Info web nº5 - Novembre 2007    Butlletins anteriors                            

Alnus - Ecologistes de Catalunya

Sant Just Desvern - Collserola - Tardor 2007

Selecció de notícies mediambientals, punt crític i contrainformació.
Apunta't a la passejada per la Vall de Sant Just
Enllaç
per a accedir a la notícia

Passejada guiada per la Vall de Sant Just amb explicació de l'actualitat urbanística 1
DENÚNCIA ALS CAÇADORS DE SANT JUST A CATALUNYA RÀDIO.
Nou anys més propina de caça a Collserola
2
Suspensió temporal a la incineració de residus a Sant Feliu - video aire net 3
Cataluña vive una de las peores sequías
4
Serveis bàsics a canvi de construir Collserola 5
Una vintena de membres de la plataforma contra el pla Caufec
aturen les obres disfressats de pallasso / Video de l'acció.
6
QUÈ PASSA AMB LA URBANITZACIÓ DE MAS LLUÍ? 7
Preguntes i respostes de l’apagada del 15 de novembre de 2007 8
COMUNICAT DE PREMSA: JA N'ESTEM FARTS!!
DENUNCIEM LA POLÍTICA DE GESTIÓ DE RESIDUS DEL DMAH-ARC

9




1
Apunta't a la passejada per la Vall de Sant Just

Passejada guiada per la Vall de Sant Just

Explicació de l'actualitat urbanística de la Vall

Diumenge 18 /11/ 2007
Lloc : Parc 11 de Setembre
hora: 10:30-previst fi 13:30

Inscripció prèvia
: alnus@pangea.org/ 934731641
Inscripció opcional el dia de la sortida: No socis:1€

  # Recollirem també aglans per a properes reforestacions a la Vall

La vall no està salvada...
mapa general d'agressions potencials a la vall

2
Opció Natura "La Caça"DENÚNCIA ALS CAÇADORS DE SANT JUST A CATALUNYA RÀDIO.

(Arxiu audio en format.ogg obrir amb programes audio linux o en windows amb Winamp 07)
Exemples com el de la Sílvia n'hem sentit uns quants a l'Alnus, i fins i tot els hem patit en pròpia pell.

Aquí teniu la carta enviada a Catalunya Ràdio per la Sílvia:

Fa poc vaig veure que al programa del matí de TV3 es parlava de diversos incidents amb caçadors. En un d’ells una dona que passejava amb el seu gos el va veure caure mort per un tret d’un caçador que el va confondre amb una peça.

Vaig recordar aleshores les dues experiències que havia tingut jo amb caçadors molt a prop de Barcelona. Concretament a la zona del Parc de Collserola que correspon a Sant Just Desvern. El primer cop va ser farà uns 2 anys quan vaig veure un caçador amb la escopeta carregada tot just a tocar del camí on era jo. La sorpresa va ser gran i li vaig preguntar, estorada, que feia tan a prop del camí i a pocs metres de les cases. Em va contestar, amb males formes, que era dijous. I, quan ja me’n anava em va obsequiar amb un tret que em va fer una impressió difícil de descriure. En arribar a casa vaig trucar a la policia de Sant Just perquè no em cabia al cap que això pogués ser possible. Efectivament, em van confirmar que no podia estar tan a prop del camí ni de les cases. Vaig decidir no tornar a passejar per aquella zona tampoc els dijous. - Uns anys abans ja havien decidir no fer-ho els diumenges amb els nostres fills en sentir trets de caçadors més a prop del que aconsellava el sentit comú.

Vaig decidir doncs, passejar els dijous per la zona de la Penya del Moro, un camí molt concorregut per passejats i ciclistes. Però l’any passat em vaig topar de nou amb un caçador a tocar del camí. Les seves formes no eren millors que les del altre caçador i, aquest cop, vaig decidir trucar a la policia i denunciar el cas. Doncs, bé, ahir, quan era al costat d’un roure per aquella zona vaig sentir un tret tan a prop que vaig decidir sortir corrent cap a ball. De nou tot just al costat del camí hi havia un caçador. Les formes de l’home no van ser millors que les dels anteriors i al costat vaig veure un altre caçador que va resultar ser el que jo havia denunciat l’any anterior. Aquest cop van arribar fins i tot a perseguir-me amb l’escopeta a la mà al crit de “te vas a enterar, soy policia”. I quan me’n anava em van obsequiar amb el tret de traca habitual.

