QÜESTIONS SOBRE ELS INCENDIS ...

A finals de juny hi van haver un parell d'incendis forestals a la vall de Sant Just, el primer coincidint amb la revetlla de Sant Joan i l'altre a primera hora de la tarda del 26. Els dos focs van poder ser controlats i extingits gràcies a l'eficiència del desplegament de bombers, en conjunt 2,3 Ha cremades.

Ens hem preguntat quin podia haver estat el seu origen i causa. Van ser provocats o involuntaris? Si no som mal pensats, el més lògic és atribuir el foc de la nit del 23 a la deflagració accidental d'un coet o petard en les herbes seques de la muntanya, a la Miranda, ben a prop de zones residencials. Podia haver causat greus danys si no s'hagués controlat amb celeritat, tot i així va cremar vegetació tipus màquia (bruc i ginesta), brolla i fanàs. També va socarrar alguns pins joves i per descomptat va abrasar la fauna invertebrada, sobretot cargols, aranyes i insectes varis.

Més preguntes: Qui va ser el causant doncs? Hi ha hagut alguna investigació? Algú se n'ha fet responsable? Passat un mes vaig preguntar a la policia, ajuntament i als bombers de St. Feliu que en sabien de les causes dels focs de Sant just i no em van aclarir gaire res, no disposen d'aquesta informació. Els tècnics del Parc de Collserola em van adreçar al Agents rurals de la Generalitat que són els que realitzen les investigacions en cas de foc forestal, el problema està en que no subministren informació sobre les causes que motiven un incendi determinat, sols n'ofereixen dades estadístiques. En cas que hi hagi denúncia o sospita que el foc sigui provocat els agents rurals actuen com a policia judicial i poden determinar responsabilitats penals, en cas de trobar al causant. En casos com Sant Just on els danys no han estat irreparables possiblement s'aplicaria al culpable una sanció administrativa.

A finals d'agost parlant amb un veí de la zona, em va comentar que ell havia vist començar el foc just després caure un coet la nit de Sant Joan.

Sabem d'altra banda que el límit des d'on està permès tirar coets o fer foc respecte a espais forestals (sense autorització expressa) és de 500m. El que no ens explica ningú és on són realment aquests límits ja que no hi ha cap zona delimitada i tampoc hi ha cap prohibició ni vigilància efectiva. Ens hem permès de fer un càlcul a ull, però bastant aproximat sobre el plànol de Sant Just i ens trobem que els carrers que farien de límit serien l'Av. Indústria, J. Anselm Clavé, l'esplanada del Canigó, etc. (vegeu plànol).Límit de 500m on no es poden llençar coets. És a dir, que prop del 60% del poble, tota la vessant nord, tindria prohibit de llançar coets. Evidentment, conscient o inconscientment això no es compleix i no es fa res per que això canvií, tot i el perill de foc que reiteradament es produeix en aquestes dates.

L'incendi que es va produir la tarda del 26 de juny als voltants del torrent de can Biosca va cremar part dels polèmics sectors urbanitzables no programats i reserva d'equipaments als límits del Parc de Collserola. Un altre motiu per la sospita. Els danys van ser majors que el del 23, l'àrea afectada fou més extensa socarrimant els laterals de les espesses pinedes d'aquest sector i un enorme eucaliptus que presideix el torrent, socarrant garrofers, joves pins i ginestes, i calcinant la resta de vegetació més baixa. La zona propera al camí deixa ara palesa la gran quantitat de deixalles que hi havia acumulades entre la vegetació (tota mena d'envasos, molts vidres trencats, etc.). Qui ha estat en aquest cas? Un piròman? La brutícia?...

Des de l'ALNUS hem recomanat en varies ocasions (ex. Agenda 21) que s'adeqüi aquest sector com a àrea de lleure, ja que està molt freqüentada, amb els contenidors oportuns i que es limiti l'accés en vehicle motoritzat mitjançant una cadena.

Està clar doncs que calen actuacions més enèrgiques en aquestes dates respecte al control de focs i coets prop d'àrees forestals. Fins i tot potser començar a replantejar-nos certs canvis en les revetlles. Però el més fonamental és la conscienciació ciutadana del perill potencial de l'ús imprudent del foc en qualsevol de les seves formes. Si per algun motiu els focs no és poguessin controlar amb celeritat podríem perdre la riquesa natural de tota la vall en qüestió de poques hores.

Oleguer Farràs i Jané

** Al cap de 2 mesos la zona cremada mostra clars símptomes de recuperació i reverdiment. (Vegeu imatges).
* Passejada i netega per la vall de Sant Just , Diumenge
28-09-2003 10:00h Pç Verdaguer  Durada fins 13:30max.  Passejarem pels sectors (de la Miranda i torrent de can Biosca) que els van cremar a finals de juny per comprovar el reverdiment i la gran quantiat de bruticia que hi ha per la zona.