Info web nº8 - Març de 2008  - Sant Just Desvern - Collserola - Hivern 2008

Butlletí virtual d'Alnus-Ecologistes de Catalunya
Selecció de notícies mediambientals, punt crític i contrainformació.

Tallada d'arbres post electoral

Foto-reportatge  i epitafi de la tallada d'arbres post electoral 2008

Enllaç
per a accedir a la notícia

Foto-reportatge  i epitafi de la tallada d'arbres post electoral 2008 1
2200 firmants i 80 entitats en defensa de Collserola.
Marxa en defensa de Collserola, 13 abril de 2008.
2
Torre Negra (Collserola) - El vídeo.  "El que s'ha de protegir, el que es pot perdre" 3
La nova "Plataforma Animales de Sant Just Desvern" denuncía que les pràctiques de l'Ajuntament de Sant Just respecte als gats del carrer, vulneren els drets dels animans. 4
Barcelona agota los recursos de agua y mantiene los cortes para septiembre 5
La MAT i la confusió que arriba de Barcelona. Manifestació multitudinària a Perpinyà contra la línia MAT. Pots signar contra la MAT...
6
La justícia ambiental és del tot injusta. El govern no fa cas de les sentencies. El moviment cívic indefens després d'anys de lluites. 7
Opinió lúcida: Governar i fer d´oposició alhora 8
Forestació a la Vall de Sant Just (campanya 2008): Feina feta 9

1

Foto-reportatge i epitafi de la tallada d'arbres post electoral 2008

Aquest any hem fet tres forestacions col·lectives, el 10 i 24 de febrer i el 9 de març. L'Oleguer i jo mateix estem satisfets de la campanya, han participat persones noves que han conectat amb el nostre esperit de cura de la NATURA. Arbre tallat

Reflexió, nosaltres vam fer la darrera forestació el diumenge 9 de març, el dia de les eleccions, on el PSOE, per por de Catalunya al PP ha guanyat i els partits més d'esquerres han perdut. Les conseqüències ja les veiem,
al dia següent al Tibidabo presenten oficialment el macroprojecte d'atraccions de fira que suposarà la tala d'arbres centenaris. A Sant Just el mateix dilluns talen els arbres del carrer de la Tudona (fotos) que hi ha al costat del Casal de Joves.

Casualitat?
Prepotència al sentir-se forts?

Nosaltres forestem, ells monten el dia de l'arbre planten uns 20 arbres joves i talen arbres madurs, i col·laboren en l'estrangulament de Collserola.
Crida a tothom: no desesperem, cal lluitar. Qui ho fa encara te esperança, qui desespera ja està mort.


Jordi Agulló i Guerra

UN ARBRE TALAT
UN BOCS ARRASAT
EL PLANETA TRASFORMAT
AMB ERL SÒCOL S'HA QUEDAT
LA FLORA I LA FAUNA
S'HAN VOLATITZAT
RESTEN EN EL RECORD D'UN PASSAT

En record dels arbres talats pels desarrollistes

Jordi Agulló i Guerra


2

Una vuitantena d'entitats catalanes reclamen una protecció real de Collserola

Una vuitantena d'entitats ecologistes, veïnals, excursionistes, esplais i escoltes, entre altres s'han adherit a la campanya que promou la Plataforma cívica per a la defensa de Collserola sota el lema “Salvem el parc natural”, vist que el pulmó verd metropolità cada cop te més ciment i menys verd.

Després de més de 10 anys de lluita de les entitats cíviques demanant una protecció real de la serra davant les amenaces d'urbanització que marcava l'obsolet Pla General Metropolità (1976) i reclamar a les administracions la conservació dels espais naturals i agrícoles de l'entorn del Parc de Collserola, així com la necessària modificació de la planificació urbanística. És comprova que amb rares excepcions, el ciment i l'asfalt han engolit tot el seu entorn quedant Collserola com una illa verda en l'entorn metropolità. En aquest punt, el govern encara autoritza noves urbanitzacions i promou el desenvolupament de grans infraestructures que travessin la serra així com la instal·lació de determinats equipaments dins el parc alhora que ha anunciat la propera declaració de Parc Natural.

