Aquesta és la intervenció de la Plataforma Cívica en Defensa de la Vall de Sant Just Desvern realitzada en el transcurs del Plenari de l'Ajuntament de Sant Just celebrat el dia 31 de març de 2005.

Fa unes setmanes que el President de la Generalitat, Pasqual Maragall, va llençar una bomba contra Convergència i Unió que li havia fabricat el di-rector d’El Periódico, Antonio Franco. La bomba va tocar de ple el seu des-tinatari, Convergència i Unió, i a hores d’ara encara no sabem si el vaixell convergent s’acabarà enfonsant o no, però el que ha calat en l’opinió pú-blica, sigui o no veritat, és que en els diversos governs de CiU, i concre-tament en tot allò que fa referència a l’obra pública, la corrupció era un fet habitual i acceptat. Hem de dir que, des de la Plataforma, no creiem que en sistemes democràtics com el nostre, encara que sigui manifestament millorable, es pugui parlar de governs i/o institucions corruptes, sinó de persones corruptes.

L’arrauxat i a voltes inconscient Maragall va oblidar-se, però, de preguntar al Sr. Franco de què estava feta la bomba. I sense ser tècnics en la matè-ria, sí que podem dir-los que era plena de metralla, que com tots saben la fa més danyosa, doncs s’escampa arreu i la metralla s’incrusta a l’interior dels cossos que la reben. En aquest cas, de totes les institucions públiques del nostre país. Totes, avui, estan sota sospita.

La part positiva de la bomba franco-maragalliana és que ha destapat la caixa dels trons, tant que fins i tot ara tothom mira de tornar a la situació anterior.

Nosaltres pensem que els ciutadans també tenim un paper a fer en tot el que fa referència a la corrupció i a la transparència de les institucions que ens són més properes, com són els Ajuntaments. En aquest sentit, ningú no s’hauria d’escandalitzar si, davant d’una notícia, d’un rumor, d’una sos-pita o d’una evidència, algú pregunta de forma oberta i clara a un o més regidors si allò que es diu, comenta o se sospita és cert o no. I cap dels destinataris d’aquestes preguntes hauria de sentir-se ofès perquè algú, des de baix, pregunti a un regidor sobre aquesta o aquella qüestió i els seus lligams, presumptes o certs, amb la mateixa. Hem de suposar que, fins aquí, potser amb matisos en alguns casos, tots vostès comparteixen aquests principis. Una altra cosa serà el que, a partir de la resposta o de la negativa a respondre, cadascú pugui fer i decidir, i aquí segurament les discrepàncies poden ser visibles.

Per tant, per tal de deixar les coses clares, fent ús d’aquest dret a pregun-tar, i sense que hi hagi cap intencionalitat darrere, la Plataforma vol for-mular algunes preguntes, doncs essent un col•lectiu que ha participat en la lluita en la defensa de la vall i que últimament fins i tot ha arribat a accep-tar que, en aquest intent per salvar-la, potser caldrà pagar un peatge, mal que ens pesi i en contra de les nostres conviccions, si d’alguna manera ar-riba a “avalar” el que decideixi la majoria dels regidors, ho vol fer tenint la seguretat que tothom ha complert amb el que diu la llei i que no hi ha cap sospita, cap ombra, res que faci pensar que algú està rebent un tracte de favor. Perquè només que la sospita hi sigui –i quedi clar que la sospita no vol dir que necessàriament es doni l’actuació irregular o il•lícita-, nosaltres no volem ser còmplices d’una decisió que per sempre més portarà penjada l’etiqueta del dubte.

Ens permetran que a continuació donem lectura a alguns articles de l’ordenament jurídic vigent:

Els articles  76 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, de Bases del Règim Local, i 21 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, que aprova el regla-ment d’organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals di-uen textualment : « Sin perjuicio de las causas de incompatibilidad esta-blecidas por la Ley, los miembros de las Corporaciones Locales deberán abstenerse de participar en la deliberación, votación, decisión y ejecución de todo asunto cuando concurra alguna de las causas a que se refiere la legislación de procedimiento administrativo y contratos de las Administra-ciones públicas.” A més a més, l’esmentat art. 76 continua dient: “La ac-tuación de los miembros en que concurran tales motivos implicará, cuando haya sido determinante, la invalidez de los actos en que haya interveni-do”.

L’article 96 del Reial Decret citat diu:” En los supuestos en que, de con-formidad con lo establecido en el artículo 76 de la Ley 7/1985, algún mi-embro de la Corporación deba abstenerse de participar en la deliberación y votación, deberá abandonar el Salón mientras se discuta y vote el asunto ...”