La pròpia policia de Sant Just m’ha reconegut que el fet que hi hagi caçadors al parc de Collcerola és un perill. Hem pregunto si l’Ajuntament pensa fer alguna cosa abans que hi hagi un accident greu. Espero que, amb la vostra ajuda, es pugui, com a mínim, posar el tema sobre la taula.


Son una colla de descerebrats els caçadors encara no han superat l'estadi primitiu del Paleolitic inferior, no se si us havia explicat però a un company i a mi en bicicleta anan per un cami de mes de tres metres a tocar de Can Gelabert o sigui a 200 metres del poble ens varen engegar dos trets els molt Fills de P...., sort d'un arbre i matolls que varen parar en cop si no haguessim acabat a l'hospital, els varen a nar a cercar era un unic caçador i estaba apostat en un colomar que hi ha a l'altre banda de la fondralada a uns 30 metres del cami  de  Can Gelabert, logicament el veures descobert ho va negar tot que ell no havia sigut però quan ens ananaven ens va engegar un altre tret per sobre dels nostres caps o sigui que a mes d'ésser " uns el que hi dot avans " son una colla de " cobards ", però no us ho perdeu la Cheneralitat els hi ha renovat les llicencies de Coto de caça durant uns quans anys mes sobretot a Sant Just i la polichia del poble passen de tot i no patrullen per els camins del voltan del poble tot i que tenen un parell de 4 X 4, ja vieu els caçadors ( Homus Paleoliticus Pateticus ) son un loby hi ha que anar amb compte amb ells, no ens em d'enfretar directament si no trucar a la polichia amb el mòbil des de l'indret denuncian els fets i si cal anant a comisaria a posar la denuncia corresponent.

Josep Miquel.

Cal que es facin més denúncies com aquestes per fer reaccionar els nostres polítics?

Si has tingut una mala experiència amb un caçador, no dubtis en denunciar-ho a la policia.
Si ens ho expliques, a l'Alnus mirarem de sumar denúncies per aconseguir declarar zona de seguretat tot Collserola.


Que ha fet l'administració?            

El Departament de Medi Ambient (en connivència amb els alcaldes de St. Just, Sant Feliu, Molins de Rei, el Papiol, Sant Cugat i Cerdanyola) continua pensant que la fauna de Collserola està per a ser caçada i per això prioritza el lleure dels caçadors davant dels milers d'altres usuaris del parc de Collserola.
Diu que cal compatibilitzar la caça amb els altres usos, per això quan els caçadors surten a esbargir-se cal que ningú més que ells disfruti de la muntanya si no vol correr perill de ser ferit o mort d'un tret.

Oleguer Farràs

RESOLUCIÓ caça senglar

MAH/2514/2007, de 29 de juny, per la qual es declara terreny sotmès a règim cinegètic de caça controlada part dels terrenys cinegètics d'aprofitament comú de la serra de Collserola.
La importància biològica dels terrenys de la serra de Collserola, la seva situació dins de l'espai d'interès natural de la serra de Collserola, el fet que es tracta d'espais cinegètics d'aprofitament comú, i que cal comptabilitzar en la mesura del possible la caça amb els altres usos de la zona, fan necessari establir una regulació per tal de protegir els recursos animals que s'hi troben, garantir l'aprofitament de forma racional i, alhora, vetllar per la seguretat dels altres usuaris de la Serra.
D'acord amb el que disposen l'article 14 de la Llei 1/1970, de 4 d'abril, de caça, i l'article 16 del seu Reglament.
D'acord amb l'informe favorable de l'Àrea del Medi Natural dels Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge a Barcelona, i del Consell Territorial de Caça de Barcelona.

Resolc:

Article 1

Declarar terreny sotmès a règim cinegètic de caça controlada els terrenys cinegètics d'aprofitament comú de la serra de Collserola, inclosos dins dels límits que s'especifiquen als annexos 1 i 2 d'aquesta Resolució:
Zona de caça controlada de Collserola-Vallès Occidental, amb una superfície total de 767,25 hectàrees, als termes municipals de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès.

Zona de caça controlada de Collserola-Baix Llobregat, amb una superfície total de 2.309,28 hectàrees, als termes municipals de Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, el Papiol, i Sant Just Desvern.

Article 2

La durada d'aquest règim de caça controlada serà de nou anys comptats a partir de la data de publicació d'aquesta Resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Acabat aquest termini, la Direcció General del Medi Natural podrà acordar una pròrroga.

