EL FUTUR DE LA VALL
Consideracions a l’entorn de les promeses electorals dels partits polítics, de l’acord de l’Ajuntament del mes de març de 2.004 i de les pors del Sr. Alcalde.
Davant la intenció de l'equip de govern de l'Ajuntament de portar en el
proper Ple Municipal previst pel dia 21 de desembre l'aprovació
provisional del PGM, que hauria d'assegurar la preservació íntegra de
la Vall i que no s'hi construirà ni ara ni en el futur, tenim força
raons per témer que això no serà així i que hi haurà una proposta per a
declarar urbanitzables uns 46.000 m2. Davant d'això, exigim la salvació de tota la Vall ...
Tots els partits polítics que van concórrer a les darreres eleccions ho van fer destacant en llurs programes electorals que no permetrien l’edificació a la Vall i que defensarien la seva preservació.
Avui els demanem –i com a ciutadans tenim dret a exigir-los- que compleixin el que van prometre, sense matisos, de forma clara. Els partits han d’exigir als regidors que els representen que, amb els seus vots, facin realitat aquelles promeses. Altrament, enganyarien tant els seus votants com la resta de la ciutadania.
Als regidors els demanem, els exigim –perquè tenim dret a fer-ho- que compleixin amb la promesa electoral de llurs partits. Que siguin honestos.
En una entrevista que vam mantenir fa unes setmanes amb l’actual alcalde, aquest ens mostrava la seva preocupació pel fet que, en la seva opinió, la no signatura del Conveni podia posar en una greu situació financera l’Ajuntament, doncs, argumentava, hi hauria la possibilitat que aquest hagués d’indemnitzar als propietaris si no se’ls permetia edificar a la Vall o, alternativament, com preveia el Conveni, es traslladava aquesta edificabilitat a altres llocs. Davant d’aquest hipotètic escenari, repetim, hipotètic, l’alcalde es veia abocat a una terrible i insalvable dicotoma tria: o la supervivència de la Vall o la supervivència de l’Ajuntament. La seva elecció, en aquest supòsit, era clara: salvaria l’Ajuntament.
El Sr. Alcalde, a qui no neguem que li pesi la responsabilitat i que estigui dotat d’un "sentit d’Estat" que nosaltres no posseïm, s’oblida de forma intencionada, quan s’encara a aquest dilema, de la gent. Sense gent, sense veïnes i veïns no hi ha Ajuntament que valgui. I la gent d’aquest poble, que ha donat el seu vot als partits que van concórrer a les darreres eleccions municipals amb la promesa que defensarien la preservació de la Vall, que s’ha manifestat al carrer en defensa de la Vall, que ha signat un manifest en defensa de la Vall, la gent, diem, no vol que s’urbanitzi de cap manera la Vall de Sant Just.
Als partits, als regidors i al Sr. Alcalde els demanem i exigim el coratge polític necessari –abans de les eleccions municipals tots afirmaven tenir-lo- per adoptar –cadascú des de la seva responsabilitat i posició- l’única decisió correcta i esperada per la majoria dels qui estimem aquest poble: l’aprovació provisional de la modificació del Pla General Metropolità que asseguri la preservació i protecció integral i sostenible de la Vall.
El futur de la Vall es decidirà el proper dimarts 21
de desembre, en el Ple Ordinari de l’Ajuntament. Esperem poder
felicitar-nos les properes festes de Nadal amb l’anunci que el nostre
Ajuntament ha decidit que no s’edificarà a la Vall, que ha escoltat la
veu del poble.
En el Ple Extraordinari celebrat l’11 de març, l’Ajuntament va acordar l’aprovació inicial de la modificació del PGM a l’àrea de contacte entre el parc de Collserola i el nucli urbà de Sant Just. Aquest acord plasmava la voluntat unànime dels representants municipals i de la majoria de la població de Sant Just de preservar la nostra vall.
Tanmateix, abans de procedir a l’aprovació provisional de la modificació del PGM, la Corporació Municipal va voler establir un conveni urbanístic amb els propietaris de terrenys situats dins l’àmbit de la modificació del PGM.
La Plataforma Cívica en Defensa de la Vall no ha vist mai amb bons ulls aquest Conveni, perquè crèiem i creiem que la seva sola existència –la lletra menuda no l’hem coneguda- atorga de fet uns drets i uns beneficis als propietaris que ni la llei ni reiterada jurisprudència els hi donen. Per això vam dir llavors que els acords del Ple ens deixaven un gust agredolç.
La nostra és una opinió més, tan legítima i respectable com pot ser la contrària, la de l’Ajuntament, malgrat que la unanimitat dels acords adoptats en el Ple Extraordinari podia obeir a causes diverses: al convenciment dels uns que el Conveni era just, la idea que uns altres podien tenir que era millor signar el Conveni i no córrer riscs futurs, l’oportunisme polític, la por a quedar fora de la foto, etc...
La qüestió és, però, que passats més de 8 mesos des d’aquella data el Conveni encara no s’ha signat amb tots els propietaris. Sembla que n’hi ha tres que no ho han fet. En la nostra opinió, el fet que la majoria dels propietaris l’hagin signat prova que els termes en què es plantejava no eren gens perjudicials per a ells, sinó no s’hi haguessin adherit (d’una situació en què si es procedia a la desclassificació dels terrenys de la Vall no podien edificar res passaven a un estat en què se’ls permetia edificar 80.000 m2 de sostre a Sant Just i en altres municipis). Que en manquin tres per firmar es deu, segurament, no a que el tracte que els oferia l’Ajuntament fos dolent per a ells, sinó a què, possiblement, volien un tall més gros del pastís que se’ls servia.
Vam criticar el Conveni –del qual en el mateix
Plenari en vam conèixer les intencions però no la lletra menuda- en sí
mateix, però també el moment i la forma amb que l’Ajuntament presentava
l’acord marc d’aquell Conveni amb els propietaris. La nostra opinió,
expressada al final d’aquell Plenari, va merèixer una resposta
forassenyada de l’anterior alcalde. El temps ens ha donat la raó a
nosaltres, i ara cal que partits polítics i Ajuntament mantinguin els
compromisos assumits davant del poble de Sant Just.
Plataforma Cívica en Defensa de la Vall de Sant
Just Desvern
1 decembre 2004
http://www.pangea.org/alnus
http://collserola.org