En defensa del medi ambient

La Federació Ecologistes de Catalunya ha proposat organitzar una àmplia resposta popular contra la política ambiental del Govern de la Generalitat coorganitzada pels col·lectius i plataformes de defensa ambiental que estan fent front a les agressions al medi i les persones arreu del territori català.

De l’especulació a la crisi? ... actuem plegats contra la destrucció del territori!!

http://22marc2009.blogspot.com/

El dia 22 de març sortirem al carrer per fer front a la política ambiental del govern de la Generalitat.

Rèquiem per l'entorn del parc de Collserola

ALNUS / CEPA - Ecologistes de Catalunya de Sant Just Desvern ens afegim a la manifestació del 22 de març de 2009 atesa la manca de sensibilitat mediambiental demostrada per aquest govern. 

Les seves polítiques desenvolupistes deixen de banda el respecte pels espais naturals i una gestió sostenible del territori, el qual agredeixen contínuament i sense aturador, sobretot en l'entorn metropolità. Cal desenvolupar la societat seguint un altre paradigma que sigui equilibrador del territori i dels recursos.

Algunes agressions a Sant Just Desvern i entorn:

El desenvolupament urbanístic de la Vall de Sant Just continua envaint i destruint espai agrícola i natural, fins i tot dins el parc de Collserola. La planificació urbanística vigent encara amenaça diversos sectors de la Vall de Sant Just i Collserola. Això s'ha d'aturar!

La nefasta gestió de l'aigua a Catalunya durant tants anys no s'ha sabut corregir a temps, i ara ho volen solucionar a base de transvasaments.Entrada a Collserola arrasada per les obres d'ATLL , ja que es tracta d'un entorn de riera, cal definir-ho eminentment com a espai natural i no com a un jardí o parc.

L'obra d'ATLL amb tuneladora s'ha carregat bon tros de l'espai natural de la part baixa de la Vall de Sant Just, dins la Xarxa natura 2000 de Collserola i el PEIN, i també ha tingut un fort impacte l'obertura amb explosius de la galeria A. Això s'ha de restaurar béI ja que tots som responsables de la gestió de l'aigua, s’han de potenciar totes les iniciatives que la millorin com facilitar la recollida d'aigües pluvials a totes les vivendes, indústries i equipaments, promocionar la recirculació, etc.

La gestió dels residus a la metròpoli barcelonina és molt deficient i el govern és incapaç de fer reals polítiques de reducció de residus i de gestió sostenible. Els percentatges de recuperació i reciclatge són ínfims i es basa pràcticament amb la separació voluntària dels usuaris finals en els contenidors, deslliurant així els responsables del gran volum de residus dels envasos i embalatges. Això ha de canviar!

Bona part de la comarca del Baix Llobregat i l'àrea metropolitana barcelonina està sotmesa a nivells de contaminació de l'aire per partícules i dioxines (destacant cimenteres Samson, Molins, i la foneria CELSA), que malmeten la salut dels ciutadans de manera difosa i sovint desapercebuda. Les mesures proposades pel govern són del tot insuficients per reduir la contaminació a nivells saludables, calen grans canvis de funcionament de la societat per reduir les emissions.

Finalment, tot i que podríem anar afegint greuges i més greuges, cal més determinació per reduïr el malbaratament de l'energia. La manca de polítiques fermes per a reconduir la situació ens aboca a la manca de recursos energètics a mig termini i efectes negatius del canvi climàtic i la destrucció del medi ambient. Calen polítiques d'implementació de les energies renovables a tots els edificis de nova construcció i que s’eviti la dependència amb els oligopolis energètics.