Infoalnus web nº2

Alnus - Ecologistes de Catalunya
Sant Just Desvern - Collserola - Novembre 2006

Titulars :Salvem can Candeler, és la Vall
Enllaç
 d'accès a la notícia

Alnus - EdC presenta recurs de reposició a la modificació de PGM de la Vall de Sant Just  1
Consum responsable... Alerta a l'hora de cuinar amb estris d'alumini i tefló. 2
Llibre Blanc de la producció agroalimentària ecològica a Catalunya 3
Els partits responen a una enquesta sobre el futur de Collserola 4
Agents rurals protesten perquè un decret pot privar-los d'investigar
 els delictes mediambientals
5
SON DE LO MÁS CONTAMINANTE QUE HAY...las pilas usadas 6
El escape radiactivo en Ascó-2 superó el total permitido en un año para gases nobles 7
SOCIETAT * OBERTA * 8
Boom, Fogo, etc... Efecto negativo de plaguicidas en la función respiratoria 9
Video i opinió: Al Gore i la pel·lícula 'An inconvenient truth' 10

Notícies de caire mediambiental (recull Spy de premsa diari)

1

Alnus – Ecologistes de Catalunya presenta recurs de reposició a la modificació de PGM de la vall de Sant Just aprovada pel DPTOP.Salvem can candeler

El passat setembre de 2006, la Generalitat va publicar en el DOGC l’aprovació definitiva de la modificació de Pla General Metropolità (PGM) en l'àmbit de la Vall, que, recordem-ho, és la conseqüència directa del Conveni que l’Ajuntament de Sant Just Desvern va subscriure amb diversos propietaris de la vall, i pel qual a canvi de salvar una gran part de la Vall de l’edificació urbanística se’n destrueix una de més petita, situada al sector Can Candeler, així com diverses reserves de zona verda dins el nucli urbà, que es veuen afectades perquè en elles s’hi preveu ubicar part del sostre edificable cedit als propietaris.

Des d'Alnus – Ecologistes de Catalunya continuem afirmant que el conveni signat amb els propietaris de la Vall ha estat una excusa per a desenvolupar el sostre edificable dels sectors urbanitzables no delimitats de la Vall. Una sentència molt recent del Tribunal Suprem referida a la Torre Negra, a Sant Cugat del Vallès, ho deixa ben clar, atès que es tracta d’un cas similar, i posa de manifest el joc interessat i brut dels nostres polítics i governants locals (i de la Generalitat), que s'omplen la boca amb el lema "Hem salvat la Vall" aprovant -regalant- plans urbanístics fets a mida dels propietaris de la Vall.

Aquesta Sentència referma la posició d'Alnus - EdC i de la Plataforma Cívica en Defensa de la Vall (PCDV) atès que admet que es poden tramitar els Plans d'Actuació Urbanística (PAU) sense necessitat d'aprovar les propostes dels promotors i propietaris.




llegir més...
tornar a titulars
2
Alerta a l'hora de cuinar amb estris d'alumini i tefló.
Acabo de rebre la revista opcions i parleu d'una cosa que més d'un cop he sentit dir, però mai havia
escoltat el raonament. Es tracta de l'afectació a la salut de cuinar amb alumini i el tefló
(tant present avui dia als estris de cuina). Suposo que deu influir a llarg termini...

Podrieu explicar més extensament com pot afectar la salut l'alumini?
Només afecta a temperatures elevades com expliqueu, o simplement per menjar en un plat d'alumini o
menjar embolicat en paper d'alumini ja és perniciós?

En quant al tefló de les paelles, cassos, cullerots, etc., com ens perjudica la salut?
Hi ha altres materials emprats als estris de cuina perjudicials?
Gràcies per tot, feu una feina sensacional de divuldació que m'és molt útil.

