Info web nº11 - Juliol de 2008  - Sant Just Desvern - Collserola - Estiu 2008

Butlletí virtual d'Alnus-Ecologistes de Catalunya
Selecció de notícies mediambientals, punt crític i contrainformació.

Alnus - Ecologistes de Catalunya alerta que les obres del Pla Caufec a Esplugues de Llobregat estan destruint excessiva massa vegetal en zona protegida del parc de Collserola.

El desenvolupament de les obresPanoràmica de la zona verda devastada del Pla Caufec al barri de Finestrelles d'Esplugues de Llobregat traspassa els límits del parc de Collserola. A la part alta d'aquest sector, classificada de verd urbà, està dins de la zona protegida del Pla d'espais d'interès natural (PEIN) i la Xarxa Natura 2000, s'estan desenvolupant les obres suposadament d'ordenació i millora de l'espai natural amb un projecte que incorpora un ampli carril bici, zona de passeig amb miradors i una pista per a bombers alhora que també s’estan fent les rases per al soterrament de la línia d’alta tensió.

El projecte en sí, és innecessàriament agressiu amb l'entorn atès els vials són excessivament amples i donat que es realitza en terreny amb una forta pendent que obliga a fer enormes talussos que enterren la vegetació existent. A més a més, s'obre una nova pista per a l'accés del bombers aparentment sense massa sentit o sobrant, ja que té els flancs completament urbanitzats amb voreres i enllumenat.

Carril bici que arrasa la muntanyaEl carril bici es podia haver realitzat ampliant el carrer que puja a la plaça Mireia i hagués estalviat arrasar un 70% de la vegetació que ha destruït el projecte aprovat.

A això se li ha d'afegir algunes irregularitats com alguns marges dels nous vials excessivament desbrossats, abocaments de terres de camions en zones sobre la vegetació, etc. 

L'obra no rep aparentment cap tractament diferenciat per realitzar-se en zona protegida i la maquinària pesada ha arrasat amb prop de la meitat de la vegetació d'aquest sector natural de Collserola.Els vials arrassen amb tota la vegetació

Oleguer Farràs, coordinador d'Alnus-Ecologistes de Catalunya declara que “Encara que es tracti d'una zona classificada de verd urbà, entenc que està dins l'espai protegit i per tant el projecte hauria de ser extremadament curós amb l'entorn natural existent i l'execució de l'obra hauria de ser l'estrictament justificada. És el mínim a exigir a les administracions que tenen la obligació de vetllar pel nostre medi natural. Després estic segur que plantaran els arbres i la vegetació que faci falta per a que quedi tot bonic, però això no justifica el sobreestassar i destruir espai natural en va.”
"El problema és que provablement no hi ha infracció de cap article del Pla especial de Collserola, tot és legal, i això denota una falta de sensibilitat de totes les administracions al mantenir legislacions antigues i donar el vist i plau a aquest tipus de projectes que s'aproven sense consultar a la ciutadania. Per això moltes entitats portem anys reclamant una protecció real de la Serra de Collserola i encara estem esperant la declaració anunciada des del 2005 de Parc Natural."

Ecologistes de Catalunya ha consultat al DMAH el qual justifica que el projecte està en regla:

En el cas concret del Pla CAUFEC que queda dins Natura 2000 i PEIN està qualificat de 6c, és a dir zona verda. Això implica que pot estar dins el procés urbanitzador però no es pot transformar. En aquest cas cal tenir en compte que ha de complir amb les Normes del PEPCo i que, en estar en el PEIN, no se li poden destinar usos no compatibles amb la conservació dels valors naturals de l'espai. En tot cas el departament de medi ambient no fa el seguiment de l'obra que li correspondria al Consorci del parc de Collserola.


Ecologistes de Catalunya ha alertat també al director del Parc de Collserola de la situació i en un primer seguiment no detecten que l'obra excedeixi dels límits marcats en el projecte. Estan pendents de fer una valoració de l'execució.

Alnus - Ecologistes de Catalunya és membre de la Plataforma cívica per a la defensa de Collserola
Aquest és el plànol del projecte i a sota es pot veure la imatge satèl·lit.
Hi ha més fotos i mapes del sector a
l'àlbum...
L'agressió del Pla Caufec al Parc de Collserola

Projecte caufec-pein

La diferència al més d'abrilZona protegida del Caufec abans de les obres

CampanyaL'Ajuntament de Sant Just Desvern s'ha adherit a la Campanya Catalunya lliure de bosses de plàstic aprovant una moció al darrer plenari.

L'objectiu inicial de la campanya és que els consumidors a l'hora de comprar, duguem una bossa reutilitzable, carretó o cabàs. I els comerços ofereixin en cas necessari una bossa reutilitzable i reciclable de disseny particular i que justifiqui un cost d'uns 0,20€ per bossa per a desincentivar-ne l'ús...
Dues famílies carregades de productes i de les seves corresponents bosses, a la sortida d'una gran superfície comercial a l'Ametlla del Vallès. Foto:  JOSEP GARCIA
Barcelona 3cat24

Viure sense bosses de plàstic! Com ho fas?

