actualment estan considerades Espais d'Interès Natural per la Generalitat, ja que estan dins del Parc de Collserola i la Xarxa Natura 2000. També proposen qualificar les zones agrícoles com a tal, per destacar-ne el seu valor paisatgístic i com a element vertebrador del territori, ja que es vol qualificar, inconcebiblement, aquestes zones també com a parcs i jardins.

Els ecologistes ens temem que en comptes de deixar aquestes zones amb el seu aspecte forestal o rústec, les “tractin” com a zones jardí, transformant-les o arrasant-les com va passar al sector de la Xarxa Natura d'Esplugues amb el Pla Caufec, o que en un futur les requalifiquin com a urbanitzables, cosa que fan contínuament els ajuntaments metropolitans*.

El promotor de les requalificacions és Paz Dorado, la mala reputació del qual -per imputacions de frau i malversació de diners públics- ens fa pensar en que els interessos que mou aquesta operació no són del tot lícits.

Aquesta modificació de PGM també te algunes coses bones, trasllada part de l'edificació prevista al PGM del 1976 fora del Parc de Collserola, alhora que desqualifica alguns vials de l'obsolet PGM. Tot i així, en conjunt ens sembla un altre despropòsit a l'espai natural de Collserola, que desnaturalitza i destrueix l’espai natural que podem gaudir en l'actualitat. Això just abans de la declaració del Parc Natural que no arriba mai, tot i el compromís d'aquest govern i les promeses del Departament de Medi Ambient i Habitatge des de l'any 2005 de fer-ho*.

Per a les entitats i persones que defensem un equilibri territorial i desenvolupament sostenible, aquesta modificació de PGM és un dels molts motius que fan que ens afegim com a protesta a la manifestació del 22 de març de 2009 a Barcelona, contra la política ambiental del govern de la Generalitat. En aquesta manifestació evidenciarem la quantitat d'agressions al territori que causen les polítiques d'aquest govern*.

+ info (actualització 25f)
tornar a inici

5

El malbaratador butlletí municipal

http://www.santjust.cat/butlleti.htm El butlletí municipal és una eina de comunicació indispensable en una societat plural, i tot i que constatem que el contingut és millorable, acceptem que "Mai plou a gust de tothom". Per altra banda volem deixar constància que el sistema de repartiment suposa un malbaratament de recursos. Hem observat que es reparteix a totes les bústies del poble però, immediatament, molts butlletins van a parar a les papereres. Podeu comprovar aquest fet a moltes comunitats de veïns, destacant el Walden, a on hi ha uns grans recipients per deixar el correu brossa i el dia del repartiment trobem desenes de butlletins sense obrir.

Hem fet una instància a l'Ajuntament proposant que el proper butlletí contingui una postal amb el franqueig pagat, on es facin constar les dades de les persones que volen rebre el butlletí per correu postal o electrònic. També proposem que s'hi pugui accedir en format web. Hem constatat que hi ha moltes institucions i ONGs que ja han optat per aquestes alternatives.

D'aquesta manera s'estalviaria molt paper. Pensem que més de tres mil butlletins sense però, afectar la rendibilitat social, ja que resta garantida per les vies alternatives que proposem.

El consistori ha respost agraint la proposta, tot i que argumenten que seria més car personalitzar la distribució per pagament dels segells corresponents. Nosaltres pensem que hi ha sol·lucions més adequades per evitar el malbaratament de més de tres mil butlletins.

Jordi Agulló


tornar a inici 
6

Exposició Vida d'aigua de Dolors Puigdemont, activista ecologista!

Dolors Puigdemont, Instal·lacio: "La casa del riu, vida d'aigua"

Del 13 de març al 18 d'abril

Sala d'exposicions del Palau Falguera (Sant Feliu de Llobregat)

 Dolors Puigdemont Dolors Puigdemont 

Dolors Puigdemont, neix a Amer, Girona, i viu a Sant Just Desvern. 
Es llicenciada en Pintura per la Facultat de Belles Arts de Barcelona.

L'arbre del aigua" amb una llum interior i zenital, projecta una ombra que l'envolta, reflecteix i acull. Crea un diàleg entre l'interior i l'exterior de l'arbre. Un remolí d'aigua, d'aire i de llum. Un arbre de la vida multidireccional i vivificador.