Oleguer Farràs i Jané.
Pel que fa a l'alumini, és quan s'escalfa que les partícules poden passar a l'aliment, per tant en "papillots" o cuinant amb estris d'alumini. Un cop al cos afecta bàsicament el sistema nerviós, es relaciona sobretot amb Alzheimer i similars. Ja hi ha molta unanimitat en aquesta relació (a qui no li interessa intenta demostrar el contrari), i l'OMS aconsella de no ingerir-ne més de certa quantitat al dia. Nosaltres ingerim alumini de forma natural perquè diversos aliments en porten, de manera que el fet d'evitar-lo en els estris de cuina seria una precaució per evitar ingerir-ne en excés. És important evitar-lo sobretot si ha d'estar en contacte amb àcids (llimona, tomàquet...).

D'altra banda, l'alumini d'un plat, plata o paper d'embolicar no passa a l'aliment i per tant no perjudica el nostre cos, però sí que perjudica el nostre "cos comú" que és el planeta. La producció d'alumini té un impacte ambiental molt elevat i per això recomanem fer-ne servir el menys possible, sobretot si no és reciclat. Hi ha diverses normatives que prohibeixen fer servir materials reciclats, com plàstic o paper, en contenidors d'aliments. No hem estudiat si en el cas de l'alumini també és així, però seria raonable.

Pel que fa al tefló,  està més o menys en la mateixa situació que l'alumini, però en aquest cas la nocivitat és més directa i clara. Per exemple hi ha un recull de dades al respecte en llenguatge planer a  www.consumaseguridad.com/web/es/investigacion/2003/05/22/6536.php


http://www.opcions.org/online.html   CRIC - Centre de Recerca i Informació en Consum <cric@pangea.org>

tornar a titulars
3

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA

06/10/2006 DARP

Es presenta el Llibre Blanc de la producció agroalimentària ecològica a Catalunya

Un moment de la presentació. Font: DARP

Un moment de la presentació. Font: DARP

El conseller d'Agricultura, Jordi William Carnes, va presentar ahir a Manresa el Llibre Blanc de la Producció agroalimentària ecològica a Catalunya, una eina d'anàlisi i estudi de la situació del sector que permet conèixer millor les seves problemàtiques i febleses, així com les seves oportunitats i forces.

Aquest document recull unes propostes genèriques que s'han de concretar en el futur Pla d'Acció per al foment de les produccions ecològiques a Catalunya, impulsat pel DARP.

Aquest Pla té l'objectiu d'implantar un seguit de mesures i actuacions durant el període 2007-2013, per tal de garantir un millor futur per l'agricultura ecològica.

Les propostes que s'extreuen del Llibre Blanc, i que configuraran les línies mestres del futur Pla d'Acció, són les següents:

  • remarcar la necessitat d'un major coneixement i promoció dels productes ecològics entre els consumidors;
  • potenciar la recerca, l'assessorament i la formació;
  • establir i reforçar les mesures de suport econòmic adreçades als empresaris i organitzacions del sector;
  • afavorir la comercialització i el consum de productes ecològics a través dels circuits curts i el comerç local, així com en els exteriors;
  • potenciar l'acció de govern des de la pròpia administració, creant una unitat estable dins del DARP.

"Estem disposats a incrementar els ajuts a la producció ecològica amb la condició: certificació i comercialització", assegura Carnes, qui afegeix que "hem de donar-li valor afegit a la producció ecològica. No pot ser que dediquem molts esforços a aquest tipus de producció i després es comercialitzi com a convencional".

Catalunya ha estat i continua sent pionera, dins de l'Estat espanyol, pel que fa a la introducció i desenvolupament de les produccions ecològiques, i cal recordar que ja fa dotze anys de la creació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

A més, dins el nou PDR que s'està dissenyant, es contempla la producció ecològica com una de les línies prioritàries, com també dintre de l'acció de l'empresa pública PRODECA, del DARP.

Segons dades de finals de 2005, l'agricultura ecològica a Catalunya compta amb una superfície de 54.189 hectàrees i ocupa 683 productors inscrits al CCPAE.

