Info web/ Infoalnus nº1

Alnus - Ecologistes de Catalunya
Sant Just Desvern - Collserola - Octubre 2006

Titulars :          foto destacada de l'actualitat de Collserola
Enllaç
 d'accès a la notícia

LA VALL DE SANT JUST, CONSTRUCCIÓ IMMINENT 1
Consum responsable, consum crític, consum ètic... Què és el consum? 2
LA PROLIFERACIÓN DE MEDUSAS EN EL MEDITERRÁNEO SÍNTOMA DEL CALENTAMIENTO Y LA SEQUÍA 3
Un estudi sosté que els moviments de defensa del territori condicionen l'acció política 4
Ecologistes de Catalunya: Catalunya incompleix la Directiva europea d'abocadors 5
ECOLOGISTES de Catalunya denuncia que s'està tirant un 50% més de residus biodegradables als abocadors del permès per Europa 6

El Govern donarà 85 € per comprar electrodomèstics més eficients

7
Txernòbil Mai Més! Tanquem les nuclears! 8
La Comissió Europea mostra el seu compromís amb la compra verda 9
Imatges de la realitat turística de Marina d’Or: 10
Notícies de caire mediambiental (recull de premsa diari)


1
LA VALL DE SANT JUST, CONSTRUCCIÓ IMMINENT

Queden dues setmanes per a que finalitzi el termini per a presentar un recurs contra l'aprovació definitiva de la modificació de PGM que afecta la vall. Alnus - Ecologistes de Catalunya, amb l'acord de la Plataforma Cívica en Defensa de la Vall estem preparant el recurs per mirar d'evitar el que l'ajuntament ha aprovat i no parem de denunciar els darrers temps.
Aquí mostrem alguns reculls de premsa al respecte:


Tot i la lluita dels ecologistes
La vall de Sant Just s’urbanitzarà parcialment
Marçal Lladó (laMalla.net)

La serra de Collserola veurà aviat com s'estreny una mica més el seu cinturó de ciment. La Generalitat ha aprovat l'urbanització d'un sector de la vall de Sant Just, al Baix Llobregat. La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola critica una operació que permetrà l'urbanització de Can Candeler i afectarà l'entorn fluvial del torrent de Can Biosca. A més, lamenten que el sobtat fi de legislatura hagi impedit la creació del parc natural de Collserola.
Després de molts anys de lluita, la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola està a punt de veure com un altre bocí de la vall de Sant Just sucumbeix sota el ciment. Es tracta només d'una petita part, ja que bona part de la vall s'ha declarat no urbanitzable gràcies a unes permutes de terreny amb les constructores. No obstant, els ecologistes consideren que la pressió de Collserola ja és massa dura com per agreujar-la encara més.El toixò serà un del afectats per la urbanització de la vall

La plataforma considera que l'aprovació del pla respon a interessos especulatius. Tant l'Ajuntament com la Generalitat han permès que prosperés la urbanització parcial malgrat el centenar d'al·legacions presentades pels grups ecologistes i veïnals. Aquests havien aportat nombrosos informes tècnics que defensaven la necessitat de protegir els valors d'aquest espai natural i la seva fauna, en especial la població de toixons.

El toixó és un habitant il·lustre de la vall de Sant Just

Malgrat no aconseguir la salvaguarda total de la vall de Sant Just, la plataforma considera que la lluita ha valgut la pena i que ha donat alguns fruits. En especial, consideren que ha servit per "sensibilitzar col·lectivament la població de la necessitat de preservar Collserola" de l'avenç urbà i, en particular, aquesta vall amenaçada. No obstant, no s'han pogut evitar operacions com la mateixa urbanització de Can Candeler o les ja aprovades anteriorment a la Bonaigua i Mas Lluí.

