L'Ajuntament de Sant Just Desvern s'entesta en edificar el que queda d'espai natural a Can Candeler com a compensació als propietaris de l'altra part de la Vall.

23F  - S'aprova provisionalment la modificació de planejament urbanístic a la Vall de St. Just que sentencia a mort l'ecosistema del torrent de Can Biosca, a l'alçada de Can Candeler, i dos sectors del Carrer Rosa Sensat, a ran de l'espai protegit del parc de Collserola. L'acord va ser gairebé unànime (PSC, CIU, ERC i PP van votar-hi a favor i IC-V es va abstenir, malgrat que en l’acord inicial s'havia posicionat en contra). Tots els regidors que van intervenir en el Ple Municipal deien “calia estar molt contents, ja que entre tots hem salvat la vall". 

La PCDV lamenta que la majoria dels nostres representants a l’Ajuntament acceptin mica en mica, mossegada a mossegada, retalls de natura a la vall, i continuïn aprovant plans urbanístics, un rera l’altra que en major o menor mesura afectaran l’espai natural de Collserola (Pla Bonaigua, 2003;  Mas Lluí II, 2004 ; pla de la Vall, 2006 )

La PCDV reconeix que aquesta modificació de PGM aprovada provisionalment és un pas endavant que preserva la vall de Sant Just i un ampli tros de Collserola, però considera barroer i fora de lloc malmetre més espai natural com a “compensació” per la no urbanització de la major part de la Vall. Pel que s’ha dit en el Ple, les millores ara introduïdes respecte a l’aprovació inicial han estat minses: una lleugera disminució de sostre edificable als blocs de davant de Can Candeler i la supressió de les cases que havien ubicat inicialment dins dels límits del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), al c/Rosa Sensat, però sense eliminar del projecte les que estan al límit del mateix.  

La PCDV manté que era perfectament factible ubicar aquest sostre de 8.000 m2 als edificis que es preveu construir a la Ctra. Reial i en altres parts del municipi. Després d’una espera de 10 mesos des de l’aprovació inicial, a l’abril de 2005, no hi ha hagut modificacions substancials ni s’ha atès el gruix de les 150 al·legacions presentades per entitats i veïns. S’ha demostrat que no hi ha hagut voluntat política suficient per part de l’Ajuntament per evitar malmetre més espai natural. I el més greu és que no s’ha donat cap motiu per justificar el manteniment de sostre edificable en aquells dos indrets de Collserola. Per tant, d’alguna manera, els partits han faltat al compromís electoral de salvar la Vall.

La PCDV hagués preferit que les coses haguessin anat d’una altra manera. Que s’hagués salvat tota la Vall i que no s’edifiqués més a Collserola; que l’Ajuntament no s’hagués plegat a les exigències dels  propietaris atemorit per la pèrdua de dos contenciosos per raons de procediment, no de contingut, que els donaven la raó, regalant-los sostre edificable en el Conveni signat amb ells. Les institucions democràtiques han mostrat, una vegada més, la seva feblesa davant els interessos econòmics d’uns pocs.

La PCDV continuarà fent el possible per evitar que s’edifiqui més en els sectors de Can Candeler i de Rosa Sensat.



Plataforma Cívica en Defensa de la Vall

Alnus - Ecologistes de Catalunya
Av. Indústria 34. Casal de joves.
Sant Just Desvern . 08960. Baix Llobregat


http://www.pangea.org/alnus/PCDV 
http://www.pangea.org/alnus
http://aeec.pangea.org
http://collserola.org