La superfície certificada en agricultura ecològica suposa un 4,2 per cent de la Superfície Agrària Útil (SAU) catalana, mentre que la superfície dels cultius ecològics representen un 1 per cent del total de la superfície conreada a Catalunya.

El sector ecològic a Catalunya ha experimentat un notable creixement en els darrers anys com prova el fet que s'ha multiplicat per deu la superfície certificada i per cinc el nombre d'empreses relacionades amb l'obtenció aliments ecològics.

A més, s'ha guanyat capacitat productiva, i s'ha incrementat i diversificat l'oferta, sent capdavantera a nivell estatal tant pel nombre d'empreses elaboradores com per la diversificació d'activitats.

tornar a titulars

4

Els partits responen a una enquesta sobre el futur de Collserola

 
Plataforma Cívica per a la defensa de Collserola       

http://www.Collserola.org
tornar a titulars

tura.jpg

11-10-06 eldebat.com Els agents rurals protesten perquè un decret pot privar-los d'investigar els delictes mediambientals

Els agents rurals s'han concentrat aquest matí davant la Generalitat per protestar contra la decisió del Govern de retallar el decret que ha de fixar el reglament d'aquest cos, de manera que els agents tindrien menys funcions que no pas ara si el text s'aprova tal com està. Pels manifestants, més de 150 agents dels 400 que té el cos per tot Catalunya, el més greu és que se'ls pretén treure la capacitat d'investigar els delictes mediambientals. En l'origen de la decisió governamental hi ha, segons els agents, la investigació de l'incendi forestal de Vandellòs d'aquesta primavera, en què van demostrar que l'origen del foc era una imprudència de personal del departament d'Interior. "Estem pagant una factura per fer bé la feina. El problema és que el pes de la conselleria d'Interior [amb Montserrat Tura al capdavant] al Govern és molt gran, en canvi Medi Ambient és un departament més marginal", ha manifestat a El Debat Francesc Coll, coordinador de l'agrupació de forestals de CCOO. De fet, des del sindicat es denuncia que els agents forestals van rebre pressions d'Interior per canviar el seu atestat. 

La llei del cos d'agents rurals es va aprovar fa tres anys, amb el compromís de tenir enllestit en un any el decret que fixaria el reglament. Després de moltes negociacions enguany semblava que el decret s'aprovaria, però a darrera hora el Govern el vol retallar. "No volem formar part d'una política ambiental d'aparador. Volem seguir investigant els delictes ambientals i que tiri endavant el decret que havíem negociat", ha explicat Francesc Coll. El darrer text tampoc inclou la descripció de les 84 funcions que actualment desenvolupen els funcionaris. "Per pur corporativisme de la cúpula d'Interior ens volen retallar la feina", ha de nunciat Francesc Coll, abans de lamentar "el paper que ha jugat la conselleria de Medi Ambient, ja que són els responsables que les negociacions no s'hagin tancat abans". Sigui com vulgui, la mesura presa per l'executiu, a l'espera que s'aprovi, demostraria el poc pes d'ICV i de Francesc Baltasar davant la poderosa Montserrat Tura. Els agents rurals preveuen realitzar noves protestes mentre no s'aprovi el decret que ells demanen i, en principi, aquest diumenge es concentraran a Montserrat.

tornar a titulars

6

SON DE LO MÁS CONTAMINANTE QUE HAY

Los españoles reciclan el 20% de pilas usadas

Cada año en España se consumen 386 millones de unidades.

08/10/2006 EFE

Los españoles depositan en contenedores apropiados solo 77 de los 386 millones de pilas y baterías que gastan cada año, menos del 20%, y de ellas nadie, ni empresas, ni administración, ni organizaciones ecologistas, saben cuántas se reciclan ni qué se hace con ellas.

Según los datos recabados en el ministerio de Medio Ambiente, la Asociación Multisectorial de Empresas Españolas de Electrónica y Comunicaciones (Asimelec), la empresa Ecopilas y la organización Ecologistas en Acción, en España es cada comunidad autonómica la que decide si recoge y cómo esos desechos, entre los más contaminantes que hay, porque no existe una legislación que establezca qué hacer con ellos.