Publicat 19/09/2006 - 13:58h   http://www.lamalla.net/article.php?id=147973


Els ecologistes critiquen que s'edifiqui a l'entorn d'un torrent a Collserola

EL PUNT. Sant Just Desvern.20/09/2006  Els ecologistes critiquen que s'edifiqui a l'entorn d'un torrent a Collserola

La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola es va mostrar ahir en desacord amb la reserva de 5.000 metres quadrats urbanitzables a Can Candeler perquè «això afecta el torrent, el bosc i l'entorn fluvial natural de Can Biosca». La Generalitat ha modificat el pla general metropolità a l'àrea de contacte entre Collserola i el nucli de Sant Just Desvern per traslladar-hi, segons expliquen els ecologistes, 5.000 metres quadrats urbanitzables dels 80.000 amb què l'Ajuntament ha de compensar els propietaris de la Vall de Sant Just. Per allunyar les construccions d'aquesta vall s'ha de traslladar els 80.000 metres quadrats edificables a zones verdes del municipi que s'han de requalificar i a altres ciutats. La plataforma critica que «malgrat que tenen lloc suficient, l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona han insistit a edificar a les portes de Collserola».


e-notícies

Protesta per la urbanització del Mas Lluí 2 a Collserola

La Plataforma Cívica en Defensa de la Vall i Alnus-EdC han denunciat que l'espai agroforestal delEnterro d'una part de la Vall Mas Lluí, a la vall de Sant Just, dins el parc de Collserola, "té els dies comptats". És per això que la plataforma s'ha acomiadat d'aquest espai, tal com mostra la imatge, amb un acte de protesta per recordar a les administracions que "no volem que s'edifiqui ni un pam més de la vall, tal com continuen proposant". La plataforma també critica que "hi ha encara molta gent de la zona que desconeix els plans urbanístics, i lamentem profundament aquesta manca d'informació i l'opacitat amb què les administracions fan i desfan al seu gust, seguint determinats interessos de les immobiliàries, com en aquest cas".  El 4 d'octubre han fet una xerrada al Casal de Joves de Sant Just, amb el títol La vall de Sant Just, construcció imminent.

Aquí podeu observar algunes de les fotos de l'acció / funeral realitzat per la Plataforma i Alnus-EdC, just en el camí de la salut, que delimita la zona a urbanitzar.

Teniu molta més informació a http://www.pangea.org/alnus

tornar a l'inici
2
Consum conscient • consum responsable
consum ètic
• consum crític
Opcions




Quan ens disposem a comprar un producte ens podem fer algunes preguntes:

•Per què vull aquest producte?
•Com puc necessitar-ne menys?
•De què està fet? D'on ve?
•Si el compro, a quina empresa dono el meu diners escollint aquesta marca?
•Com l'he de fer servir perquè em duri força?

Coneixent la resposta a aquestes preguntes podem aconseguir que el que potenciem amb el nostre consum, amb el nostre suport econòmic, no sigui contradictori amb el que volem potenciar a nivell social.

El Centre de Recerca i Informació en Consum (CRIC) és una associació ciutadana sense ànim de lucre i independent de qualsevol institució pública o privada. Té com a objectiu oferir informació per a un consum responsable a través de la revista Opcions

  Consum responsable de carn
Últim número: maig-juliol 2006

www.opcions.org
......

CRIC – Centre de recerca i informació en consum

La visió del CRIC

El terme consum conscient (o "consum responsable") es va sentint cada vegada més en diferents àmbits, i per cadascú pot tenir significats diversos. Pel CRIC vol dir tot això:

  • Ètica també en el consum. En les nostres activitats quotidianes actuem d'acord amb la nostra ètica: valorem allò que ens sembla bé o malament abans de prendre decisions. En canvi, quan consumim és habitual prendre les opcions que se'ns presenten com a més "fàcils": barates, accessibles, de moda... El consum responsable intenta desfer aquest "divorci" entre el comportament com a ciutadans i com a consumidors: valorem què ens sembla bé també a l'hora de consumir.
  • Prendre les regnes de les decisions pròpies. El consum responsable trasllada la presa de decisions des de la publicitat, el mimetisme social o alguns interessos particulars cap al criteri de cadascú.

  • Acció per al canvi social. Hi ha moltes coses al món que no ens agraden: injustícies, degradació del medi... El nostre consum hi té a veure, perquè amb cada acte de consum influïm sobre l'evolució de la societat. El consum responsable intenta que allò que potenciem amb el nostre consum no sigui contradictori amb el que volem potenciar a nivell social.

