Enlairada de Globus que denuncien la greu contaminació atmosfèricaDissabte 3 de febrer Alnus - Ecologistes de Catalunya juntament amb una bona colla de veïns de Sant Feliu de Llobregat, vam realitzar una acció de denúncia de la contaminació atmosfèrica produida per les grans industries al Baix Llobregat, al peu de la cimentera de la CEMEX.
L'acció fou coordinada i pràcticament simultània amb altres grups i entitats de la Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus a d'altres punts del Baix Llobregat i el Valles Occidental.

Vegeu fotografies de l'acció davant la cimentera CEMEX.
La notícia fou coberta i transmesa per TV3 el mateix dia.

Al migdia i la tarda varem participar a la segona jornada sobre Residus, Salut 2a jornada residus logoi Medi Ambient a la sala d'Actes de Ca n'Ametller a Molins de Rei, on les entitats de la Plataforma Cívica per la Reducció dels Residus (PCRR) van debatre en profunditat la sobre els problemes de contaminació i malbaratament de recursos que provoca la mala gestió dels residus a Catalunya també amb diversos representants polítics.

La Plataforma Cívica per la Reducció dels Residus (PCRR), grup de treball de la Federació Ecologistes de Catalunya, volem un canvi radical de la política de gestió de residus, de la qualitat de l’aire, de protecció de la salut de les persones, i del nostre entorn i territori.

Podeu veure algunes fotos de la jornada



ACCIÓ DE DENÚNCIA, DE SENSIBILITZACIÓ CIUTADANA CONTRA LA CONTAMINANCIÓ ATMOSFÈRICA I ELS SEUS RESPONSABLES!!

Acció coordinada i simultània: a les 11h del dissabte 3 de febrer, en 5 punts del Baix Llobregat i del Vallès Occidental:

Enlairada de Globus que denuncien la greu contaminació atmosfèrica que causen algunes empreses, i que informen als qui els arribin aquests globus, que els seus pulmons també respiren els gasos emesos d’aquestes empreses.

Acció central, al Pati del Palau de Recasens, a les 11h dins la Fira Ecològica de la Candelera de Molins de Rei.

Accions simultànies a;

El tema que més preocupa a les entitats ecologistes i associacions, i a alguns municipis del Baix Llobregat i del Vallès Occidental, és el creixement de la contaminació atmosfèrica i les seves conseqüències com, les possibles afectacions a la salut de les persones i al medi ambient.

Realitat reconeguda pel DMAH que han motivat la Declaració de "Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric" (ZPEAA) i la publicació del recent "Pla d'acció" a les dues zones d'acció, en procés d'exposició pública fins el 31 de gener.

El DMAH reconeix que és originada pel trànsit que travessa la vall baixa del Llobregat i proposa algunes mesures que poden ser de difícil concreció. Tanmateix, és denunciable la tolerància del DMAH cap a les activitats contaminadores d’empreses considerades estratègiques i intocables. Aquest fet gravíssim ha portat fins a una situació actual d’impunitat pel que fa a l’emissió de contaminants a empreses amb una enorme capacitat per fer-ho com ho són entre d’altres: la Fundició CELSA, el complex SOLVAY-HISPAVIC i les cimenteres CEMEX (SANSON), La Farga (ASLAND) i Ciments Molins que increïblement estan obtenint tot el suport del DMAH i l’Entitat Metropolitana del Medi Ambient (EMSHTR) en els seus plans per cremar residus.

Suport a cremar més residus, en cimenteres i centrals tèrmiques, això si “com a combustibles alternatius”:

Davant d’aquesta situació, la Plataforma Cívica per la reducció de Residus (PCRR) amb diverses entitats i plataformes, hem decidit fer diverses actuacions de denúncia, pressió a les administracions i sensibilització social.

Demanem al DMAH:


Sant Just Desvern

1 de febrer de 2007


Comarca amb excès de contaminantsSAPS QUÈ RESPIRES?
RESPIRAR UN AIRE NET,
UN DRET FONAMENTAL!!

Empreses del Baix Llobregat i el Vallès; Cimenteres (Ciments Molins, CEMEX, La Farga), la Foneria CELSA, Solvay-Hispavic, Cognis,..fa anys que emeten contaminants: metalls pesants (plom, cadmi, crom, mercuri, níquel...), benzè, ferro, dioxines i furans, partícules i fums negres...

Milers d'habitants respirem aquest combinat de contaminants que afecten a la nostra SALUT!!

Segons diversos informes de la Unió Europea cada any es produeixen a Europa 350.000 morts prematures degudes a la contaminació atmosfèrica.

Mentrestant, el Departament de Medi Ambient i Habitatge no pren les mesures necessàries per protegir la salut de les persones i el medi ambient!

Algunes dades d'interès...

ELS EFECTES DE LA CONTAMINACIÓ SOBRE LA SALUT


Quina quantitat de partícules pot arribar a emetre una indústria contaminant com CEMEX?
Segons les dades de l’inventari EPER per a l’any 2004, CEMEX (St. Feliu) va emetre
176 tones anuals de partícules. És a dir, que una sola empresa va emetre la quarta part de les partícules del sector de les cimenteres (869 tones), en una quantitat equivalent a la meitat del que emet tot el sector de refineria de gas i petroli a Catalunya (364 tones).


És comparable la contaminació de partícules i gasos d’origen industrial amb la deguda al trànsit?
Les 176 tones de partícules que emet CEMEX al llarg de tot un any equival aproximadament al doble de les partícules emeses pel conjunt de turismes que circulen anualment a l’àmbit 2 de la Zona de Protecció Especial -ZPE- (97 tones), Baix Llobregat i Vallès. CIMENTS MOLINS (St. Vicens – Pallejà) va emetre al 2003 6.930 tones d'òxids de
nitrogen, l'equivalent a les emissions de tots els turismes que circulen anualmant per la ZPE 1 (Àrea metropolitana de Barcelona).
La Cemex de Sant Feliu ha fet arribar a Sant Just gran quantitat de partícules. Recentment s'ha instal·lat uns filtres de mànigues per a reduir el problema.

EFECTES A LA SALUT DE LA CONTAMINACIÓ PER PARTÍCULES:

Inflamacions pulmonars i disfuncions respiratòries: PM10(micres) afecta sobretot les vies aèries superiors i pulmons, mentre les partícules mes petites poden arribar més endins al pulmó i de vegades fins a la regió alveolar.
Malalties cardio-pulmonars: PM2.5 ha estat relacionat amb un augment de taxes de mortalitat i visites a les emergències per motius cardiovasculars i respiratoris.

L'exposició a partícules fines és la causa de 100,000 morts i de 725,000 anys de vida perduts anualment a Europa. Aquest estudi demostra la necessitat de revisar els valors actuals de referència de l’OMS. (Font: "Revisió sistemàtica dels aspectes sanitaris de la contaminació ambiental a Europa" Informe CE 2004)