+ info


Inauguració exposició "Vida d’aigua"

divendres 13 de març a les 20:00 hores.

Horaris de visites:
De dilluns a divendres, de 18 a 21 h, dissabtes de 18 a 20 h i diumenges d'11 a 14 h

 

Adreça: Palau Falguera

Carrer Falguera, 2-6

Sant Feliu de Llobregat

Telèfon: 936858006.

 

tornar a inici 
4b

L'Ajuntament reobre el debat de com ha de ser el camí de Sant Just a Vallvidrera 

Valoració del procés participatiu del camí de la Vall

El dia 17 de març es reiniciarà un procés participatiu per saber que opina el poble-ciutat del que a d'ésser el camí de la Vall a Vallvidrera, que fins ara i des del 2005, s'havia restringit als participants del Consell de Medi Ambient.
Els representants del Parc de Collserola diuen no voler facilitar el transit en zones dins el parc. Els representants de l´associació de veïns, tampoc volen facilitar el transit.
El senyor regidor de medi ambient fa una proposta que vol diferenciar el facilitar el transit del camí, de fer un tipus d'asfalt o paviment que eviti la pols.
Nosaltres com a grup ecologista estem d'acord en l'objectiu de no facilitar el transit per la Val, alhora pensem que pavimentar el camí facilitaria aquest transit, creiem que hem de trobar solucions al tipus d'arranjament del camí, evitant l'urbanització que es vol fer, per sota del camí clavegueram i enllumenat i per sobre un tipus d'asfalt. Aquesta proposta que voCamí a Vallvidrera en 3 partsl presentar-se com ecològica, per evitar fàcilment la pols del camí, és una preparació prèvia a poder urbanitzar, sinó immediatament quan es creïn les condicions. Un parc natural que és el que volem per Collserola hauria d'evitar al màxim l'asfalt.

Jordi Agulló

La proposta que feien des del consorci del parc de Collserola, en el marc de la ordenació de la part alta de la Vall de Sant Just l'any 2006, era pavimentar tot el camí i arreglar el que ja està asfaltat. Alhora que compartimentar el vial en diversos carrils per vehicles, ciclistes i vianants.

Alnus-EdC vam manifestar la nostra desaprovació a la proposta atès considerem que al tractar-se d'una via de pas dins l'entorn natural del Parc de Collserola no ha de facilitar de cap manera el pas dels vehicles. Segons l'estudi fet el 2007 es comprova que poden passar al dia a l'entorn de 500 vehicles, més de la mitat dels quals l'utilitzen com a carretera de pas entre el Vallès o Vallvidrera i el Baix llobregat.
+ info
Alnus / CEPA - Ecologistes de Catalunya continuarem suggerint que el camí es conservi en forma de pista forestal, amb el manteniment adequat que li correspongui, i convidem a qui tingui opinió al respecte que participi en el debat que es farà el proper dijous 17 de març de 2009 a les set del vespre a les Golfes de can Ginestar. 


tornar a inici
1b

10 dies a la Model per no pagar 60 euros! 

A un activista en defensa de Collserola

10 dies a la Model per insubmís a l’especulació i a les penes-multa

divendres 27 febrer 2009

El Jutjat numero 1 d’Esplugues ha decretat l’ingrés a presó durant 10 dies d’un membre de la Plataforma Popular contra el pla Caufec per negar-se a pagar 60 euros per una condemna per desobediència i ser insubmís a l’especulació i a les penes-multa.

w_3 torres amb detall.jpg

Si no ingressa voluntàriament, a partir del 9 de març es trobarà en cerca i captura per entrar a La Model a la força.

ni pla caufec ni repressió:

insubmissió a l’especulació i a les penes-multa:

10 dies a la Model per no pagar 60 euros!

Ja fa molts anys que diem que la desproporció que significa el megaprojecte urbanístic pla Caufec-Porta BCN és similar a la repressió policial i judicial a la que ens enfrontem les persones crítiques amb aquest urbanisme salvatge. És llavors per això que la desobediència a l’especulació la posem en pràctica també a l’hora de rebre els escarments dels defensors del ciment i el totxo de luxe. Així, ens hem trobat que les persones que hem passat per ridículs o soporífers judicis per desobediència a l’autoritat (i altres faltes, delictes i denúncies) hem mostrat la nostra insubmissió també a les condemnes que se’ns han aplicat.