  • Canviar l'actitud davant del consum. Fer un consum responsable no es tracta simplement d'una elecció entre marques ni només de consumir "verd", sinó d'un replantejament de tota la manera de consumir. Preguntem-nos primer si realment tenim necessitat o desig d'allò que anem a consumir, després de quantes maneres es pot satisfer aquesta necessitat o desig, i finalment, en cas de fer-ho a través del mercat, quina de les opcions que ens ofereix ens sembla més encertada.

  • Alliberament, no obligació. No es tracta de "complir amb l'obligació" de seguir unes normes que se'ns dicten; això ens fa sentir culpables i buscar excuses quan no podem fer-ho. Al contrari, es tracta de sentir l'alliberament de fer allò que des de dintre sentim que és millor i ens fa estar més satisfets, de no estar lligats a necessitats falses, a modes o hàbits que no sabem ben bé perquè seguim, d'entendre millor com funciona el món en què vivim, de no participar en dinàmiques que no ens semblen correctes.

Practicar el consum responsable

  • Fer un consum responsable comença per una cosa tan senzilla com observar el nostre consum de cada dia. Moltes vegades el mateix sentit comú ens suggerirà canvis positius. No hem de tenir por o vergonya de prendre hàbits "estranys" en la nostra societat, com anar a comprar amb el cabàs; el que hauria de ser estrany és que no siguin "normals".

  • Dedicar temps a buscar informació, identificar les opcions més vàlides en cada moment, etc. és una bona inversió: el més segur és que practicar un consum responsable ens dugui, a fi de comptes, a disposar de més temps per a nosaltres.

  • De vegades el consum responsable ens durà a escollir opcions que no són les més accessibles al mercat o que no són les més barates, però també arribarem a la conclusió que de fet deixar de comprar moltes coses ens aporta molts avantatges; a la llarga gastarem menys diners.
3

LA PROLIFERACIÓN DE MEDUSAS EN EL MEDITERRÁNEO SÍNTOMA DEL CALENTAMIENTO Y LA SEQUÍA

Madrid, 9/8/2006, (Ecoestrategia).- La proliferación de las medusas en la costa mediterránea es un síntoma del calentamiento global y de algunos efectos asociados a éste, como la sequía y la disminución de los caudales de agua dulce que llegan al mar.

Así lo considera la organización ecologista Oceana, que ha realizado un trabajo de divulgación sobre las características de estos animales y las causas que justifican su proliferación en las costas españolas.

Según esta organización, la sobreabundacia de medusas no es casual y sí un síntoma de que las características del agua han cambiado debido a las variaciones de algunos parámetros como la temperatura y la salinidad.

Las medusas, invertebrados compuestos en un 95 por ciento de agua y que contienen tentáculos urticantes que provocan molestas picaduras al entrar en contacto con la piel de las personas, viven normalmente a una distancia de entre 20 y 40 millas de la costa.

A esa distancia el agua es más salina y más cálida que en la costa, donde es más fría y menos salina, aunque, según esta fuente la aportación a la costa de aguas de río ha sido muy baja debido a la sequía, y esa menor aportación de agua dulce ha propiciado que aumente la salinidad de las aguas costeras y que éstas se equiparen con el agua más alejada de la costa.

Oceana ha señalado también la sobrepesca como factor determinante de la proliferación de esta especie, ya que determinadas artes de pesca provocan la captura de los depredadores de las medusas, como la tortuga boba, el atún o el pez espada.

tornar a l'inici

4

Un estudi sosté que els moviments de defensa del territori condicionen l'acció política

EL PUNT 12.09.06

 
Un estudi sosté que els moviments de defensa del territori condicionen l'acció política

Analitza els conflictes del túnel de Bracons, el transvasament de l'Ebre, el pla urbanístic 22@ i el creixement de l'Empordà

JORDI CASAS. Olot
Les mobilitzacions i els conflictes territorials del país han estat clau per implantar una nova cultura del territori i sobretot han ajudat a consolidar la nova política territorial que comença a impulsar la Generalitat, segons un estudi encarregat per la Fundació Bofill a l'Institut de Govern i Polítiques Públiques, adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest estudi analitza la incidència en el govern i en la societat en general que han tingut la coordinadora Salvem les Valls, la plataforma Salvem l'Empordà, la de Defensa de l'Ebre i la del moviment contra el pla 22@ en els conflictes territorials del túnel de Bracons, del model urbanístic i turístic de l'Empordà, de l'intent de transvasament de l'Ebre i del districte tecnològic del Poblenou de Barcelona.

