Info web nº0
Alnus - Ecologistes de Catalunya
Sant Just Desvern - Collserola - desembre 2004
Aquest és el 1er nº d'aquest nou butlletí virtual que esperem resulti interessant.
Preten fer un petit resum de notícies del nostre àmbit sense entrar-hi en profunditat, tot i que també pot incloure monogràfics. A qui interessi ampliar informació que entri al web 
http://www.pangea.org/alnus
Titulars (Enllaços):

LA VALL DE SANT JUST, BALANÇ DE LA LLUITA PER LA VALL

Després de la manifestació del diumenge 22 de febrer de 2004, primera manifestació per un tema local que afecta pràcticament a tothom El poble de Sant Just amb la Vall i Collseroladel poble, podem dir històrica, pel nombre d’assistents (clarament superior a 700 persones), per la quantitat d’entitats del poble que han participat, i també gent que va venir de rodalies a donar suport. La situació és clara, la majoria no volem veure la Vall més destrossada, si aneu a veure les cases que s’estan fent a la zona de can Candeler (al camí de can Biosca), veiem com per fer unes cases d’alt poder econòmic, es destrossa el territori, s’han de fer clavegueram, enllumenat, carrers, que s’ha de mantenir amb els pressupostos municipals, el territori resta malmès definitivament, es va limitant l’espai natural de Collserola, lloc on anem a gaudir moltes de les persones dels voltants de Barcelona. El Pla urbanístic del Mas Lluhí amb més de 1000 vivendes en blocs de 6 plantes en plena vall, ha estat aprovat definitivament aquest estiu sense cap oposició a l'Ajuntament de Sant Just Desvern.

La finalització del termini per a la suspensió de llicencies urbanístiques a la Vall de Sant Just es produirà a mitjans de març de 2005 i encara no s'ha aprovat cap desclassificació del sòl per a salvar la Vall d'una possible urbanització. Esperem que no ho endarrereixin més, i en el proper plenari municipal (que tindrà lloc dimarts 21 de desembre de 2004) tirin endavant per fi l'aprovació de la modificació puntual del Pla General Metropolità que salvi TOTA la Vall restant.

Conclusió: Malgrat el poder dels que tenen euros, la situació és clara, la Vall s’ha de preservar, els vents de la història van per ací. No valen excuses de que pot costar car, el que és car, es destrossar el territori.
Hem de continuar la lluita i estar atents ja que no hi ha res salvat encara, només bones paraules o enganys.


COLLSEROLA HA DE SER PARC NATURAL?

I  TANT QUE SI !!!

Geneta de nitCollserola conté espais naturals de gran qualitat que no tenen res a envejar a d’altres parcs Naturals, o fins i tot Nacionals, es tracta d’ecosistemes de flora i  fauna força notoris que mereixen una protecció legal molt superior a la que tenen a l’actualitat, però sobretot el dret a perdurar tot i el setge urbanístic a que està sotmesa la serra. El fet d’estar en un espai metropolità és un fet excepcional a Europa i una raó més per a conservar-lo.Collserola des de l'aire

El Parlament de Catalunya aviat tindrà l’oportunitat de debatre si cal augmentar el grau de protecció de la Serra de  Collserola, un cop finalitzat l’estudi que va encarregar fa 2 anys. Donada a la insistència de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC) sobre els partits polítics.

