ALNUS - Ecologistes de Catalunya

VALORACIÓ DEL “FÒRUM SOBRE MEDI AMBIENT I MÓN LOCAL”

La ciutadania participa i debat

Jornades realitzades el dia 15 i 16 de febrer al recinte del Fòrum, organitzada per la xarxa de municipis de la Diputació de Barcelona

Com a grup ecologista varem decidir que seria interessant participar, la sorpresa ha estat majúscula, les jornades s’han plantejat seriosament com afrontar el proper futur, davant del canvi climàtic que afecta i afectarà tan el model de desenvolupament actual.

PRESENTACIÓ PER PART DE NÚRIA BUENAVENTURA - Presidenta delegada de l’àrea de medi ambient de la Diputació de Barcelona.

- Cal plantejar noves vies per la política d’energia, consum, desenvolupament territorial, mobilitat, hem de construir la tercera revolució industrial, basada en l’energies renovables.

PONÈNCIA DE ARTURO GONZALO AIZPIRI - Secretari general per a la prevenció de la contaminació i el canvi climàtic del Ministeri de Medi Ambient.

El canvi climàtic és ja doctrina oficial a nivell mundial, després de la reunió del Panel a París, i és causat pel ésser humà, ja no caben dubtes..., hem de passar a l’acció..., el territori de l’Estat Espanyol és especialment vulnerable...Emiossions contaminants que acceleren el canvi climàtic

Cal passar a l’acció per atenuar els efectes, reduir les emissions de CO2, els objectius d’emissions segons els acord de Kioto ja s’han passat de llarg d’un 15 per cent que es podien augmentar a un 37 per cent.

Opina que les indústries fan els deures, el problema són els sectors difusos entre ells el transport. Tenim una dependència energètica de l’exterior, el 85 per cent de l’energia ve de fora.

Actuacions (Cal que l’Administració actuï com a exemplificadora... )

Per concloure la conferència diu: TENIM POC TEMPS PER FER EL CANVI, ESTEM DAVANT DEL REPTE PRINCIPAL PER LA HUMANITAT. Altres ponents van exposar la necessitat d’un canvi cultural, Domingo Jiménez, assessor de l’observatori de sostenibilitat d’Espanya.

Als països del nord d’Europa, els dirigents van en bicicleta al treball, a l’estiu al poble d’Andalucia, vaig en bicicleta i em diuen el “hippi”, el que és guai a aquí és anar en 4 x 4, cal un canvi de mentalitat.

Al llarg de les sessions els ecologistes varem posar sobre la taula les contradiccions.

Tres mostres que tenim a Sant Just

  1. Contaminació atmosfèrica i llur conseqüències sobre la salut de les persones

Totes les persones que vivim en aquest poble ciutat coneixem la polèmica que hi ha pel canvi de l’escola Monserrat del centre de la vila al costat de l’autopista.

En el diari “El País” del dia 30 de gener de 2007 a la pàgina 40, tenim un article que diu:

Vivir cerca de una autopista deteriora el desarrollo pulmonar de los niños

Una mala función respiratoria aumenta luego el riesgo de enfermedad en la edad adulta”

Los niños que vivían a 500 metros de una autopista desde los 10 años tenían una función pulmonar reducida a los 18 años”

Aquest estudi està fet per David A. Schwartz, director del Institut nacional de Ciències de la Salut medi ambiental. ( val la pena consultar-lo al periòdic)

Les reflexions que ens porta són esferidores:

Els nostres governants locals, són inconscients, per ignorants, o per maledicència?


  1. Carril bici

ALNUS - EdC al 2003, per les eleccions municipals varem presentar la proposta de carril bici, des de la màxima representació local van dir: Això són bones propostes idealistes dels ecologistes, però nosaltres estem gestionant la realitat.

Ara veiem com el Fòrum de la Xarxa de municipis, diu que hi ha que anar per aquí i que tenim poc temps. Esperem que JA! es posin a estudiar la nostra proposta i fer el carril bici.


  1. En la lluita que hem tingut per salvar la Val estem en una nova situació, ara hi ha una proposta de restauració.

El Consell de Medi Ambient, des de les organitzacions cíviques, Associació de Veïnes i veïns, experts medi ambientals i nosaltres com a grup ecologista, hem opinat que l’enfoc de l’estudi de restauració que ens ha fet la Regiduria de medi ambient en nom de l’equip de govern no és correcte, gastar un 60 per cent del pressupost per cimentar el camí de la Vall no ho trobem sostenible, ni que es proposi fer clavegueram a sota de la cimentació, i pujar l’aigua corrent, sense estudi de l’aigua que hi ha a la zona, es anar a un pla d’urbanisme, és no entendre la sostenibilitat, és anar en contra del futur, plantejat en el Fòrum.

CONCLUSIONS

Podeu consJ.A.G.ultar aquí els 11 punts oficials de les conclusions de les jornades. (pdf_49.4Kb)

És necessari que els governants facin un reciclatge per enfocar les seves polítiques al nou model, s'ha d'abandonar el paradigma desarrollista ja! En aquest sentit cal reconsiderar la proposta de portar l’escola Montserrat al costat de l’autopista, amb la salut de la infància no es juga. 


Jordi Agulló i Guerra