Quina collserola Vols????La Plataforma cívica per a la defensa de Collserola (PCDC) ha iniciat una campanya de sensibilització cap a la societat civil catalana amb l'objectiu que la gent es comprometi en la defensa de la única illa natural metropolitana, que encara posseeix uns valors ecològics i paisatgístics dignes de conservar. Per això ha dissenyat la pàgina web http://collserola.org/salvemelparcnatural on explica les amenaces actuals a la serra i recull les adhesions d'entitats i particulars a la proposta. De moment ha assolit el suport d'una vuitantena d'entitats ecologistes, veïnals, excursionistes, esplais i escoltes, socials, naturalistes, entre altres i 2500 firmes individuals i ha recollit molts comentaris exigint una protecció real abans no sigui massa tard. Totes les adhesions i comentaris queden publicats a la web.

La PCDC farà arribar les adhesions al govern amb l'ànim que recondueixi la seva política de desenvolupament urbanístic imparable i insostenible.

Com a activitats complementàries la campanya “Salvem el parc natural” es farà un debat “El futur de Collserola” a l'Ateneu barcelonès el proper 10 d'abril a les 19h. Es prepara també, una gran Marxa popular en defensa de Collserola pel diumenge 13 d'abril http://collserola.org/marxa13.html que concentrarà a la gent que vindrà des de les vessants del Vallès, Barcelonès i Baix Llobregat al cim de Collserola a les 12.30h per reivindicar aquesta necessitat urgent de protecció real de l'espai natural.

TU TAMBÉ T'HI POTS AFEGIR, SIGNA http://collserola.org/salvemelparcnatural

Plataforma cívica per a la defensa de Collserola

tornar a inici
3

TORRE NEGRA - El vídeo.  "El que s'ha de protegir, el que es pot perdre"

http://es.youtube.com/watch?v=mFyY04wmE6s&feature=related


Avui, a totes les bústies de Sant Cugat, han ficat un panfleto editat per l'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra titulat TORRE NEGRA, TOT EL QUE CAL SABER.
 
És clar!! és allò que volen que sapiguem. Les excuses més idiotes que mai han estat impresses!!
  - Dieun que només és construirà un 16,77% del territori (com si això res, suposa una gran superfície).
  - Que volen construïr 2.800 habitatges nous (també, res!!)
  ... etc, etc.
  Podeu veure totes aquestes bestiesses a www.torrenegra.cat
   
Ara bé, ens vénen la moto amb pobrets propietaris, que es volen enriquir a costa de fer malbé la natura, que ténen dret, home!!; però la realitat és que darrera d'això no diuen que el gran propietari és...NÚÑEZ I NAVARRO
   
Evidentment, tampoc expliquen el real impacte que aquesta brutalitat tindrà en el medi natural de la zona. A la zona d'aigües ja ho estàn notant.
 
El sistema judicial de nou sempre a favor del capital...
Han estat els jutges els que han determinat que ténen via lliure per fer la macro-construcció; ara bé, nosaltres anem CONTRA EL PODER!!! del tipus que sigui i tindràn una forta oposició veïnal, és clar!!
 
http://es.youtube.com/watch?v=mFyY04wmE6s&feature=related

   
Cicle de debat Torre Negra, espai protegit?
L'ADENC organitza els propers dimarts 11 i 25 de març i 1 d'abril un cicle de debat a Sant Cugat del Vallès sobre l'espai de Torre Negra i la seva protecció.

Al CENTRE MUNTANYENC a les 19:00 h.
C/ Dos de Maig, s/n (Sant Cugat del Vallès)

 
tornar a inici
4

La nova "Plataforma Animales de Sant Just Desvern" denuncía que les pràctiques de l'Ajuntament de Sant Just respecte als gats del carrer, vulneren els drets dels animans.

Notícia publicada al diari 20 minutos:
http://www.20minutos.es/noticia/353950/0/gatos/animales/maltrato/

Protectoras acuden a Internet para evitar el sacrificio de animales

NÚRIA BONET. 25.02.2008
  • Cuelgan un vídeo en YouTube para defender a los gatos callejeros en Sant Just Desvern.
  • Estas entidades solicitan que se acabe con el sacrificio.

video dels gats de sant justNada mejor para darse a conocer que colgar un vídeo en Internet. Y las protectoras de animales, lo saben. La Plataforma Animals de Sant Just ha escogido el portal YouTube para difundir su defensa de los gatos callejeros del municipio.