Per la nostra banda, la PCDC amb la col·laboració de diversos tècnics, hem realitzat el dossier “L’ESPAI NATURAL DE COLLSEROLA AMENAÇAT” el qual el trobareu al web: http://collserola.org


NO AL PLA CAUFEC

El Pla CAUFEC, a Esplugues de Llobregat, a la part baixa del barri de Finestrelles, limitant amb Collserola. Aprovat definitivament aquest agost de 2004 pel govern de la Generalitat. Amb un munt d’equipaments comercials, blocs de vivendes i gratacels, inclosos que suposaran un fort impacte natural, social i visual al nostre entorn, destacant els col·lapses de trànsit que provocaran.
Aquest projecte de gran envergadura, que aten a interessos particulars molt concrets però que afectaran a gran part de la població, les administracions els aproven fent cas omís de l’impacte socio-ambiental, sense obrir cap debat a la ciutadania, ni atendre les opinions en contra dels veïns. Com gairebé sempre l’única opció per a dir-hi quelcom és estant a l’aguait dels diaris oficials, en que es fan saber els períodes d’informació pública. Maqueta inicial del Pla Caufec

La Generalitat de Catalunya a mitjans de l'any 2002, va aprovar inicialment el desenvolupament d'un pla urbanístic clarament especulatiu promogut per CAUVAL i FECSA, impulsat per l'empresa SACRESA (Grup Sanahuja), amb el vist i plau de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat (governat pel PSC que te la majoria absoluta) i el suport del PP, després de 10 anys d'oposició veïnal.


Parlem del sector de Finestrelles a la zona de l'antic motocross i entorn fins els límits del Pla Especial de Protecció del Parc de Collserola, però en sòl que fins ara estava qualificat majoritàriament de zona verda en el Pla General Metropolità (PGM).
Ni tan sols s'ha fet un Estudi d'Impacte Ambiental.

Amb l'excusa del soterrament de les línies elèctriques d'alta tensió que travessen la zona i davant la necessitat de finançar l'operació. Amplien un sostre edificable de 30.000m2 fins a 234.000m2:
  • 75.000m2 equipaments i locals d'oci i esbarjo.
  • 59.000m2 d'oficines
  • 15.000m2 centre comercial
  • 85.000m2 d'habitatges

Alnus - Ecologistes de Catalunya i la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola:

PROU CAÇA A COLLSEROLA

La caça mou molts interessos econòmics, per això costa tant de restringir i les administracions solen ser-hi reticents. Sobta doncs, que a Collserola, un espai natural tant densament visitat i on es realitzen multitud d’activitats de lleure, continuï estant permesa la cacera. De fet a Sant Just Desvern, Sant Feliu, Molins de Rei, El Papiol, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola i Montcada i Reixac, es continua permetent la caça durant la temporada d’octubre a febrer però en els municipis que falten, Esplugues i Barcelona, la cosa va canviar ja fa uns anys quan van aprovar a través d’un ple municipal demanar a la Generalitat,  que es declaressin el municipi sencer “Zona de Seguretat” i se’ls va concedir.

“Zona de seguretat” és una figura normativa de la Llei de Caça que prohibeix o condi-ciona segons el cas, l’ús d’armes de caça en els espais que així són declarats. L’últim municipi a demanar-ho ha estat Cerdanyola gràcies a la composició més progressista del nou Ajuntament.

Sembla evident que és difícil compatibilitzar la caça en el mateix entorn on la gent passeja, a peu o en bici, sobretot els diumenges i ningú posa el crit al cel. Tant la gent de l’Alnus com de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola creiem que cal abolir la caça a Collserola, permetent només en casos puntuals de control d’espècies, la captura seguint criteris tècnics, i dubtem de la necessitat de les batudes del senglar.Senglar abatut

A Sant Just l’àrea privada de caça ocupa unes 645 Ha de les quals 536 Ha es troben incloses dins el Pla Especial de Protecció de Collserola (límits del Parc). El debat sobre la caça es va iniciar fa uns anys en el marc de l’Agenda 21 i no se n’ha tornat a parlar. Ja va sent hora d’encarar la situació i declarar Sant Just  i tot Collserola “Zona de Seguretat” per a la  tranquil·litat de tothom.