Article 3
Correspon a la Direcció General de Medi Natural la gestió d'aquests terrenys, d'acord amb el que estableix l'article 14.2 de la Llei de caça, de 4 d'abril de 1970.
Article 4
La Direcció General del Medi Natural elaborarà anualment un Pla tècnic de gestió cinegètica per a aquests terrenys amb la col·laboració de l'equip gestor d'aquest espai natural i vetllarà pel seu compliment.
Article 5
5.1 La incorporació o exclusió de terrenys a la zona de caça controlada es podrà fer sempre que la petició es tramiti seguint el procediment administratiu pertinent i d'acord amb la normativa vigent sobre la matèria.
5.2 La Direcció General del Medi Natural, una vegada finalitzats els expedients pertinents, si escau, i mitjançant Resolució, publicarà l'aprovació d'incorporació o d'exclusió dels terrenys afectats, la superfície d'aquests terrenys i els nous límits.

Barcelona, 29 de juny de 2007
Joan Pallisé i Clofent Director general del Medi Natural

I en canvi a altres municipis no gaire llunyans per voluntat municipal:

Abrera suprimeix la caça al municipi. El Departament de Medi Ambient declara zona de seguretat més de tres quartes parts de la localitat
El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a petició de l'Ajuntament d'Abrera, ha declarat 1.728 hectàrees de les 2.000 del municipi zona de seguretat. A la pràctica, la decisió significa que no es podran utilitzar armes i per tant estarà prohibida la caça, excepte quan la densitat elevada o l'abundància d'alguna espècie pugui ocasionar danys als cultius agrícoles, accidents de trànsit o malmetre altres tipus d'instal·lacions.
Amb aquesta mesura, el Consistori d'Abrera vol garantir la seguretat de les persones i els seus béns en suprimir la utilització de qualsevol arma de foc, incloses ballestes i arcs per a la caça, i permetre així que els veïns puguin passejar tranquil·lament pels camins a camp obert. Per la seva part, la Direcció General del Medi Natural es reserva el dret d'autoritzar les caceres amb finalitats de control de la població de les espècies sobreabundants.

La zona excepta de caça correspon a la pràctica totalitat del terme municipal, excepte al sector est, que limita amb la riera del Morral del Molí i el refugi de fauna salvatge de Can Morral del Molí. Segons l'Ajuntament, l´Institut Català del Sòl, com a propietari de la finca Can Garrigosa, ha sol·licitat també que aquesta sigui inclosa dins de la zona de seguretat.

Durant els propers mesos se senyalitzarà la zona de seguretat on estarà expressament prohibit l'ús d'armes.

Publicat 14/09/2007 - 10:17h


3
 
JA ES AQUÍ EL VÍDEO D'AIRE NET!!!!  No a la incineració a la Sanson!

Mira'l, escolta'l i si et preocupa que les emissions de la cimentera Sanson afectin a la teva salut... LLUITA!!!

Part 1: http://www.youtube.com/watch?v=zBVspGc6Tdw
Part 2: http://www.youtube.com/watch?v=29hgOMbjLqc


També pots trobar aquí l'Auca contra la incineració de residus a Sant Feliu

i tota la informació a http://www.airenet.es/

La bona notícia de moment és la Suspensió temporal a la incineració de residus a Sant Feliu

La cementera Cemex no podrá utilizar combustibles alternativos en su planta de Sant Feliu de Llobregat

SANT FELIU DE LLOBREGAT (BARCELONA), 31 (EUROPA PRESS)

   El Ayuntamiento de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) y la Conselleria de Medio Ambiente de la Generalitat de Catalunya han acordado denegar a la cementera Cemex el permiso para utilizar combustibles alternativos en la planta de Sant Feliu. Según informaron hoy fuentes municipales, la Generalitat ha solicitado a la cementera que retire de la solicitud de licencia ambiental el apartado en el que se propone hacer uso de combustibles alternativos.

   El alcalde, Juan Antonio Vázquez, explicó a Europa Press que "la situación de indefinición en el proceso de venta de la planta de Cemex en Sant Feliu y la presión social derivada de la falta de información sobre lo que se quería realizar" han llevado al Ayuntamiento y a la Generalitat a acordar el rechazo al uso de combustibles como los lodos de depuradora en sustitución de los tradicionales derivados del petróleo. Según Vázquez, la Generalitat "pedirá a la empresa que retire este punto o bien aprobará la licencia ambiental denegando este punto en concreto".

   La posibilidad de que la cementera utilice residuos como combustible ha despertado una fuerte oposición vecinal en Sant Feliu que se ha agrupado en torno a la Plataforma Aire Net contra la Incineración, que denuncia los "riesgos para la salud" que podría tener el proyecto de la cementera.