Segueix llegint »
--
aturem el pla caufec, encara no s'ha fet!
www.noalplacaufec.net
paremoselcaufec@rusc.net
telf 685 269 787


Els jutjats es resisteixen a posar en cerca i captura a l'activista en defensa de Collserola que es nega a ingressar voluntàriament a La Model

tornar a inici

NOU PONT DE VIANANTS I CICLISTES A LA RIERA

 
Degut a les obres ATLL del transvasament de la Fontsanta a Trinitat, del túnel a la zona baixa de la riera, hi ha una concentració de màquines, camions i materials. L'Empresa va voler tallar el camí de Can Gelabert. Vam fer una queixa i un escrit demanant que fessin un pas alternatiu, un pont de vianants que connectés la via asfaltada de la riera amb el camí a Can Gelabert, i que el cost el pagués l'empresa en els euros que s'han estalviat al no enviar camions al port i descarregar la pedra a la mateixa Vall i al torrent de la Fontsanta. En una reunió del Consell de medi ambient el representant de l'empresa va dir:
- Que el cost del pont no el podien assumir, i si es cert que hem estalviat euros. 
 
Sense notícies de ninguna part trobem que s'ha fet una passarel·la provisional enganxada al mur.
Passarel·la 
VALORACIÓ Passarel·la improvisada d'ATLL
 
En primer lloc ens alegrem que no es talli el pas a la zona de la Vall, podem passar els vianants i ciclistes. És un èxit parcial.
En segon lloc lamentem que no sigui un pont definitiu, ben fet.
 
FUTUR
 
Esperem que es faci un projecte de restauració de la zona on aquest pont pugui ésser. 
2bEL PERIÓDICO 05.01.09

L'àrea metropolitana se suma en bloc a l'ampliació del Bicing + info

  1. • Catorze dels 17 municipis amb accés al servei de bicis ja han ratificat la seva adhesió
  2. • La xarxa entrarà en funcionament a finals d'any amb una targeta compatible amb la de Barcelona
 
XAVIER ADELL
BARCELONA

L'àrea metropolitana de Barcelona té ganes de tenir el seu Bicing. Els plenaris de 14 dels 17 municipis que disposaran de l'Àrea Bicing, el servei metropolità de préstec de bicicletes similar al que funciona a Barcelona, ja han ratificat el conveni i la resta ho farà entre aquest mes i el febrer. La bona acollida del projecte garanteix que durant el segon semestre d'aquest any se celebri el concurs per adjudicar l'ampliació de la xarxa. Si es compleixen els terminis, l'Àrea Bicing podria començar a rodar a finals d'any.
Durant els últims mesos han estat diversos els alcaldes metropolitans que s'han fet una foto --amb el president de l'Entitat Metropolitana del Transport (EMT), Antoni Poveda--, muntant en bicicleta pel centre dels seus municipis com a complement a la firma del conveni. Les pedalades dels regidors són el símbol d'un sistema que preveu doblar el nombre de carrils bici que hi ha a l'àrea metropolitana (que passarà de 200 a 375 quilòmetres) i desplegar 440 estacions --separades entre 300 i 400 metres les unes de les altres-- amb 3.500 bicicletes.

+ info
tornar a inici

Alnus - Ecologistes de Catalunya
Av. Indústria 34. Casal de Joves. 
Sant Just Desvern - 08960 BCN
Adhereix-te a l'alnus per defensar la naturaOleguer 934731641/647330788
Jordi 934736925

http://www.pangea.org/alnus
http://www.ecologistes.cat
http://www.collserola.org
Butlletins anteriors

Per aportar notícies, opinions envieu-les al correu  alnus@pangea.org

Si voleu rebre aquest butlletí i els següents via correu electrònic indiqueu-ho a alnus@pangea.org

Si no voleu rebre més el butlletí via correu electrònic indiqueu-ho també a  alnus@pangea.org