Text recollit de la web del Parlament:

Proposició no de llei sobre la protecció de l’espai natural del parc de collserola

Tram. 250-02324/06

Presentació: Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya
Reg. 35690 / Admissió a tràmit: Mesa del Parlament,
20.12.2001

A LA MESA DEL PARLAMENT

Presentació: Xavier Vendrell i Segura, Carles Bonet i Revés, Josep Huguet i Biosca, Portaveu, del Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya.
Document/proposta: Proposició no de llei sobre la protecció del Parc de Collserola.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L’espai natural de Collserola està situat al bell mig de la regió metropolitana de Barcelona. La valoració i la protecció del patrimoni natural de la serra de Collserola va començar a la primera meitat del segle XX, amb el Regional Planning (1932) que considerà Collserola una reserva de bosc i el Pla Comarcal (1953), que el valorà com a parc forestal i zona de bosc. El Pla General Metropolità (PGM, 1976), reconeix en Collserola uns valors com espai forestal vinculat al destí del Parc. El Pla Especial d’Ordenació i Protecció del Medi Natural de collserola (PEC, 1987) té entre els seus objectius prioritaris «la conservació dels recursos naturals, de l’equilibri ecològic, i de la diversitat ecològica» i reconeix que «un dels trets biològics de la serra és la seva varietat d’ambients, els quals constitueixen un ric mosaic de paisatges mediterranis».
En els 25 anys de vida del PGM, hi ha hagut múltiples propostes d’entitats veïnals, excursionistes i ecologistes per millorar la protecció de la serra, cap de les quals ha estat presa en consideració per l’administració.
Els espais naturals i rurals de Collserola estan sotmesos a greus amenaces que fan perillar la seva conservació. En l'actualitat les més importants són:
– L’aïllament. El Centre Direccional de Cerdanyola implica el creixement d’aquest municipi quasi fins a tocar el nucli urbà de Sant Cugat. És l’operació urbanística més gran de tota l’àrea metropolitana i suposa el cop més dur a la connectivitat natural de Collserola amb la plana del Vallès. S’està justificant com a promoció d’habitatge social, i és una iniciativa de l’Ajuntament de Cerdanyola i el Govern de la Generalitat.
– La fragmentació. Està provocada per tot un seguit d’urbanitzacions i vies de trànsit rodat (Túnel d'Horta, túnel Central i via de la Cornisa). El Túnel d’Horta fomenta el transport privat entre Vallès i Barcelona tot malmetent la serra, augmenta el trànsit de vehicles i consolida el Centre Direccional. Està promogut pel Govern de la Generalitat, sense cap oposició municipal.
– La pèrdua d’espai, especialment en zones agrícoles. La protecció de l’espai natural de Torre Negra (Sant Cugat), tot i comptar amb el suport de la població, partits polítics, el Parlament de Catalunya, està aturada. A Cerdanyola hi ha un projecte de Camp de Golf, molt contestat per la ciutadania i amb informe negatiu del Departament de Medi Ambient.
– La contaminació. Hi ha projectes de construcció de grans abocadors municipals «actual pedrera de la Mina Berta Sant Cugat-El Papiol», que demostren l’incompliment de la Llei Catalana de Residus Municipals per part de molts ajuntaments de l’àrea metropolitana.

Tots aquests problemes demostren que l’actual marc de protecció resulta insuficient per garantir la protecció d’aquest indret. Malgrat que Collserola s’hagi inclòs en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN, 1992), aquest només reconeix com a espais propis aquells amb classificació de sòl no urbanitzable, per la qual cosa estan fora de protecció un 30% dels espais naturals de la serra.
La Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola han elaborat un manifest on s’expressa explícitament la necessitat de protecció, que ha de tenir en compte, entre d’altres, els puntes següent:
1. Canviar la classificació del sòl del PGM, per tal d’aconseguir el màxim nivell de protecció de la totalitat de l’espai.
2. Modificar la xarxa viària prevista pel PGM, per la fragmentació i pèrdua de l’espai que representen.
3. Ampliar en Parc, integrant dins l’àmbit de protecció aquells espais que connecten amb altres sistemes naturals.
4. Crear la figura d’espais naturals associats al Parc de Collserola, incloent tots aquells que han quedat atrapats dins l’entramat urbà, per tal que assumeixin part del lleure que actualment es practica en les zones més fràgils de l’interior de Collserola.
5. Eliminar les activitats extractives, cimenteres i bòbiles, tancant a curt termini les esmentades activitats i assegurant la seva correcte restauració.
6. Moratòria urbanística de les actuacions que representen una pèrdua d’espais naturals i fragmentació de l’espai actuals i futures, mentre no es debati en profunditat el futur de Collserola i es revisi la planificació urbanística vigent.

Per aquests motius es presenta la següent PROPOSICIÓ NO DE LLEI

«El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

1. Elaborar una Llei de Protecció de Collserola, que tingui com a principal objectiu incrementar la protecció de l’espai natural basant-se en els principis descrits en el Manifest elaborat per la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola.

2. Redactar un Pla Especial de Protecció de l’espai inclòs en el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya, que defineixi les actuacions a emprendre i les activitats que poden dur-se a terme per tal de garantir la protecció integral de l’espai natural.»

Palau del Parlament, 12 de desembre de 2001
Xavier Vendrell i Segura, Carles Bonet i Revés i Josep
Huguet i Biosca, Portaveu
 

Proposició no de llei sobre la protecció de l’espai natural del parc de collserola

Tram. 250-02324/06

Esmenes presentades

Admissió a tràmit: Mesa de la CPT, del 27.02.02

ESMENES PRESENTADES PEL GRUP PARLAMENTARI SOCIALISTES - CIUTADANS PEL CANVI (REG. 37266)

ADDICIÓ DE NOUS APARTATS

APARTAT 3

1

ESMENA NÚM. 1

D’addició

G. P. Socialistes - Ciutadans pel Canvi

«3. Que la Llei de protecció de Collserola i el Pla Especial de protecció bans assenyalats especifiquin el compromís explícit de col·laboració econòmica per part del Govern de la Generalitat en la gestió de l'espai natural de Collserol

ESMENES PRESENTADES PEL GRUP PARLAMENTARI DE CONVERGÈNCIA I UNIÓ (REG. 37698)

APARTAT 1

1

ESMENA NÚM. 1

De supressió

G. P. de Convergència i Unió

De supressió de l’apartat 1

APARTAT 2

2

ESMENA NÚM. 2

De modificació

G. P. de Convergència i Unió

«El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a avaluar estratègicament els diversos projectes que es volen endegar a l’espai natural de Collserola, de manera que es pugui avaluar adequadament el seu possible efecte sinèrgic sobre aquest espai.»

3.10.25.

3. TRAMITACIONS EN CURS
 

Adopció en comissió; Comissió de Política Territorial; 24.04.2002

¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬

Barcelona, 24 d’abril de 2002
 

La Comissió de Política Territorial del Parlament ha acordat per unanimitat:

El parlament de Catalunya insta al govern a realitzar un estudi, a finalitzar abans de l'any 2002, que avaluï estratègicament l'efecte sinèrgic dels diferents projectes que es volen endegar a l'espai natural de Collserola i a pronunciar-se a resultes d'aquest informe sobre una possible revisió de l'actual Pla Especial d'ordenació i protecció del medi natural de Collserola per tal d'augmentar el seu actual nivell de protecció.

És evident que aquesta proposta s'ha aprovat després de refusar-se la viabilitat de la Proposició no de Llei inicial, de totes maneres és un pas endavant.