   La solicitud de licencia ambiental presentada por la empresa Cemex está actualmente en periodo de revisión de alegaciones. Según fuentes municipales, la ponencia ambiental del Departamento de Medio Ambiente analizará en diciembre la petición de la empresa y procederá a su denegación.

   En paralelo, el alcalde propuso a las partes implicadas crear una comisión para analizar la calidad medioambiental en la ciudad. "Queremos que participen diferentes departamentos de la Generalitat como Medio Ambiente, Industria o Salud, los vecinos y las universidades porque Sant Feliu es una zona de especial protección atmosférica y hay muchos otros componentes que influyen en la calidad ambiental", afirmó. "En junio propusimos la creación de un organismo similar circunscrito al caso de la cementera y la Plataforma Aire Net no quiso participar", aseguró.



Sant Feliu de Llobregat
La veu de l'entitat 
Enviat el  el 31/10/2007
http://www.santfeliu.net/content.asp?catid=164
la gent al ple  

L'Ajuntament de Sant Feliu va anunciar ahir, durant el ple municipal del mes d’octubre, la suspensió temporal al projecte d'incineració de residus que Cemex va presentar amb la sol·licitud d'adequació ambiental per la planta que tenia al municipi. Segons l'alcalde, Juan Antonio Vázquez, ha estat el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) qui ha sol·licitat als nous propietaris de la cimentera, la irlandesa CLH, que retirin l'apartat que feia referència a la utilització de combustibles alternatius del projecte d'adequació ambiental a la normativa vigent.

4
EL PAÍS 08.11.07

Cataluña vive una de las peores sequías

Los pantanos están al 32% de su capacidad, frente al 58% de 2006

JAUME BAUZÀ - Barcelona - 08/11/2007

Las precipitaciones de otoño, abundantes en muchas zonas de Cataluña, no han logrado frenar el estado de sequía por el que atraviesa la comunidad. Una vez más, desde el Departamento de Medio Ambiente se repite la letanía de siempre: "no llueve donde tendría que llover". Es decir, en las cabeceras de los ríos.

Las cifras que arrojan los embalses catalanes no pueden ser más preocupantes: están al 32% de su capacidad, cuando hace justo un año se encontraban al 58%. El pantano de La Muga (Alt Empordà) es el que atraviesa una situación más complicada. Está al 27,52% de su capacidad y la Agencia Catalana del Agua (ACA) -entidad dependiente de Medio Ambiente- ya ha activado la fase de excepcionalidad 2. Los municipios que se abastecen de sus aguas tienen prohibido el riego en calles y jardines -excepto por razones de supervivencia de árboles-, además de llenar piscinas privadas.

El 9 de abril el Departamento de Medio Ambiente aprobó el Decreto de Sequía. Este documento obliga a los municipios a reducir el riego de jardines, a cerrar las fuentes ornamentales y a limitar el riego de calles con agua potable. "Estas medidas deben servir para no tener que llegar a una situación de emergencia. En esa fase ya llegaríamos a restricciones del consumo humano", explican desde Medio Ambiente. El Decreto se mantendrá vigente, al menos, hasta el 31 de diciembre.

Playas desiertas, pistas de esquí sin nieve y más turismo urbano

El cambio climático también pasará factura al turismo. "Las nevadas serán cada vez menos frecuentes y abundantes, por lo que muchas pistas de esquí tendrán que cerrar. La nieve artificial no parece una buena opción porque el gasto de energía y el coste económico para el usuario será extraordinario", pronosticó el martes pasado el ecólogo Ramon Folch, en una charla sobre turismo y cambio climático.

Tampoco el turismo de sol y playa saldrá muy bien parado: "Tendremos mejor tiempo, pero por eso mismo los viajeros podrán elegir entre multitud de destinos. El Mediterráneo ya no será una opción preferente", dijo Folch. "En Cataluña seguirá habiendo demanda, pero menos que ahora", añadió el ecólogo.

En cambio, el turismo urbano y cultural parece que se mantendrá, y que incluso experimentará una mejoría. Folch auguró una Barcelona todavía más llena de turistas, pero advirtió a los hoteleros y empresarios que gestionen este sector "de una manera más sostenible y eficaz". El especialista pidió hoteles más respetuosos con el medio ambiente y una sociedad "comprensiva" con las "limitaciones que están por llegar".