La voz de los gatos 1/2 sant just desvern
06:40

La voz de los gatos 2/2 sant just desvern
06:49

El pasado 28 de febrero la Plataforma Animales de Sant Just  Desvern intervino en el Pleno  del Ayuntamiento, en la parte de Ruegos y Preguntas, leyendo un escrito en el que  se  resumía la problemática que les ha llevado  a actuar movilizando a entidades y a la prensa y las peticiones que tienen.
El resultado de la intervención en el Pleno se puede calificar como positivo puesto que el Sr. Perpinyà aseguró  ante una sala rebosante que cesarían las capturas y los sacrificios  y que tenía la voluntad de llegar a un compromiso  por escrito.
En este momento la Plataforma está a la espera de volver a reunirse con el Sr. Alcalde.
 
Zarah K.

Intervención en el Pleno de la Plataforma
Animales de Sant Just Desvern

Queremos poner en vuestro conocimiento la problemática que deriva del tratamiento que por parte de nuestro Ayuntamiento se le da al tema de los animales y que conste en acta toda nuestra intervención.

Como todos sabéis , hay una Ley aprobada por unanimidad por todos los partidos políticos , que obliga a la protección de los animales domésticos .

Esta Ley , en uno de sus artículos , recoge expresamente el que no se podrán sacrificar animales.

Dicho artículo entró en vigor en enero de 2007 , si bien la Ley contemplaba la posibilidad de pedir la prórroga o aplazamientos durante 1 año. Pocos ayuntamientos de nuestra comarca han solicitado tal aplazamiento , sin embargo si lo ha hecho Sant Just . Dicha prórroga se concedió en diciembre y ahora han prorrogado esta posibilidad al año 2008.Cosa que nos parece una tomadura de pelo, ya que han tenido tiempo desde el 2003 que se aprobó la ley para prepararse.

Para cumplir esta Ley los ayuntamientos NECESITAN crear recursos por si mismos , mancomunados o comarcales , cosa que por ahora no han hecho.

En esta situación según las recomendaciones de la Diputación y de la protectora se debe :


A. Trabajar el problema de los gatos abandonados en la calle creando colonias controladas.
Hay que hacer tantas colonias, como núcleos de gatos se tengan detectados, poco a poco e implicando la ayuda indispensable de los colaboradores voluntarios , ya que de lo contrario saldrían carísimas.

La Diputación dispone de un departamento que da soporte tanto técnico como económico a los ayuntamientos en este tema .

Los profesionales en esta materia y la propia Diputación expresan con contundencia que este trabajo implica una importante labor EDUCATIVA.

A los ciudadanos hay que explicarles que a los animales no se les puede matar .

*que hay una ley que los protege y lo impide

*que no hay albergues para atender todo el problema

*por tanto hay que realizar colonias de gatos controlados , donde los gatos son operados , vacunados y atendidos en condiciones , reduciendo la población de forma CIVILIZADA y NATURAL.

La experiencia demuestra que el ciudadano lo entiende y los conflictos , quejas y problemas desaparecen poco a poco .

El problema en Sant Just , es que esto NO LO CREEN LOS QUE SON RESPONSABLES DE APLICARLO.

TENEMOS MUY CLARO que si hay quejas , es porque NO SE ESTÁ TRABAJANDO CORRECTAMENTE.

B.En cuanto a los perros.

Hay que parar su sacrificio y trabajar con protectoras para conseguir su adopción evitando contratar empresas privadas con ánimo de lucro que no tienen ningún interés en buscar la adopción del animal.

Que todo esto ocurra en Sant Just, donde tantos ciudadanos tenemos y nos gustan los animales resulta INCREIBLE y MUY DESAGRADABLE.