Tot seguit s'adjunta un comunicat d'AnimaNaturalis "censurat" parcialment per Alnus treient algunes divagàncies que no venen al cas...
CONTRA LA CAZA
En España hay 1200 000 licencias de caza, lo que significa un alto número de individuos armados. Cada año se matan aproximadamente 30 millones de animales en la temporada de caza, sin contar los miles que quedan agonizantes o malheridos.

La caza está más relacionada a la extinción de especies que a su conservación y para muestra de esto tenemos el caso de la última osa parda autóctona de los pirineos, abatida la semana pasada. Debido a la cacería se han eliminado predadores naturales de otras especies, como lobos,  águilas, coyotes, linces y demás animales, por considerarlos competencia.

La caza en barraca es una práctica para la caza del tordo, prohibida por la Unión Europea, sin embargo, la Generalitat ha concedido excepcionalmente 250.000 licencias para esta nueva temporada. La respuesta no se ha hecho esperar: varias asociaciones ecologistas se han unido en una denuncia común por no ser un método selectivo de caza. Este método consiste en atraer a los pájaros a las ramas impregnadas con el "vesc", un pegamento en el que quedarán atrapados por un tiempo indeterminado.

Otro factor importante contra la caza es la contaminación ambiental y el  plumbismo: intoxicación que se produce por la ingestión inadvertida de perdigones o de pesos de pesca (de plom), y que afecta a mamíferos marinos y terrestres. Se calcula que al año mueren 70.000  aves acuáticas por esta causa.

Los cazadores españoles baten el record en la caza de especies protegidas en países con bajos recursos, que consiguen de esta manera una buena fuente de ingresos.  Así, empresarios, toreros e incluso la aristocracia española dedica su tiempo de ocio a safaris en los que podrán cazar, por un elevado coste, leones o elefantes. El ejemplo más reciente es la cacería organizada por Juan Carlos I días atrás en Rumanía, en la que abatió a 8 osos de una especie protegida, desatando un escándalo sin precedentes entre los ecologistas rumanos y dando una mala imagen de nuestro país.

Para obtener más información, visite la página www.animanaturalis.com

Servicio de Noticias AnimaNaturalis | Libera!
noticias@animanaturalis.com

7 de noviembre, 2004

Contacto: Leonora Esquivel 605617886

De: The BrightEyes Society [mailto:brighteyes@brighteyes.dk]
Enviado el: domingo, 05 de diciembre de 2004 20:15

Asunto:
Fw: Para morirse de vergüenza!: Las fotos de la cacería del Rey de España ¡¡que se difunda!!!!!!!!!


Filera d'ossos assassinats

EL LINK DE LAS FOTOS DE LA CACERIA DEL REY ME  LLEGO CORTADO, ASI QUE INTENTE ARREGLARLO PARA REENVIARLO, PERO CUANDO VI LA FOTO DE LA OSA CON LOS DOS BBS ME MATO REALMENTE, ME HIZO MUCHO MAL, VER A ESOS OSITOS HUERFANITOS SOBRE LA MAMA RECIEN MUERTA ME LLENA DE ANGUSTIA Y DEPRESION...
http://www.thenausea.com/elements/special%20topics/crimesagainstanimals/spain/jc/jc.html

Els caçadors, en peu de guerra contra Medi Ambient per com ha anat la caça en barraca

Se senten enganyats amb la legalització de les barraques que ha coincidit amb la pujada de les sancions

ROSER ROYO . Alcanar

Avui acaba la temporada de la caça en barraca a les comarques del Baix Ebre i Montsià. Després de tretze anys de la prohibició d'aquesta pràctica tradicional ha estat autoritzada enguany, a petició de diversos ajuntaments ebrencs, pel Departament de Medi Ambient del govern català que ha legalitzat unes 200 barraques al territori. El govern encara no ha fet un primer balanç d'aquesta experiència pilot, però els caçadors que van empendre la temporada esperançats, en fan una valoració força negativa. «Ens continuen tractant com delinqüents», diuen i amenacen amb fer mobilitzacions contra les actuacions dels rurals.