5

AVUI 08.11.07

Serveis bàsics a canvi de construir a Collserola

Molins de Rei: Alguns veïns de Rierada-Vallpineda denuncien el creixement de la urbanització a la muntanya
  • Ult. Act. 08.11.2007 - 23:55 hs

L’aigua corrent i el clavegueram no es financen només amb diners a la urbanització de la Rierada-Vallpineda, al terme municipal de Molins de Rei. Tot i que els veïns de la zona, situada a la muntanya de Collserola, hauran de pagar grans quantitats de diners per finançar el projecte d’urbanització i reparcel·lació que ha de solucionar la mancança de serveis bàsics del barri, no assumeixen aquest cost només en termes econòmics, sinó que també hauran de pagar-ne un preu ecològic. Aquest procés podria multiplicar per cinc el nombre de vivendes construïdes a la muntanya.

“Nosaltres només demanàvem aigua corrent i clavegueres, en cap cas volíem quedar-nos sense verd. Això és la muntanya!”. L’Alba Mas és veïna d’aquesta urbanització i, en el moment d’instal·lar-s’hi, va haver de substituir una piscina per una fossa sèptica que hi fes possible la vida diària. Com ella, molts veïns de la zona s’han hagut de buscar la vida per combatre la manca de clavegueram i això ha donat lloc a solucions força precàries que posen en risc la salubritat.

És per aquest motiu que ja fa anys que els veïns demanen a l’Ajuntament que possibiliti la instal·lació de clavegueres i aigua corrent a la zona. El problema és que aquesta mesura no s’aplicarà aïlladament, sinó en el marc del projecte d’urbanització que també inclou l’asfaltament dels carrers, la instal·lació de bancs, papereres, fanals... i l’autorització de llicències de construcció. El resultat seran unes 400 parcel·les, que tindran permís per edificar, mentre que en aquests moments, hi ha menys d’un centenar de cases, algunes de les quals construïdes de manera il·legal, perquè l’Ajuntament va suspendre totes les llicències a l’espera que s’urbanitzés l’espai.

Aquest espai està qualificat en el Pla General Metropolità (PGM) com a zona urbana i, per tant, és legal construir-hi. Si fins al moment no s’han concedit llicències és perquè prèviament calia habilitar-hi els serveis bàsics. Aquest procés encara ara la seva recta final i, tot i que alguns veïns el veuen amb bons ulls perquè “millorarà la qualitat de vida”, d’altres s’oposen a aquesta agressió al medi ambient i se senten ofegats per les grans quantitats de diners a què han de fer front. La Plataforma per la Defensa de Collserola-Molins ha engegat una campanya per defensar aquest espai natural. La seva proposta passa per convertir la zona en una urbanització tova que sigui respectuosa amb l’ambient natural on es troba.

La regidora d’Urbanisme de Molins de Rei, Carme Puig, explica que aquest projecte és “aliè a la voluntat municipal, que senzillament compleix el que es recull en el PGM”. Tot i que apunta que aquest és un document “arcaic que caldria revisar”, assegura que el “projecte es realitzarà amb el màxim respecte possible al medi ambient” i que “els veïns veuran pujar el valor del seu patrimoni amb les millores”. Afegeix, a més, que la negociació s’ha fet sempre comptant amb l’opinió dels veïns afectats.

Però quines bestieses!

* "el màxim de respecte possible": segons qui, com quant? això no vol dir absolutament res. Respectar el medi ambient, a Collserola,és deixar-lo en pau.
* "els veïns veuran pujar el valor del seu patrimoni": i jo, que també em considero veïna de Collserola, veuré "baixar" aquest patrimoni natural que ara tinc.

El medi natural és cosa de tots.

Carme

I sort que representa que l'Ajuntament de Molins te bastanta conciencia medi ambiental, que si no hi aguessin possat fins i tot una benzinera el vell mitg de la riera.

Son una pandilla de gansters a la que ensumen diners es tornen bojos i depredadors amb la natura i son capaços de fer qualsevol bestiessa i ara els pobres quatre propietaris que aren demanar un mínim de condicions per viure dignament estan
plorant perquè la tempesta que els hi ve a sobre es com les del Carib amb huracans de força inimaginable.

Josep Miquel.

ATUREM  LA  NOVA  URBANITZACIÓ  LA  RIERADA-VALLPINEDA
A COLLSEROLA NI UNA CASA MÉS!