Pese a estar intentando UN ACUERDO ,hasta ahora no ha sido posible, ya que las palabras del Sr. Alcalde ,cuando las concretan sus técnicos, son en el mismo tono que hemos sufrido y nos ha llevado a esta situación, convirtiéndose por ello en MUY DIFICIL llegar a una solución aceptable.

Pedimos a los Grupos políticos tanto a los que están en el gobierno como en la oposición:

1º Que la Diputación y alguna o varias protectoras orienten al ayuntamiento junto con nuestra Plataforma y que este el Ayuntamiento se COMPROMETA a seguir las recomendaciones que les den.

2ºSe proporcione la formación adecuada de los trabajadores responsables de atender este trabajo. A ser posible que sean personas con sensibilidad hacia los animales y como mínimo que los respeten.

3ºQue sea una protectora como Progat, FAADA o Altarriba , quién tutele y dirija el cumplimiento de la ley de protección de animales , así como la realización de las colonias para encauzar adecuadamente la problemática de los animales abandonados en nuestra ciudad parando su sacrificio.

4ºQue se esterilicen progresivamente todos los gatos de Sant Just , creando colonias o agrupaciones controladas alimentándolos y realizando un seguimiento sanitario de los mismos.

5º Que se contraten a protectoras, para atender a los perros abandonados y facilitar sus posibles adopciones.

6º Que todos y cada uno de los partidos que componen el Pleno, ya sean equipo de gobierno o bien oposición, así como el propio Alcalde ,expresen hoy aquí su opinión y criterios sobre este tema, y que consten en el acta .

7º Adjuntamos igualmente para que conste en acta un escrito que se presentó al Ayuntamiento , pidiendo datos que son muy importantes para ver como se ha trabajado el tema , el cual no nos han contestado . Asimismo adjuntamos una copia del Programa de establecimiento de colonias de la Diputación ya seguimos pensando que no se debe de haber leído.

tornar a inici

5
EL PAÍS 12.03.08

Barcelona agota los recursos de agua y mantiene los cortes para septiembre

Los barcos con agua potable llegarán en abril y aportarán el 10% del consumo

F. BALSELLS - Barcelona - 12/03/2008

El grueso de los recursos posibles ya está sobre la mesa. La recuperación de acuíferos en desuso y otras actuaciones de emergencia, que han permitido a los grifos domésticos ganar hasta cuatro meses a las restricciones -inicialmente previstas para el mes de mayo-, no dan más de sí. La barrera de los cortes sigue fijada en septiembre y tanto los expertos consultados como la Agencia Catalana del Agua (ACA) consideran "muy difícil" alejarla más allá del verano. "No tenemos suficiente. Hace falta que llueva", subrayó ayer el consejero de Medio Ambiente, Francesc Baltasar. Después de 18 meses sin precipitaciones y 160 millones de euros invertidos para afrontar la sequía, los embalses quedan a merced de la meteorología y de la solidaridad hídrica que puedan aportar las distintas comarcas.

La opción de transportar agua dulce cargada en barcos, que la ACA da prácticamente por hecha, tampoco ofrece un gran margen de acción. Los buques atracarán en el puerto barcelonés en abril para aportar cerca del 10% del consumo (2,6 hectómetros mensuales), que la ACA ya incluyó cuando sus cálculos postergaron las restricciones a septiembre. Se suman así a los 9,7 hectómetros cúbicos extra que se aportarán a la red Ter-Llobregat. No basta para saciar una demanda que la Generalitat cifra en 24 hectómetros cúbicos al mes para el área metropolitana.

L'article senser a:
http://www.elpais.com/articulo/cataluna/Barcelona/agota/recursos/agua/mantiene/cortes/septiembre/elpepiespcat/20080312elpcat_7/Tes

tornar a inici

6

JA HAS SIGNAT CONTRA LA MAT?
AJUDA'NS A ARRIBAR A LES 20.000 SIGNATURES!!! No a la MAT
CLICA AQUÍ PER SIGNAR

La MAT i la confusió que arriba de Barcelona

Diari de Girona, 2.3.08

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2982_6_250987__Catalunya-confusio-arriba-Barcelona

ALFONS QUINTÀ

Ahir a Perpinyà hi va haver la manifestació més gran de la història de la ciutat i de Catalunya Nord, després de la concentració de 172.000 persones -força més del doble d'habitants de la ciutat- que es van manifestar fa més d' un segle, el maig del 1907.

