VUITENA REUNIÓ DEL CONSELL DE MEDI AMBIENT I SOSTENIBILITAT DE SANT JUST DESVERN, 9 DE NOVEMBRE DE 2006.
El
Consell de Medi Ambient i Sostenibilitat (CMAS) de Sant Just Desvern
es va reunir el passat dia 9 de novembre de 2006 a les 19,30 hores a
la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sant Just Desvern. A l’acte
van ser-hi presents representants de 18 entitats. Varen excusar la
seva presència els representants de dues entitats. El Sr.
Toni Anguera, Regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant
Just Desvern excusa també la presència del Sr. Josep
Perpinyà, Alcalde de Sant Just Desvern i President del
Consell.
*Avís ALNUS* l'acta resumida no reprodueix exactament el que es va dir...
El
quart punt de l’ordre del dia
aborda el projecte de reordenació
de la vall de Sant Just.
El Sr. Josep Mascaró, representant del Consorci del Parc de Collserola, ens fa una introducció al tema tot referint-se als antecedents a aquest treball. Pren com a punt de partida el planejament aprovat. Fa una descripció de la situació actual i repassa els criteris d’ordenació i les propostes d’actuació per millorar i recuperar els diferents espais de la vall. Remarca que l’objectiu del projecte és la recuperació del paisatge agro-forestal i ramader de la vall i que la línia general del treball és la protecció dels sistemes naturals.
Les propostes d’actuació respecte al sòl com a conseqüència de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) són les següents:
Redefinició d’usos
Enderrocament d’edificacions fora d’ordenació
Eliminació de part de l’àmbit del viver (cultius Isard).
Estabilització de talussos i marges.
Actuació sobre la pedrera.
Respecte a la recuperació d’espais fluvials es destaca que uns trams estan desapareguts i convertits en camí i d’altres trams estan en millor estat. Així a la riera de Sant Just:
en el tram entre el camí de la Font Beca i el pont de Can Pedrosa es proposa la neteja i eliminació d’obstacles dins la llera, retalussat dels marges, recuperació del bosc de ribera.
en el Tram entre Can Merlès i Can Carbonell es proposa la recuperació de llera, la recuperació de bosc adjacent de ribera, la plantació d’espècies autòctones, la formació de guals.
i en el Tram final del Torrent de la Font Beca es proposa la recuperació de llera desplaçant el camí, la recuperació del bosc de ribera i la plantació d’espècies autòctones.
Respecte a les actuacions de millora i recuperació d’espais es proposen àmbits d’estada de qualitat tova, com paviments naturals de terra i sauló, bancs, etc.
Respecte a la recuperació del paisatge agro-forestal es proposa:
la potenciació d’activitats tradicionals ja existents.
la recuperació de conreus abandonats i el pas de deixius a conreus.
la conservació de brolla i garriga.
la recuperació d’elements tradicionals agrícoles com barraques, basses, etc.
Respecte a la xarxa viària es proposa la jerarquització de camins. Es diferencien dos tipus de camins de passejada, de tres i dos metres d’amplada; el primer apte per vianants, bicicletes i vehicles de servei i el segon apte solament per a vianants.
El camí de Vallvidrera seria una pista mixta, amb un primer tram de formigó i un altre amb aparença d’un camí de sauló però amb un paviment ecològic que serà de fàcil manteniment.
Respecte a l’ordenació d’usos es proposa la consolidació d’activitats ara existents com restauració, esports i la creació d’horts de lleure ecològics en una zona on hi ha aigua de mina.
A continuació s’obre un torn de paraules sobre aquest punt de l’ordre del dia.
El Sr. Oleguer Farràs, comenta que el projecte de reordenació de la vall es presenta el mateix dia del Consell i que s’ha d’estudiar en detall. Fa però algunes consideracions: Troba desproporcionat que un 50% del pressupost del projecte es dediqui a les intervencions en els vials. Creu que no és adient posar cap tipus de sòl, que asfaltar una part del camí facilita més el pas de vehicles i que el paviment ecològic no disminuirà la velocitat dels vehicles.
Respecte a les zones d’aparcament previstes a Can Merlès i Can Carbonell considera que són excessives i que no cal fomentar l’entrada a la vall en cotxe. Respecte als horts de lleure creu que no haurà demanda.
La Sra. Mery Barranco, representant de l’Associació de veïns Sant Just, demana més informació del projecte i les fases d’execució del mateix.
El Sr. Narcís Prat, consulta si aquest projecte serà participatiu. Creu que està massa desenvolupat i que els veïns de Sant Just haurien de poder opinar sobre totes aquestes propostes de reordenació de la vall.
El Sr. Toni Anguera, respon al Sr. Narcís Prat que aquest projecte no està tancat; que algunes propostes d’actuacions es faran i d’altres potser no es faran.
La Sra. Àngels Ulla, Cap de l’Àrea d’Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, respecte a la participació ciutadana diu que després de l’aprovació del projecte per l’Ajuntament i el Consorci del parc de Collserola hi ha un període d’informació pública i que es poden fer al·legacions. També diu que les actuacions es faran per fases i coordinades amb el Planejament.
El Sr. Toni Anguera, respon al Sr. Oleguer Farràs que el camí de Vallvidrera necessita una actuació en el sòl per evitar els problemes que provoquen les pluges i també la pols generada pel trànsit de vehicles.
Finalment la Sra. Mery Barranco, proposa la creació d’una comissió de treball dins el Consell de Medi Ambient per estudiar el projecte de la vall i debatre’l amb els tècnics autors del treball.