La Conferencia Sectorial de Medio Ambiente tratará en Barcelona sobre el borrador de proyecto de real decreto de recogida y gestión ambiental de pilas y acumuladores usados, con el que se pretende recoger el 90% de las que se gasten ya para 2010 y el 95% en 2012.

El reciclaje de pilas es un proceso complejo que requiere en principio la separación de los diferentes tipos de baterías que, según composición y tamaño, se tratan de forma distinta, explicó el director adjunto de Asimelec, Gonzalo Torralbo. Luego se extraer los metales que contienen, para usarlos en la fabricación de las nuevas.

tornar a titulars

7
Central nuclear de Ascó-2 (Tarragona)

Central nuclear de Ascó-2 (Tarragona)

Ampliar imagen
Más imágenes

Tarragona, España — La radiactividad liberada a la atmósfera en el escape del lunes pasado de la central nuclear de Ascó-2 superó, en tan sólo 4 minutos, el total de radiación permitida para todo un año para gases nobles radiactivos. Es decir, equivale a soltar de una vez todos los gases nobles radiactivos que se emiten normalmente en un año en la operación rutinaria de la central.

Este incidente está relacionado con el ocurrido el pasado 30 de septiembre cuando se detectó una fuga a la contención en una línea de venteo del presionador porque es fruto también de un conjunto de problemas técnicos y de errores humanos (de mala Cultura de Seguridad). La fuga se produjo en el circuito primario, donde, según las normas de seguridad, el nivel de fuga debe ser cero. Eso forzó la Parada No Programada del reactor (para poder reparar la fuga) y que Ascó-2 tuviera que notificarlo al CSN. Para Greenpeace la nota de prensa que publicó ese día el CSN sobre el suceso era intencionadamente confusa.

El pasado lunes, por algún motivo que el CSN todavía no ha explicado, los técnicos de Ascó-2 quisieron medir el vapor radiactivo que había estado fugando anteriormente. En la maniobra para desviar el vapor y recogerlo se les escapó a la atmósfera. La emisión de radiactividad fue significativa en comparación con lo que se emite de gases nobles al cabo de un año y el fallo de seguridad puede calificarse de grave.

 "Las fugas en Ascó-2 demuestran, una vez más, que las centrales nucleares son peligrosas, tanto por los problemas técnicos que tienen como por los posibles fallos humanos que se producen. En esta ocasión, la emisión de radiactividad al exterior no ha sido catastrófica, pero podría suceder lo contrario en cualquier momento. Por eso, la permisividad del CSN con las centrales nucleares y sus esfuerzos por restar importancia a graves errores como el cometido el pasado lunes no hace sino empeorar la situación", ha declarado Carlos Bravo, responsable de la campaña de Energía de Greenpeace.


48 sucesos de seguridad en lo que va de año

En los nueve primeros meses del año se han producido 48 sucesos notificables de seguridad al CSN en las centrales nucleares españolas. Un número importante de ellos ha provocado paradas forzosas de la central para corregir las deficiencias detectadas. A pesar de ello, el lobby nuclear insiste en que el gran beneficio de esta energía sucia es la supuesta estabilidad que aporta a la red de alta tensión.

La central peor parada es la  unidad 2 de la central de Ascó, con 11 sucesos notificables, el último de ellos de particular gravedad. Le sigue Vandellós-2, con 10 sucesos. Esto pone de relieve el estado de desatención en el que se encontraba la central nuclear antes del grave accidente de agosto de 2004, en el sistema de agua de servicios esenciales, cuyas consecuencias e importancia para la seguridad mantuvieron ocultas la dirección de la central y el CSN durante meses, hasta que Greenpeace denunció los hechos en febrero de 2005.