Xerrada informativa:
Dijous, 22 de novembre del 2007, a les 20:00 h.
Al local de l'Agrupació Folklòrica de Molins de Rei, c/Rafael Casanova,
26-28.
Un membre de la Plataforma per a la Defensa de Collserola – Molins
Pedro Royo (veí de la Rierada)
Marisol Felip (Doctora en Biologia del Departament d'ecologia de l'UB
tornar a inici
6

AVUI 08.11.07

Una vintena de membres de la plataforma contra el pla Caufec aturen les obres disfressats de pallasso

Una vintena de membres de la plataforma contra el Pla Caufec han fet aturar aquest matí les obres d'aquest projecte urbanístic d'Esplugues de Llobregat (Barcelonès). Els membres de la plafatorma, que anaven disfressats de pallassos, han ocupat a les nou del matí les màquines que avui havien començat els moviments de terres a la zona.

Agents dels Mossos d'Esquadra han anat a la zona d'obres i han identificat els contraris al projecte per denunciar-los. No s'han produït actes violents. L'acte de protesta s'ha fet aprofitant la celebració del saló immobiliari Barcelona Meeting Point on, segons els membres de la plataforma, s'està publicitant el projecte immobiliari de Pla Caufec tot i que hi ha contenciosos pel mig.

El pla urbanístic Caufec, a Esplugues de Llobregat, preveu la construcció de set-cents habitatges, un parc empresarial i dos hotels.

El portaveu dels protestants han assegurat que mantindran la seva postura fins que els Mossos els obliguin a anar-se'n del lloc.


Ja podeu veure el vídeo de dijous passat quan uns pallassos van entrar als terrenys del pla caufec per a denunciar la seva il·legalitat http://blip.tv/file/479111
http://www.moviments.net/noalplacaufec/wordpress/
CAUFEC MAQUETA
7

QUÈ PASSA AMB LA URBANITZACIÓ DE MAS LLUÍ?

Què passa que no comencen les obres? No hi ha de moment finançament per la constructora? La nova conjuntura marca la situació?

Els bancs ja no deixen euros tant fàcilment, ha començat a buidar-se la bombolla.

Comiat precipitat al Mas Lluí l'any 2006A l’octubre de 2006, Alnus i la PCDV vam organitzar un acte de protesta amb enterrament inclòs, per la suposada imminent construcció en la zona forestal-agrícola de transició al Parc de Collserola. Avui 2007 encara no han començat les obres, tota la paperassa que cal està a punt.

Per una part ens alegrem, ja ho tenen més difícil per destruir territori i en aquest cas d’una zona natural. Per l’altra part lamentem que no sabem funcionar d’altra manera per fer economia, llocs de treball i bens de consum, que destruint el medi natural, el qual és en definitiva, el que sustenta el delicat equilibri que manté la vida al Planeta.

Creiem que hi ha camins diferents de fer funcionar les societats i en aquest sentit, analitzada la situació col·lectiva del país, veiem que la majoria d’ajuntaments i governs estan al servei d’una minoria de la societat; els constructors. Llegint els diaris cada dia veiem la corrupció generalitzada que crea la construcció.

Davant d’aquesta situació, PROPOSEM dues grans línies d’actuació:

1a) La creació d’una comissió centralitzada a nivell de Catalunya que sigui la que aprovi les urbanitzacions a tot el territori: Comissió composada d’unes vint persones, tècnics, arquitectes, geògrafs i altres professionals, deslligada del poder, o sigui dels partits, gent de provada capacitat tècnica-ètica, o sigui, honrada. Ni una majoria del Parlament català ni cap ajuntament podria influir en les seves decisions, no com ara que veiem com els governs municipals en una gran majoria estan al servei dels constructors i el Departament de política territorial, en lloc de defensar el nostre estimat territori, Catalunya, és un instrument d’un sector de la població, els constructors. Aquesta idea no és original, ja funciona a França i d’altres països. Per això ens sorprèn que aquí no es faci i ens fa mal pensar i dir afirmacions tant contundents.


2a) Cal legislar per donar més recursos als ajuntaments: Prou de justificacions que per fer polítiques és ineludible urbanitzar a dojo. Tots els partits en són responsables. No es pot deixar els ajuntaments sense recursos i que hagin d’acudir a urbanitzar per poder fer polítiques socials, parcs, educació, cultura, habitatge social etc.


Jordi Agulló i Guerra - Alnus -EdC

tornar a inici

8
Preguntes i respostes de l’apagada del 15 de novembre de 2007

No deixes passar l’oportunitat. Fes les paus amb el Planeta i apaga totes els llums, de casa, delel llaç verd. barri i la ciutat. Aprofita per canviar una bombeta incandescent per una altre de baix consum. Dijous 15 a les 20 hores. Cinc minuts d’obscuritat i silenci. Posat en ona, posat

ApagadaQui l’organitza?
Grups ecologistes i entitats cíviques reunides a València han decidit donar suport a la iniciativa, encoratjant el seu desenvolupament per tota Europa.