L'estudi determina que les mobilitzacions han tingut un impacte important en les polítiques territorials i ho classifica en tres grups.

PROJECTES ATURATS.
El primer és el que anomena substantiu i aplega els casos en què els projectes s'han paralitzat, com ara el del transvasament de l'Ebre; els que s'han modificat, com ara el del tram de Joanetes de l'eix Vic-Olot, i els que han tingut propostes alternatives concretes, com ara els plans territorials.

PROJECTES MODIFICATS.
El segon és el nivell operatiu i estableix que aquests moviments reivindicatius han comportat l'accés de nous actors polítics en l'elaboració de les polítiques territorials, noves aliances científiques i de pensadors que han enriquit el discurs, i canvis promoguts en els procediments i tràmits, com per exemple l'ampliació dels terminis de consulta.

SENSIBILITZACIÓ.
I, finalment, el tercer és el que anomena simbòlic i conceptual, de caràcter molt més filosòfic, que qüestiona conceptes com ara l'interès general i el progrés i n'introdueix de nous com és el de cultura de l'aigua.

El mateix estudi també destaca la importància de la formació de tots aquests moviments reivindicatius com a «xarxes d'acció col·lectiva crítica», cosa que aconsegueix un efecte amplificador i unitari en la defensa del territori. A part, remarca que han sabut aprofitar «estructures d'oportunitat política» favorables al canvi de les polítiques, com en el cas dels canvis polítics a Catalunya dels últims tres anys.

El treball Per una nova cultura del territori? Mobilitzacions i conflictes territorials ha estat elaborat per l'Institut de Govern i Polítiques Públiques, que està adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Bofill. Els autors són Àlex Casademunt, que n'és el coordinador, Eva Alfama, Helena Cruz, Gerard Coll i Marc Martí. Aquesta recerca s'ha fet a partir d'entrevistes amb activistes, tècnics, polítics i periodistes i a través de l'anàlisi de la informació cedida per les entitats estudiades i de les poques publicacions que hi ha sobre el tema. És a punt de ser publicada, segurament per Icària.


La Plataforma per a la Defensa de l'Ebre es va constituir l'any 2000 per oposar-se frontalment a la proposta de transvasar aigua del riu Ebre i evitar així un dany irreparable a la fauna, a la flora i fins i tot a la formació geogràfica del riu, sobretot del seu famós delta. Aquesta plataforma ha aconseguit aturar el projecte.
La plataforma 22@ es va constituir el 2000 per defensar el patrimoni industrial del Poblenou de Barcelona, que consideraven amenaçat pel projecte que du el nom de 22@ i que pretenia enderrocar bona part de les indústries. Amb el símbol de la fàbrica de Can Ricart, el moviment ha aconseguit que se salvin de la desaparició 68 elements.

 
Salvem les Valls

És una coordinadora que des del 1995 agrupa 20 entitats i un centenar de particulars que s'oposen a la construcció de l'eix Vic-Olot pel túnel de Bracons. Ara està en construcció, però la seva activitat de defensa del territori ha estat pionera i representativa per als sectors ecologistes. Ha estat clau en la modificació del tram més impactant, el de Joanetes.

Salvem l'Empordà

Promoguda arran d'una assemblea de la Institució Altempordanesa en Defensa de la Natura, l'any 2002, aquesta plataforma té per objectiu fomentar un desenvolupament equilibrat i sostenible de la comarca. Ara du a terme accions i treballa perquè el pla director de l'Alt Empordà que fa la Generalitat s'adigui a aquests principis.

tornar a l'inici
5
Ecologistes de Catalunya:  Catalunya incompleix la Directiva europea d'abocadors
La Directiva Europea 99/31/CE del 26 de abril 1999 té per objecte prevenir o reduir els efectes ambientals negatius de l'abocament de residus, i en particular el de les aigües superficials, les aigües subterrànies, el sòl, l'aire i la salut humana.