También hay que destacar el suceso ocurrido el pasado 28 de septiembre en la central de Cofrentes, que viene a sumarse a otros seis ocurrido este año en la central. En este suceso se produjo una liberación de radiación al medio ambiente a través de una chimenea del sistema de tratamiento de gases del condensador y una importante contaminación de los edificios de turbina y calentadores, que tuvieron que someterse a un riguroso control de accesos para evitar que resultasen afectados trabajadores de la central.

Mientras que en las nucleares no paran de ocurrir accidentes, el CSN, el Gobierno y los responsables políticos permanecen ausentes. En el 2005, en gran medida como consecuencia de la presión mediática que suscitó el accidente de Vandellós-2, los grupos políticos en el Congreso prestaron atención al deficiente funcionamiento del CSN, organismo encargado de velar por la seguridad de las nucleares.

Fruto de esos trabajos, el grupo de IV-IU-ICV planteó una proposición de ley que se hacía eco de una iniciativa de Greenpeace para reformar este organismo, mejorar así su eficacia y truncar su lamentable dependencia de la industria nuclear. El Congreso tomó en consideración esta propuesta en septiembre de 2005 con el apoyo del Grupo socialista, pero, inexplicablemente, un año después su tramitación permanece atascada, sin que se sepa muy bien por qué. Tampoco se han tramitado las reformas necesarias para endurecer el régimen sancionador de la ley de energía nuclear y evitar que se repitan escándalos como las 818 infracciones que el CSN ha perdonado en estos últimos años a las instalaciones, algunas de las cuales podrían haber dado lugar a multas de hasta 600.000 euros.

Por el contrario, el Gobierno ha incumplido sus compromisos con el Congreso, tramitando una revisión del Reglamento de Instalaciones Nucleares y Radiactivas impulsada por el CSN y hecha a la medida de los intereses de la industria nuclear. Además, la actual presidenta, María Teresa Estevan Bolea, que tiene que dejar su mandato por cumplir 70 años, acaba de impulsar una reorganización interna del cuerpo de funcionarios del organismo para que el único criterio de promoción sea la antigüedad, sin tener en cuenta criterios de mérito, dedicación o compromiso con el servicio que presta el CSN. A unas semanas del final de su mandato, todavía no se sabe si será José Ángel Azuara, actual vicepresidente, quien la relevará, o si, por el contrario, éste saldrá del CSN junto con la consejera Paloma Sendín, ya que la duración de sus mandatos terminó a principios de año, pero siguen en el cargo sin haber sido sustituidos o confirmados.

Greenpeace reitera que es imprescindible y urgente completar la tramitación de la reforma del CSN y poner al frente del organismo a alguien que pueda transformarlo en un servicio público eficaz, riguroso, imparcial, transparente y participativo.

 "Aunque cada vez es más urgente reformar el CSN para que sea un organismo transparente y verdaderamente independiente de la industria nuclear, el Gobierno y los representantes políticos muestran un total desinterés por resolver esta situación e incluso ignoran las repetidas llamadas de atención que realizan los medios de comunicación", añadió Carlos Bravo.
— Greenpeace
8

Clicka l'enllaç:
SOCIETAT * OBERTA * 103

Terres baixes del Llobregat, dijous 2 de novembre de 2006 > > > > > > > > > > > > > > >

S e t m a n a r i dimpulsos i moviments socials .

*

El l l e n g u a t g e del nostre Univers és

a u d i o v i s u a l

* * * * *

DIUMENGE  12 de novembre de 2006   

 

VINE A LA FESTA I CORRE LA VEU ! 

PROTEGIM SERRA DE GALLINERS

 

Amb la participació de Cesc Casanovas (del programa Polonia de TV3), del grup d’animació Bufanuvols, i activitats per a totes les edats, diverses entitats dels municipis de Bellaterra, Cerdanyola, Rubí, Sabadell, Terrassa, Sant Cugat i Sant Quirze del Vallès, organitzem una diada festiva per a sol·licitar la protecció dels espais naturals de la Serra de Galliners (dins de la Via Verda Collserola- Sant Llorens)

 

Programa;

 

- Punt de Trobada: 9 hores. Plaça de la Vila de St Quirze del Vallès (Altres poblacions consultar cartell adjunt).