Actualitzat a les 08:12 h   04/07/2008

Catalunya ha viscut el dia sense bosses de plàstic, una iniciativa que pretén alertar sobre el seu consum abusiu. Durant tot el dia, diversos municipis han fet activitats per conscienciar sobre l'ús de bosses reutilitzables o altres opcions, com els cistells o el carretó d'anar a comprar, per substituir les bosses de plàstic d'un sol ús.
Des del 3cat24 ens volem sumar a aquesta iniciativa i demanar-vos que ens expliqueu si us heu adaptat a viure sense bosses de plàstic, en quina mesura i les alternatives que utilitzeu.

http://www.residusiconsum.org/catlliurebosses/El Punt  dissabte, 14 de juny de 2008

La Generalitat autoritza les fàbriques de ciment Lafarge i Cemex a fer servir residus com a combustible

Les empreses tenen un any i mig per adequar les instal·lacions abans d'usar-ne

C. ALUJU FERRER. Montcada i Reixac
El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha concedit aquest mes de juny l'autorització ambiental integrada a les fàbriques de ciment Lafarge de Montcada i Cemex de Sant Feliu de Llobregat, que els permet fer servir residus com a combustible. Tot i això, la Generalitat fixa un període de divuit mesos abans no es pugui fer la valorització d'aquests residus perquè les empreses adeqüin les seves instal·lacions. Amb aquesta decisió, la Generalitat ha tombat les al·legacions d'ecologistes i veïns.

Notícia completa : http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2895818

Paisatge Collserola _ Sta. Creu d'OlordaDe cara a proposar a la Generalitat el paisatge que volem al nostre entorn, han preparat una enquesta en la que es pot opinar a grans trets i deixar alguns comentaris.

Us convidem a participar-hi i mostrar la vostra sensibilitat amb el paisatge.
Feu un cop d'ull a http://www.catpaisatge.net/cat/catalegs/B/enquesta1.php
Heu d'anar a l'apartat Collserola, o d'altres del vostre interès.
*Avis: no us entretingueu més de 10 minuts per enquesta o no valdrà i l'haureu de repetir.
--
L’Observatori del Paisatge de Catalunya, ha posat en funcionament la web “ETS PART DEL PAISATGE. PARTICIPA” (http://www.catpaisatge.net) de consulta ciutadana sobre el Catàleg de paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona, un dels cinc catàlegs que està elaborant actualment.

La consulta és, com les sessions informatives o els tallers de debat que van organitzar-se la tardor passada, una altra de les eines previstes per l’Observatori del Paisatge de Catalunya i la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya per implicar la societat en la gestió i planificació del paisatge. Durant la redacció dels altres catàlegs de paisatge (Camp de Tarragona, Terres de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre i Comarques Gironines) ja es va utilitzar la mateixa eina, a través de la qual s’han recollit més de 2.500 opinions que s’han tingut en compte en la redacció dels respectius catàlegs.

Kit d'estalvi d'aiguaCampanya d'estalvi d'aigua a Sant Just:

Alnus-EdC reparteix gratuïtament kits d'economitzadors d'aigua per a les aixetes de casa...demana'n

Com que la gent 'no té temps' per a llegir, per què no dedicar-li vint minutets a aquest vídeo.. et semblen molts? En perds més davant els anuncis televisius, segur.

La historia de las cosas

A veure quan ens comencem a adonar quin paper juguem en tot aquest 'tinglado' i perquè els polítics fa (molt) temps que han deixat de representar al poble.

Apa, no us hi feu mal, jovent.

Val la pena veure el video, és més cal fer-lo còrrer.

Passejada amb bicicleta "Fem nostre el riu Llobregat"Anem en bici

Visita en bici als aiguamolls de MolinsEl passat diumenge 15 de juny de 2008 l'Alnus - Ecologistes de Catalunya va organitzar una bicicletada urbano-naturalística bén tranquila als aiguamolls de Molins de Rei amb el propòsit de potenciar l'ús urbà de la bici i alhora gaudir de l'entorn del castigat riu Llobregat.
Podeu veure algunes fotos de la bicicletada

Recorregut: Sant Just-Sant Joan-Riu-Aiguamolls Molins de Rei-Sant Feliu-Sant Just


Alnus - Ecologistes de Catalunya
Av. Indústria 34. Casal de Joves. Sant Just Desvern - 08960 BCN
Oleguer 934731641/647330788
Jordi 934736925
- 605782507
http://www.pangea.org/alnus
http://alnusbloc.blogspot.com/
http://www.ecologistes.cat

http://collserola.org

Butlletins Infoalnusweb anteriors

Per aportar notícies, opinions envieu-les al correu  alnus@pangea.org

Si voleu rebre aquest butlletí i els següents via correu electrònic indiqueu-ho a alnus@pangea.org

Si no voleu rebre més el butlletí via correu electrònic indiqueu-ho també a  alnus@pangea.org