«Ens han enganyat perquè després de fer-mos gastar els diners amb llicències i fer-mos perdre un munt de mesos fent papers, el tracte ha estat igual que si fossem il·legals», manifestava el president de l'Associació Cinegètica de Barraquistes de Catalunya, Juan Miguel Queralt, que assenyalava que tot i l'intent de legalització de la caça en barraca, «ens han perseguit més que mai». Concretament, els caçadors es queixen de les actuacions dels agents rurals. «Ens tracten com si fossem delinqüents, registrant-nos les casetes i mirant fins i tot dins el congelador», lamentava Queralt tot assenyalant que els han fet escorcolls fins i tot quan no caçaven i els han denunciat per tenir radiocassets «per escoltar el futbol».
El malestar dels caçadors s'explica també perquè enguany el cost de les sancions s'ha multiplicat per deu. Així, si l'any passat la sanció mínima era de 60 euros, enguany caçar sense llicència o utilitzar reclams elèctrics representa una multa d'un mínim de 600 euros fins a un màxim de 6.000. «Els tords se'ns han menjat les olives i Medi Ambient ens ha fotut els diners», manifestava el president dels barraquistes, que calcula que hauran d'afrontar uns 40.000 euros en multes.
El director dels serveis territorials de Medi Ambient a l'Ebre, Víctor Gimeno, va assegurar que per part del Cos d'Agents Rurals, enguany no hi hagut un increment de les inspeccions. Gimeno va declinar fer una valoració de la campanya, per manca de dades, però va recordar que la legalització de la caça en barraca es va fer amb una sèrie de restriccions i si s'han posat denúncies, és perquè els caçadors no les han complit. Els rurals han inspeccionat entre 30 i 40 barraques, les mateixes que els anys anteriors i és cert que totes, fins i tot les que tenien llicència de caça, han estat denunciades per utilitzar reclams elèctrics, prohibits per la llei, en algunes es van trobar més tords dels permesos -el màxim per dia són quinze- i també algunes espècies protegid
es. El Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (Seprona) que també fa inspeccions, enguany ha imposat 70 denúncies, enfront de les 95 de l'any passat i ha incautat 380 tords morts i 22 ocells insectívors protegits. La majoria de denúncies són per utilització de reclams elèctrics per atreure els tords. Una prohibició que els caçadors no acaben d'entendre. «Si ens limiten les captures, tant li fa si els agafem fent sonar la trompeta o el clarinet», ironitza el president dels barraquistes.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> «El més selectiu»
 
 ROSER ROYO . Alcanar

«No hi ha cap mètode de caça més selectiu que la barraca», explica Juan Andrés Sancho, caçador d'Alcanar que té la seua barraca al terme de Vinaròs. Sancho caça a la barraca des que era un xiquet i argumenta la seua afirmació explicant que si els espartons -les barretes de plàstic que s'unten de vesc per enxampar els tords- enganxen algun ocell protegit, el caçador té l'opció d'alliberar-lo. «En canvi, si li dispara un tret d'escopeta, ja l'ha matat», diu. Sancho és dels que pensa que és «una ximpleria» legalitzar la barraca sense autoritzar els reclams elèctrics i tampoc troba massa sentit que autoritzen només capturar 15 tords per dia. «Si volen, que imposen un màxim per temporada, perquè aquí no es caça cada dia i els dies dolents haurien de compensar els bons», argumenta.