- Anirem caminant o amb bicicleta fins a l’ermita de St Feliuet de Vilamilanys.

- A les 11 h. ens trobarem tots a St Feliuet de Vilamilanys on es començaran totes les activitats.

- Cal portar el dinar

- A partir de les 15,30 hores es tornarà en grups (Qui vulgui marxar abans de forma individual es trobarà el camí senyalitzat)

- Adjuntem plano de St. Feliuet de Vilamilanys per si alguna persona volgués venir directament amb cotxe.

          

Per més informació consulteu www.sqvnatura.org o trucar a 647.584.332 de 19 a 21 hores


Sant Quirze del Vallès Natura

9
Boom, Fogo, etc...

Revista Alergia México 2000; Volumen XLVII (2): 70-74                                             ARTICULO ORIGINAL
Efecto de dos plaguicidas intramuros en la función respiratoria de una población mexicana

FAVIO GERARDO RICO MENDEZ
Jefe del Departamento de Neumología.
LUIS G. OCHOA JIMENEZ
Coordinador de la Unidad de Investigación e Informática Médica.
HECTOR OCAÑA SERVIN
Investigador Invitado.
GABRIEL ESCOBEDO ARENAS
MARIA A. CABRERA RUIZ
A. JACOBO AVILA
Neumólogo. Departamento de Neumología. Hospital Gaudencio González Garza. Centro
Médico Nacional La Raza, Instituto Mexicano del Seguro Social. México.

RESUMEN
Antecedentes: en las grandes ciudades la utilización de pesticidas ha ido en aumento. Existen pocos estudios que demuestren la existencia de repercusiones en el aparato respiratorio. Objetivo: determinar el tipo de las alteraciones respiratorias que se producen en una población sana de la Ciudad de México ante la exposición a dos productos comerciales para el control de plagas intramuros y conocer las manifestaciones clínicas y funcionales que su uso conlleva. Material y método: se incluyeron 70 individuos voluntarios sanos de la Ciudad de México que habitaban en un departamento de 100 metros cuadrados de construcción, sin antecedentes de tabaquismo y sin proceso infeccioso al momento del estudio. El total de individuos seleccionados se dividió en dos grupos, ambos expuestos a los insecticidas. El grupo A correspondió a los insecticidas por combustión (Pynamin forte 0.10% con 99.90% de material combustible y pigmento por cada 100 gramos de producto) y el grupo B un plaguicida (que contenía en una pastilla de un gramo: d-aletrina 300 g/kg y piretrina 80 g/kg más ingredientes inertes, como fragancia, solvente y colorante 620 g/kg con duración de ocho horas) de combustión eléctrica. A todos los participantes se les efectuó un estudio espirométrico al inicio y cada hora durante el tiempo de exposición. El análisis se hizo mediante t de Student. Resultados: el grupo A tuvo disminución del VEF1 durante el tiempo de estudio, con una p < 0.01 en la primera hora y < 0.028 en las siguientes, con fenómenos colaterales como: irritación ocular (74%), tos (43%), disnea (57%) y cefalea (28%). El grupo B tuvo una pequeña diferencia (p< 0.03) durante la primera hora y ninguna en las dos siguientes; no se observaron fenómenos colaterales. El análisis intergrupal demostró una diferencia significativa de p < 0.004 en la primera hora. Conclusión: el uso de insecticidas puede ser dañino para la salud y su exposición puede producirobstrucción de la vía aérea y síntomas clínicos de tipo irritativo, en especial con los derivados químicos  inorgánicos.

Conclusión

La industrialización, la generación de nuevos productos para el mayor bienestar de la población, la necesidad de un adecuado control de la fauna intradomiciliaria, así como el incremento del tabaquismo, serán determinantes en un futuro no muy lejano del incremento de las consultas y hospitalizaciones por afección respiratoria, por lo que es urgente la necesidad de fomentar en los médicos el conocimiento, diagnóstico y tratamiento de las enfermedades pulmonares de origen ambiental, con la finalidad de prevenir y, en su caso, abatirlas a través de un manejo adecuado del hábitat laboral y domiciliario.