Amb motiu de què?
La primera quinzena de novembre se celebra fins al dia 15, a València, la reunió mundial del IPCC, Comissió Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides. En aquesta reunió s’aprovarà i presentarà l’IV Informe d’Avaluació, la conclusió dels quals sabem sobre el canvi climàtic i l’acció humana necessària i imprescindible per a evitar-lo, reduir el seu impacte i adaptar-se al mateix.

Quins objectius té l’apagada?
Pressionar a les administracions locals, nacionals, regionals, estatals i internacionals per a adoptar compromisos, mesures decidides i concretes per a impedir el canvi climàtic, reduir el seu impacte i adaptar-se a les condicions adverses de canvi climàtic.

En què consisteix?
En apagar les llums del lloc on ens trobem: en les nostres llars, cases, el centre de treball, oci o la biblioteca, de les 19:55 a les 20 hores del dijous 15 de novembre. També parar la circulació de vehicles en els vorals, amb previsió i sense obstaculitzar el tràfic. I difondre al màxim la iniciativa. A més es proposa fer sonar casseroles on es consideri, llançar petards que convoquin o fer volar les campanes durant aquests cinc minuts. Prèviament aprovant i difonent bàndols, correus electrònics, etc. per a convocar-lo.

Servirà per a quelcom?
Expressarà una voluntat decidida i ferma. Es tracta d’una mobilització cívica un vot que pretén conjuminar a totes les famílies, comunitats, associacions…

És suficient?
A molta gent lectora d’aquestes preguntes els sabrà a poc. Estan acostumades a la gimnàstica de l’acció, però per a la majoria… és un primer exercici. Per això hem proposat canviar una bombeta incandescent per una altra de baix consum, com a mínim, aprofitant l’apagada. Cal predicar amb l’exemple i, fer el possible, el que estigui en la nostra mà per a legitimar l’exigència cap als proporcionalment molt més responsables en les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera.

És veritat que les bombetes de baix consum contaminen més que les incandescents?
Les bombetes de baix consum són residus electrònics que han de retornar-se, una vegada acabada la seva vida útil, en les mateixes botigues on es van adquirir o pensem adquirir una nova. Per tractar-se d’un residu electrònic tenen un petit impost com Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE). Les bombetes incandescents són un residu que no té sistema de recollida, ni tan sols en el contenidor de vidre. Estan començant a ser prohibides en diferents països.


És una acció política?
Política, en el sentit cívic de la paraula, si. Partidista, lligada a algun partit polític, no en absolut. És una iniciativa ecologista.

Existeix algun risc de resultar perjudicial per a la xarxa de subministrament elèctric?
Algunes veus havien previst un perill que la xarxa no fos capaç d’adaptar-se al ràpid descens de consum per l’apagada i a un augment sobtat. Feia l’efecte que l’objectiu era desmobilitzar, disseminar por entre la gent. En realitat, el 1 de febrer de 2007, malgrat baixar el consum perceptiblement, no va haver cap risc. En tot cas, els corts en elel funcionament de la mateixa.

Augmentarà el consum elèctric, es consumirà més electricitat, a l’encendra tots l’electricitat?
“El que han estalviat durant 5 minuts, ho han consumit encenent totes les llums de cop” varen dir els detractors i disseminadores de pessimisme. La sobre pressió no té rellevància. Si a més instal·lem regletes amb llum podrem eliminar els consums dels electrodomèstics en Stand by. També podem encendre les llums a poc a poc.



9
COMUNICAT DE PREMSA: JA N'ESTEM FARTS!!

DENUNCIEM LA POLÍTICA DE GESTIÓ DE RESIDUS DEL DMAH-ARC
PER CONTINUISTA, REACCIONÀRIA I INSOSTENIBLE
QUE INCREMENTA LES AGRESSIONS I CONFLICTES SOCIALS I AMBIENTALS

La Plataforma Cívica per la Reducció de Residus, grup de treball de la Federació Ecologistes de Catalunya, denunciem la hipocresia de la política de residus de l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge i l’Entitat del Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EMSHTR).

Aquesta política ha demostrat un fracàs contundent per obsoleta i basada en polítiques d’imposició antidemocràtiques i en el malbaratament de recursos públics, encara que ho vulguin maquillar amb un llenguatge pervers per definir les mateixes polítiques de les administracions anteriors però “vestides de verd”.