> A favor, i en contra
 
 
ROSER ROYO . Alcanar

Els detractors de la caça en barraca són bàsicament les organitzacions ecologistes perquè la consideren un mètode «no selectiu» i «massiu», i afirmen que Medi Ambient no hauria hagut d'autoritzar-lo perquè contradiu les lleis europees de protecció d'aus. De fet, la caça en barraca ha estat prohibida durant 13 anys a Catalunya, i al País Valencià la seua prohibició està pendent d'una ressolució del Tribunal Suprem, després que el Tribunal Superior de Justícia valencià anul·lés el decret que l'autoritzava. Medi Ambient, a l'hora de legalitzar a Catalunya la caça en barraca, a petició dels ajuntaments del Baix Ebre i Montsià, va argumentar que es tracta d'un mètode tradicional que servix per controlar la població de tords. El director dels Serveis Territorials de Medi Ambient a l'Ebre, Víctor Gimeno, en una carta adreçada als mitjans de comunicació diu textualment que la barraca «és un mètode de lluita dels pagesos de l'olivera contra una espècie que es menja els fruits del seu treball. És un mètode més antic i menys agressiu ambientalment que l'escopeta», constata l'escrit tot assenyalant que només s'han autoritzat 50.000 captures -200 per barraca-, mentre que amb escoptes es capturen al voltant d'un milió de tords a l'any.
> La difícil posició dels agents rurals
 
 L'autorització de la caça en barraca ha estat una legalització amb restriccions i bona part del control que aquestes restriccions s'acatiguen recau en els agents rurals que depenen del Departament de Medi Ambient. Les seues inspeccions són força criticades pels barraquistes que diuen sentir-se tractats com delinqüents. «Ens amenacen i vénen a provocar-nos», asseguren. Alguns, com el mateix president de l'Associació Cinegètica de Barraquistes de Catalunya, Juan Miguel Queralt, han arribat a portar als jutjats cinc agents rurals acusant-los d'haver comès un delicte de «faltes per coaccions i vexacions injustes» per haver escorcollat la seua casa de camp situada al costat de la barraca, el novembre del 2000. El jutjat d'Amposta va absoldre els agents per considerar que feien la seua feina. Però el judici il·lustra en gran part la tensió existent entre caçadors i rurals. Els primrers asseguren que els agents s'extralimiten, mentre que els agents diuen que no estan a favor ni en contra de la caça en barraca i que la seua feina és fer complir la llei.
Inici

 
 
 Nuevo dictamen desfavorable de Europa sobre la caza en barraca

El abogado general del Tribunal de Justicia Europeo propone que España sea condenada
M.R. | ebre@diaridetarragona.com

La caza en barraca ha recibido un nuevo y duro golpe de la Unión Europea. El abogado general del Tribunal de Justicia de las Comunidades Europeas, L.A. Geelhoed, ha emitido su dictamen definitivo sobre el expediente abierto a España por permitir la caza en barraca o parany en la Comunidad Valenciana. Tras analizar el tema, evaluar los informes de España, la Comunidad Valenciana, las asociaciones de barraquistas y los grupos ecologistas, el abogado general concluye que España incumple la directiva 79/409/CEE relativa a la conservación de las aves silvestres. Por ello, propone al Tribunal de Justicia que condene en costas al Reino de España.

La caza en barraca en las Terres de l'Ebre lo tiene muy difícil para conseguir su legalización, pese a la voluntad del nuevo gobierno de la Generalitat de Catalunya de autorizar, bajo ciertas condiciones, este método tradicional de caza. Este año, el Departament de Medi Ambient ha autorizado en las Terres de l'Ebre 250 barracas dentro de un programa piloto que tiene por objetivo legalizar la caza en barraca. Sin embargo, el programa piloto podría no tener continuidad si el Tribunal Superior de Justicia de las Comunidades Europeas condena finalmente a España por permitir este sistema de caza en la Comunidad Valenciana. Los valencianos ya llevan varios años practicando la caza en barraca, denominada parany en esta comunidad. Su práctica motivó la denuncia de los grupos ecologistas a la Comisión Europea de Medio Ambiente que traspasaron la queja al Tribunal de Justicia Europeo.

