ÈXIT DE LA MARXA POPULAR EN DEFENSA DE COLLSEROLA


Marxa des del Baix LLobregatLa Plataforma cívica per a la defensa de Collserola (PCDC) porta lluitant 10 anys per a que s'ampliï l'espai natural protegit de la serra de Collserola i vist que les administracions no han fet gaire per protegir la serra i els darrers anys s'està consumint més territori agro-forestal que mai, ha decidit organitzar una Marxa popular amb la complicitat de la ciutadania.
La marxa ha estat un èxit, considerant la desmobilització popular dels nostres temps. Prop de 1200 persones han fet un recorregut caminant de dues o tres hores fins arribar al cim de la serra i unes 500 persones més, s'han concentrat directament a la plaça del Tibidabo, en total prop de 2000 persones han participat en l'acte.


La PCDC, junt amb entitats excursionistes, veïnals, cíviques, etc. hem organitzat aquest diumenge 13 d'abril una Marxa popular en defensa de Collserola per donar un toc d'atenció a les administracions perquè protegeixin definitivament l'espai natural de Collserola, davant la permissivitat urbanitzadora demostrada fins ara.Marxa des del Baix LLobregat Plaça Mireia

L'objectiu de la marxa és la de sensibilitzar la ciutadania i aconseguir el màxim suport popular per demanar a les administracions que es declari el Parc Natural de Collserola sense retallades, de manera que aquest nou marc de protecció suposi la fi de les agressions i amenaces que pateix l’espai natural collserolí (urbanitzacions; vials; nous equipaments i infraestructures; etc).

La Marxa ha tingut diversos punts de sortida des de les tres comarques que comparteixen la serra de Collserola (Baix Llobregat, Barcelonès i Vallès). La caminada ha acabat amb una concentració al cim del Collserola, a la plaça del Tibidabo on s'han congregat prop de 2000 persones.

Allà Josep L. Moner (un dels portaveus de la PCDC) ha denunciat l'actuació de les administracions que lluny de protegir la serra amb el gest acordat de declarar Parc natural el que ja està protegit pel Pla d'espais d'interès natural (PEIN), ja te aprovat un nou Pla Territorial Metropolità que continuarà legitimant el desenvolupament urbanístic i les infraestructures als espais agrícoles i forestals de la serra fora del PEIN, per tant no sembla aportar millores o més sensibilitat que el vigent i obsolet PGM del 1976 al que ha de substituir.
Concentració popular a les escales del temple
Posteriorment s'ha discupat l'absencia anunciada de l'etòleg Jordi Sabater i Pi (per indisposició) que sempre ha donat duport a les demandes de la PCDC i Anna Sallés (veïna de Vallvidrera, i muller de M. Vázquez Montalbán) ha fet lectura del Manifest per un nou marc de protecció de Collserola.
I lectura de les demandes que fem a l'administració:

El nou marc de protecció que reclamem ha de garantir que Collserola continuï sent un espai natural privilegiat. Per això ha de preveure:

  1. Desclassificar com a urbanitzables els espais de Collserola que el PGM permet urbanitzar.
  2. No desenvolupar i eliminar les reserves de sòl viàries, previstes pel PGM del 1976 i per l'actual Pla d'infraestructures del transport de Catalunya.
  3. Ampliar el Parc Natural dels límits actuals del Pla d'espais d'interès natural (PEIN) i de la Xarxa Natura 2000 com a mínim, als que proposa "l'Estudi de mesures addicionals de protecció de la serra de Collserola" del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

És urgent que el Parlament de Catalunya declari Collserola Parc Natural amb els criteris anteriors, per redreçar la situació actual de destrucció d'aquest espai natural singular de l'àrea metropolitana de Barcelona, tot iniciant noves actuacions.Concentració a la Plaça del Tibidabo


El final ha estat a càrrec d'un grup d'actors no professionals que han realitzat una paròdia de la situació urbanística que pateix la serra. S'ha apuntat els responsables de la destrucció del territori que sempre de manera legal aconsegueixen desenvolupar els seus plans de desenvolupament i que els aporten grans benèficis econòmics en perjudici de la ciutadania de gaudir del benestar que aporta la natura.

Actuació teatral

Prop de 150 persones s'han quedat a fer un dinar de carmanyola i de germanor als jardins del parc d'atraccions. La gent de la vall de can Masdeu ha aportat l'apat als qui no l'havien dut de casa.

 
La ciutadania te la oportunitat de manifestar-se i donar suport a la protecció real de Collserola mitjançant el web http://collserola.org/salvemelparcnatural/ que ja ha recollit prop de 3000 signatures individuals i més d'un centenar d'entitats cíviques i algunes empreses.


La PCDC espera de les administracions un replantejament urbanístic que freni el desenvolupament i desclassifiqui les infraestructures previstes com el Túnel d'horta i el vial de Cornisa. No és coherent declarar Parc Natural sense garantir-ne la protecció.

Més fotos de la marxa