Aquestes polítiques són passives, amb total carència de pràctiques de precaució i prevenció; són polítiques sotmeses als interessos dels grans grups de pressió (per exemple dels envasos com Ecoembes) i les indústries estratègiques (cimenteres, químiques, de gestió de residus, elèctriques, etc.) que fan negoci a costa dels impactes al medi i a la nostra salut.

En comptes de solucionar:
-    l’augment dels residus (50% residus municipals en 12 anys) i els envasos i objectes d’un sol ús (envasos augment del 65% en 7 anys),
-    la destinació de la majoria dels residus a tractament finalista (2006 el 76% han anat a abocadors i incineradores)
,
-    l’incompliment dels objectius de la Llei Reguladora 6/93 i 12/2003, permetent que molts poderosos ajuntaments metropolitans i caps de comarques vulnerin la Llei en no lliurar separadament la brossa orgànica (o fer-ho parcialment i deficitàriament),
-    el deficient funcionament de moltes plantes de compostatge comportant molèsties i elaborant un mal compost
-    el fracàs dels Ecoparcs o grans plantes trasvassadores de residus en bales cap a abocadors o preparant combustibles derivats de residus (CDRs) cap a incineradores i aviat a cimenteres,
-    la greu dispersió de contaminats davant la creixent tendència cap a la crema de residus en cimenteres o tèrmiques (nova forma d’incinerar),
-    els conflictes socials i ecològics arreu del territori català en aplicar polítiques d’imposició d’injustícia social,

es desenvolupa una política que comporta cada cop més conflictes i agressions:
-    Aquests propers dies s’inicia l’ompliment de l’explotació d’argiles Helena de l’empresa Sugranyes (Cerdanyola del Vallès) amb residus embalats procedents de l’Ecoparc 2 (Montcada-Ripollet) amb l’argument de la restauració paisatgística d’activitats extractives, denominació eufemísica d’un nou abocador en mig de la Via Verda (afectant el connector biològic de Collserola, però sense resoldre la situació dels antics abocadors de Can Planes).
-    També s’han presentat a diverses cimenteres catalanes projectes per cremar residus (Ciments Molins a Sant Vicenç dels Horts, CEMEX a Sant Feliu de Llobregat, Vallcarca,..
). Aquesta setmana s’han presentat al•legacions al DMAH al projecte d’autorització de crema de residus (farines càrnies, pneumàtics, fangs de depuradores, bales de residus, etc) a la cimentera Lafarge-Asland de Montcada i Reixac, en una  zona precisament declarada com d’especial protecció de l’ambient atmosfèric!
-    Reiterades denúncies a l’Ecoparc 2: s’ha denunciat reiteradament el frau d’aquestes instal•lacions antieconòmiques, ineficients, agressives a l’entorn, exportadores de residus a d’altres comarques com l’Anoia (Hostalets de Pierola), o a d’altres territoris com Múrcia o Alacant, i amb la intencionalitat de dur residus a les comarques de Ponent com és el cas Gimenells, etc., tot incomplint el principi de proximitat i suficiència.

I aquí no acaba la cosa! doncs per aprofundir més la crisi la setmana passada l’Agència de Residus de Catalunya aprova inicialment al seu Consell de Direcció els programes de gestió pel període 2007-2012 de residus municipals (PROGREMIC), industrials (PROGRIC) i de la construcció (PROGROC) i el Pla sectorial territorial d’infraestructures de residus 2005-2012, que lluny de solucionar els problemes encara aprofundeix una política insostenible i antieconòmica.

Veure el comunicat sencer a l'arxiu adjunt o al següent enllaç http://www.ecologistes.cat/residus/comunicat_residus_ja_nestem_farts_nov_07.pdf

Mercè Girona - 93.680.27.51
Plataforma Cívica per a la Reducció dels Residus - Ecologistes de Catalunya

Dimarts, 13 de novembre de 2007


Alnus - Ecologistes de Catalunya
Av. Indústria 34. Casal de Joves. 
Sant Just Desvern - 08960 BCN
Oleguer 934731641/647330788
Jordi 934736925

http://www.pangea.org/alnus

http://www.ecologistes.cat
http://collserola.org
Butlletins anteriors

Per aportar notícies, opinions envieu-les al correu  alnus@pangea.org

Si voleu rebre aquest butlletí i els següents via correu electrònic indiqueu-ho a alnus@pangea.org

Si no voleu rebre més el butlletí via correu electrònic indiqueu-ho també a  alnus@pangea.org