Llavors va ser en el marc de "la guerra del vi" que va mobilitzar a 60.000 soldats francesos i causar sis morts, a Narbona. Ahir fou, com avui informa aquest diari, a causa de la MAT.
Hi ha més diferències. La políticament més important és l'absolut predomini en la manifestació d'ahir de banderes catalanes i de pancartes en català. Els manifestants -uns quinze mil, com a mínim- havien estat convocats per les organitzacions nord-catalanes de tots els partits francesos o catalans, excepte el feixistitzant Front Nacional. L'encapçalaven parlamentaris i alcaldes de tots els colors, entre ells el de Perpinyà, Joan Pau Alduy.
Des del Principat hi van anar molts alcaldes de les comarques gironines i barcelonines, acompanyats, ai las, de la confusió política que avui hi ha a la Catalunya del sud dels Pirineus.
En efecte, malgrat que el president de la Generalitat i la direcció del PSC havien intentar dissuadir-lo, hi va ser present el conseller de Governació i secretari general d'ERC, Joan Puigcercós. De manera més discreta, també hi participà l'antic conseller d'Iniciativa, Salvador Milà.


... la notícia sencera ...

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2982_6_250987__Catalunya-confusio-arriba-Barcelona


EL PUNT  diumenge, 2 de març de 2008

Prop de 15.000 persones es manifesten a la ciutat de Perpinyà per tornar a dir «No a la MAT»

No a la MAT

Joan Puigcercós, que hi va participar, diu que «el govern no la defensa»

ANNA PUIG. Perpinyà
Mani perpiUn altre èxit de convocatòria de les plataformes No a la THT i No a la MAT. Prop de 15.000 persones es van manifestar ahir a Perpinyà amb l'objectiu de tornar a mostrar el rebuig de la ciutadania a una infraestructura que es considera injustificada. En l'acte, hi van participar l'exconseller de Medi Ambient, Salvador Milà, el diputat gironí d'ICV, Lluís Postigo, els números 1 i 2 de la llista d'ERC al Congrés, Francesc Canet i Joan Puig, i el conseller de Governació, Joan Puigcercós.

...la notícia sencera ... http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2762312

7
Comunicat de la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles, PAAC

La justícia ambiental és del tot injusta. El govern no fa cas de les sentencies. El moviment cívic indefens després d'anys de lluites.

El 21 de gener varem rebre la noticia de que haviem guanyat la sentència contra la activitat d'extracció de terrres per fer els clots de l'abocador. Aquest cas el varem posar al jutjat contenciós de Girona n.1 el juliol del 2005; o sigui que han passat gairebé tres anys des de llavors i mentrestant les extraccions per anar ampliant l'abocador s'han anat fent sempre tot i que les empreses sabien perfectament que no era legal.
 
La primera sentència que varem guanyar va ser tancar l'abocador el 2002, després l'empresa Recuperació de Pedreres va fer una apel·lació i varem tornar a guanyar el desembre del mateix any. Ara bé, ningú tancava l'abocador i varem haver de posar vàries reclamacions davant del Jutjat perquè l'Ajuntament de Cruïlles no volia tancar. Finalment varen tancar durant 45 díes, però es va tornar a obrir amb una altra autorització d'una altra llei -ja se sap feta la llei feta la trampa- Joaquim Nadal, dixit.
 
La PAAC va posar una demanda per tancar les activitats de les argileres que extreuen terrres per fer els forats de l'abocador on van els residus, però varen sortir amb la gràcia de que haviem de ser 6 persones a la Junta de la PAAC i no 3 i clar, amb una cosa tant important es va tancar el cas.
 
Hem pogut an·nular la segona autorització de l'abocador al TSJC el 24 de novembre de 2006, però la empresa i la Generalitat han posat recurs i ara resulta que te que decidir-se al Suprem, a Madrid. Ara ens tornen a donar la raó amb aquesta última sentència però es clar, ja hi torna a haver recurs.
 