Tras meses de declaraciones escritas, informes e investigación, el abogado general que ha llevado el expediente ha emitido finalmente sus conclusiones, según las cuales el juez dictará sentencia. Las conclusiones del abogado general no dejan lugar a dudas: «Este método no es suficientemente selectivo y propongo al Tribunal de Justicia que declare que el Reino de España ha incumplido las obligaciones de la Directiva de Aves silvestres y condene en costas a España. El Gobierno español centró su defensa en cuatro aspectos: el carácter selectivo del método de caza, evitar los daños de los tordos a la agricultura, la inexistencia de métodos alternativos adecuados y que el criterio de pequeñas cantidades de la directiva europea no constituye un valor absoluto, sino que se refiere al mantenimiento total y a la situación reproductiva de cada especie. Sin embargo, el abogado general del Tribunal de Justicia rebate todos y cada uno de los argumentos del Gobierno español con un total de 47 puntos. En ellos afirma que de acuerdo con la directiva europea, los Estados miembros deben prohibir la liga como medio empleado para capturar o matar aves.

Respecto a los perjuicios a la agricultura, el abogado general considera que es «insuficiente» para aplicar este sistema, pues existen otros métodos sí autorizados para cazar, capturar o ahuyentar las aves, como la caza con escopeta y los espantapájaros ordinarios como el cañón de ruido. «El Gobierno español tampoco ha logrado ser convincente por que la caza en barraca supone la solución a los daños supuestamente sufridos en los cultivos. Resulta que el 80 por ciento de los paranys se localizan en la provincia de Castellón, de los que el 69 por ciento se encuentran en zonas donde no se practican las modalidades de cultivo afectadas (olivos y vides)» argumenta en las conclusiones. Finalmente, el abogado general afirma que el empleo de varitas en las barracas constituye por sí sólo un método de captura no selectivo porque no se puede evitar que otras aves se queden adheridas. Al respecto, el abogado general desacredita la posibilidad de liberar a las aves protegidas argumentando que «esto depende de la meticulosidad del titular de la licencia en cumplirlo y, en segundo lugar, de si las aves capturadas accidentalmente resultan o no lesionadas. Además, existe incertidumbre sobre la probabilidad de supervivencia de los insectívoros cuando son puestos en libertad tras haber recibido el tratamiento correspondiente».

La Asociación para la Protección y el Bienestar de los Animales (Anpba) ya ha manifestado su satisfacción por las conclusiones del abogado general del Tribunal de Justicia y pide a la Generalitat de Catalunya que rectifique. En el programa piloto iniciado este año en las Terres de l'Ebre, donde se han autorizado 250 barracas, se han registrado un total de 96 denuncias, 47 a personas autorizadas para la caza en barraca y 49 a personas no autorizadas. El conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, hará una valoración del programa el próximo 20 de enero, durante una visita que realizará al territorio, cuando anunciará las intenciones del Gobierno de la Generalitat respecto al futuro de la caza en barraca.

 Agenda activitats ALNUS - Ecologistes de Catalunya

Sortida a la vall d'
aprenentatge i recollida d'aglans "TOTHOM POT FER BOSC"

- Sortida a la vall
- recollida d'aglans
- classe teòrico-pràctica per a convertir aglans en arbres
- preparació futura forestació (tothom a casa ha de fer crèixer els arbres per
a propera forestació a la vall)

Diumenge 19-12-2004  11h i fins les 13:30h
Trobada a la Pç Verdaguer. 

Alnus - Ecologistes de Catalunya
Av. Indústria 34. Casal de Joves. Sant Just Desvern - 08960 BCN
Oleguer 934731641/647330788
Jordi 934736925

http://www.pangea.org/alnus
http://aeec.pangea.org
http://collserola.org

Per aportar notícies, opinions envieu-les al correu  alnus@pangea.org
Si  voleu  rebre el butlletí que està penjat al web mensualment via correu electrònic indiqueu-ho a  alnus@pangea.org
Si  no voleu  rebre el butlletí via correu electrònic indiqueu-ho a  alnus@pangea.org