En conclusión, el uso de insecticidas puede ser dañino para la salud y su exposición puede producir obstrucción de la vía aérea y síntomas clínicos de tipo irritativo, en especial con los derivados químicos inorgánicos y, en caso de utilizarse, se sugiere durante el día, en ausencia de sus moradores y de preferencia con sistema eléctrico.

Estudi complet a:

http://www.salud.gob.mx/unidades/retomex/fullttxt/intramuros.pdf#search=%22pynamin%20forte%22

10
Sembla ser que els de Worldchaning han vist la pel·lícula An Inconvenient Truth, una altra pel·lícula de Participant Productions i han quedat impressionats. I diuen que si la gent la mira pot realment impactar-nos i fer que es doni importància de debò al canvi climàtic. De moment, mirant el trailer si que ho sembla d'impressionant! Pot mirar-se per exemple a YouTube.
I a la pàgina web de la pel·lícula es demana que ens comprometem a mirar-la (perquè agafi protagonisme als mitjans principals) però també es donen algunes dades sobre el canvi climàtic i es convida a prendre mesures al respecte a nivell personal així com a calcular (pensat pels Estats Units) el nostre impacte. S'estrenà el 24 de maig als Estats Units i ara ja està a les nostres pantalles...

AN INCONVENIENT TRUTH

El 'diccionari' d'una veritat incòmoda (per Oriol Lladó) 27/10/2006

El que Al Gore fa amb la pel·lícula 'An inconvenient truth' és més que una traducció fílmica als 35 mil·límetres de la presentació per ordinador -el powerpoint, per dir-ho ràpid- que el que havia de ser 'president dels Estats Units' va fer en centenars d'auditoris dels Estats Units al llarg de 2005. El polític nordamericà va fer arribar la 'mala' nova del canvi climàtic i les seves funestes conseqüències sobre el planeta terra a desenes d'universitats, centres ciutadans, polítics, etc.

A continuació, i després de poder-ne veure una còpia, us proposo un 'diccionari' bàsic per valorar una pel·lícula que és, ja abans d'estrenar-se al nostre país en la versió espanyola, sota el títol de 'Una verdad incómoda', un dels esdeveniments ambientals de l'any. Es podrà veure al cinemes, produïda i distribuïda per United Artists a partir del 3 de novembre.


Al Gore
és una pel·lícula sobre el canvi climàtic? És una pel·lícula sobre Al Gore? Cal veure-la per valorar-ho, i potser ni tant sols així... Són preguntes que queden a l'aire, sense una resposta clara. Gore hi és omnipresent, de principi a final. La seva és la veu de l'off que sobrevola cadascuna de les seqüències, i seves i de la seva vida i del seu entorn més pròxim, són la major part d'imatges que surten en el documental. És més, un nombre gens menyspreable de persones que surten citades al film són introduïts per Gore com 'el meu amic...'. Aquesta aposta pel 'personalisme' és un recurs de proximitat i de complicitat per fer arribar millor el missatge? O bé l'hem d'entendre com un pas més en el temptador, per bé que inconfessable de moment, camí per excercir el lideratge mundial?

continua...


Alnus - Ecologistes de Catalunya
Av. Indústria 34. Casal de Joves. Sant Just Desvern - 08960 Baix Llobregat BCN
Oleguer 934731641/647330788
Jordi 934736925

http://www.pangea.org/alnus
http://www.ecologistes.cat
http://collserola.org

Per aportar notícies, opinions envieu-les al correu  alnus@pangea.org

Si voleu rebre aquest butlletí i els següents via correu electrònic indiqueu-ho a alnus@pangea.org

Si no voleu rebre més el butlletí via correu electrònic indiqueu-ho també a  alnus@pangea.org