Això es una guerra, una guerra que resulta que guanyem però no passa rés perquè l'abocador continúa obert i tot continúa igual. Només tenim el poder legal, però la Justicia demostra que no pot fer rés perquè tot segueix igual o pitjor.
 
Tenir la raó legal no serveix de rés. Hem dedicat més de set anys a aquesta lluita en favor de Les terreres, de la salut de les persones i de una politica de residus legal, honesta i tecnicament ben portada.
No serveix de rés.
 
Hem dedicat part de la nostra vida i una bona quantitat de diners contra els poders públics i privats d'esquerres, de dretes i "verds" que se'n riuen de nosaltres perquè ells si que tene poder, diners i poden seguir actuant impunement, en el nostre nom, resulta.
 
Les Terreres pràcticament ja no existeixen; estan inventariades però qui les vulgui veure hi trobarà l'abocador. La gent continúa visquent al voltant de l'abocador i patint-ne les conseqüències.

--
Plataforma Cívica per a la Reducció dels Residus


grup de residus de la Federació Ecologistes de Catalunya
http://ecologistes.cat

8

Governar i fer d´oposició alhora

Ja fa temps que els polítics han aconseguit tergiversar l'esperit essencial de les manifestacions, que és un dret dels ciutadans per protestar contra decisions dels seus governants. Què hi fa un polític, sobretot quan exerceix responsabilitats de govern, en una manifestació? Contra qui protesta? Contra algun poder abstracte? Els exemples són nombrosos, però un dels més significatius va ser veure expresidents de la Generalitat, exconsellers i consellers en actiu a la manifestació "Pel dret a decidir". Si no decideixen ells que estan o han estat al capdavant de les institucions, qui decideix? La darrera presència d'un governant en una manifestació va ser la del conseller de Governació, Joan Puigcercós, en la convocatòria realitzada dissabte passat a Perpinyà per protestar contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT). Contra qui es manifestava Puigcercós? Contra el president del Govern del qual forma part, José Montilla, que ha dit de totes les maneres possibles que està a favor d'aquesta línia? Puigcercós, i també el partit del qual és secretari general (ERC), té tot el dret del món a oposar-se a la línia elèctrica, però, aleshores, què hi fa en un Govern que, majoritàriament, hi dóna suport, per molt que ell intentés confondre dissabte manifestant que l'Executiu català no hi està a favor? Són els governs els que prenen les decisions i si es veu incapaç d'incorporar-hi les seves tesis des de dintre s'haurà de replantejar algunes qüestions personals i polítiques. Tot i que no es pot obviar la influència de la campanya electoral, no es pot governar i fer oposició alhora. No va desencaminat Artur Mas (CiU) quan demana la dimissió de Puigcercós "per dignitat", tot i que seria més per coherència. Algú pot retreure al líder de CiU que alguns alcaldes del seu partit també s'oposen a la MAT en contra el criteri de la direcció nacional del seu partit, però no és el mateix un alcalde, que ha d'expressar els sentiments dels seus veïns, que un conseller d'un Govern que aposta per la línia.

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2984_4_251324__Opinio-Governar-doposicio-alhora


9
Alnus - Ecologistes de Catalunya amb l'ajuda d'alguns voluntaris han plantat 45 joves alzines al Torrent de can Cortès en la campanya de forestació 2008.

Fent arrels

Aquest any hem fet tres forestacions col·lectives (vegeu-ne el reportatge), el 10 i 24 de febrer i el 9 de març. Estem satisfets de la campanya, han participat persones noves que han conectat amb el nostre esperit de cura de la NATURA.

 Fem arrels, fem bosc!
tornar a inici


Alnus - Ecologistes de Catalunya
Av. Indústria 34. Casal de Joves. 
Sant Just Desvern - 08960 BCN
Oleguer 934731641/647330788
Jordi 934736925

http://www.pangea.org/alnus

http://www.ecologistes.cat
http://www.collserola.org
Butlletins anteriors

Per aportar notícies, opinions envieu-les al correu  alnus@pangea.org

Si voleu rebre aquest butlletí i els següents via correu electrònic indiqueu-ho a alnus@pangea.org

Si no voleu rebre més el butlletí via correu electrònic indiqueu-ho també a  alnus@pangea.org