L’article 28.1 de la llei 30/1992, de 26 de novembre, del régimen jurídico de las administraciones públicas y del procedimiento administrativo co-mún, estableix que “las autoridades y el personal al servicio de las Admi-nistraciones en quienes se den algunas de las circunstancias señaladas en el número siguiente de este artículo se abstendrán de intervenir en el pro-cedimiento y lo comunicarán a su superior de inmediato, quien resolverá lo procedente.

El punt dos d’aquest mateix article diu:

“2. Son motivos de abstención los siguientes:
c) Tener amistad íntima o enemistad manifiesta con alguna de las perso-nas mencionadas en el apartado anterior.”

I en l’apartat anterior, es fa esment de les persones següents: “... cual-quiera de los interesados, con los administradores de entidades o socieda-des interesadas y también con los asesores, representantes legales o mandatarios que intervengan en el procedimiento ...”

Per tant, si quedés demostrat que hi ha una relació d’amistat, forta, entre algun dels regidors i alguna de les persones que esmenta aquest article, no només podríem parlar d’una vulneració de la llei pel que fa a l’actuació del regidor en qüestió, sinó també del temor que, degut precisament a aquesta relació, algun propietari, i de retruc o no la resta, pugui rebre un tracte de favor.

Això per si sol, podria, diem podria, en condicional, explicar la generositat de l’ajuntament de Sant Just en oferir als propietaris dels terrenys de la vall uns 80.000 m2 de sostre edificable fora de la vall, quan hi ha molta jurisprudència, nosaltres també en vam aportar, que no reconeix als pro-pietaris drets consolidats per canvis de planejament quan no s’han ni inici-at obres ni tan sols la redacció de plans d’execució. En aquest sentit, se-gurament disposaran vostès, entre d’altres existents, de l’informe elaborat per per Judith Gifreu i Font, de la Universitat Autònoma de Barcelona, da-tat a maig de 2004, sobre la la revisió del Pla Especial d’Ordenació i Pro-tecció del Medi Natural de Collserola, que també arriba a aquesta conclu-sió.

A partir d’aquí, nosaltres com a Plataforma, si es confirmés que alguna au-toritat ha estat incomplint de forma reiterada la llei i que, a més a més, darrera aquest incompliment s’hi poden amagar beneficis per a tercers, com a Plataforma no podríem de cap de les maneres donar suport a la in-tenció de l’Ajuntament. Insistim, hi tenim una sospita d’incompliment rei-terat per part d’algú, i una sospita és només això, però és suficient per a que nosaltres no poguem “avalar” i donar el nostre vist-i-plau a aquesta transferència de sostres edificables que es vol fer a partir del reconeixe-ment, qüestionat, d’uns drets consolidats als propietaris de la vall.

Ni Sant Just com a poble, ni els seus ciutadans, no es poden permetre cap dubte, cap ombra, cap sospita respecte de les decisions que l’Ajuntament adopti en relació a la Vall. Ve aquí al cas aquella dita romana que, traduïda diu: “la muller del Cèsar no només ha de ser honrada, sinó que també ho ha de semblar”

No es pensin, Sr. Alcalde i Srs. Regidors, que ens alegra haver d’assumir aquest paper. Pensem que més que a nosaltres els corresponia fer-ho a vostès mateixos. Però nosaltres ho fem avui per responsabilitat democrà-tica, pel compromís que hem assumit davant del poble de Sant Just, da-vant del miler de manifestants que van sortir al carrer ara fa un any per dir que no volien que s’edifiqués la Vall. I perquè no volem fer-nos co-responsables d’una decisió de l’Ajuntament que aniria sempre acompa-nyada del dubte en el cas que fossin evidents aquests vincles entre algun regidor i algun propietari de la vall. No es pensin que busquem el linxa-ment d’algun de vostès. Res més lluny de la realitat. No és el nostre estil. Però sí que demanem el màxim de transparència. Necessitem conèixer la veritat.

Podríem fer moltes preguntes, però no tenim vocació de fiscals. Per tant, farem les mínimes imprescindibles i els agrairem que es limitin a contestar si o no. Quan sigui el seu torn ja faran els comentaris que considerin opor-tuns.

Sra. Anna Hernández, li consta que els Srs. Pedro i José Ruíz Vera són administradors de Promociones Ruve, S.A.?

EN AQUEST PRECÍS MOMENT EL SR. ALCALDE INTERROMP L’EXPOSICIÓ DE LA PLATAFORMA I ENS RETIRA LA PARAULA.