Per assolir aquests objectius, l’estratègia marca un escenari de reducció esglaonada de l'abocament de residus biodegradables —paper, cartró, matèria orgànica, restes vegetals... Aquest escenari preveu abocar a l’any 2016. només el 35% dels residus biodegradables que s'abocaven el 1995.

El primer termini d'aquesta reducció gradual d’abocament de residus biodegradables, estableix una reducció de l’abocament del 25% dels residus biodegradables. Aquest termini s’ha exhaurit aquest passat 16 de juliol sense assolir els objectius marcats, ja que a Catalunya no només no s'ha reduït la quantitat de residus biodegradables abocats sinó que ha augmentat un 13% respecte 1995; aquest fet està directament relacionat amb els deficients resultats de recuperació de la brossa orgànica amb un 11% de recuperació (dades de 2005) quan l’objectiu del PROGREMIC era arribar a recuperar el 50% el mateix any. Això doncs, ara estem incomplint en un 50% els objectius previstos a la Directiva, segons les estimacions realitzades per EdC; aquest incompliment és responsable de l'emissió de 300.000 tones de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, l'equivalent al 20% de les emissions associades al trànsit a la ciutat de Barcelona.

Des de la Federació Ecologistes de Catalunya volem denunciar aquest incompliment, fruit de la vulneració reiterada dels objectius de recuperació de brossa orgànica marcats per la Llei Reguladora de Residus 6/93 i les seves modificacions així com dels objectius de recuperació de la brossa orgànica i del paper i cartró establerts en el Pla de Gestió dels Residus Municipals de Catalunya (PROGREMIC 2001-2006) i el PMGRM 1999-2006.

La situació és encara més preocupant si tenim en compte que la revisió del PROGREMIC (2001-2006), posposa l’objectiu de recuperar només el 55% de la brossa orgànica produïda el 2012 i recuperar el 75% del paper. Aquests objectius són insuficients, especialment per a la brossa orgànica ja que no permeten assolir els objectius de la Directiva a través de la recollida selectiva en origen i de qualitat.

Algunes conclusions:

El no assoliment dels objectius marcats per la Directiva d'Abocadors posa de relleu el fracàs de la gestió dels residus municipals durant aquesta darrera dècada, especialment el model de gestió dels residus municipals promogut per l’Agència de Residus de Catalunya i l’Entitat Metropolitana de Medi Ambient, basat en els Ecoparcs com a instal·lacions de transvasament dels residus a abocadors o en forma de CDR a les incineradores.

És encara més preocupant que aquesta política i model fracassat que es vulgui exportar a la resta del país segons es preveu al PROGREMIC (2006-2012) amb la agressió que comporta al territori i a les poblacions o­n s’imposen aquestes instal·lacions.


Les administracions ARC i l’EMMA mantenen una política ineficient i continuista que;

  • no marca objectius ni instruments eficients de reducció de residus

  • trasllada els objectius de recuperació de residus previstos pel 2006 al 2012

  • instauren el model dels Ecoparcs, autèntics forats negres o­n no hi ha transparència en el flux dels residus ni amb els resultats de la seva gestió.

  • no prioritza la prevenció i generarà gran quantitat de residus no aprofitats

  • prioritza el tractament “resta” molt costós i de baix rendiment, davant de la prioritat de la bona separació en origen i la qualitat del compost.

  • no obliga als ajuntaments mandrosos a complir la Llei reguladora

  • es continua utilitzant i potenciant àmpliament l’abocament i la incineració, amagades darrera noves denominacions (eufemismes com l’ús de combustibles alternatius (cremar en cimenteres com la de CEMEX a Sant Feliu de Llobregat, Ciments Molins,..) o restauració d’espais degradats amb “bales inerts” la Vallensana (Badalona), La pedrera Elena de l'empresa Sugranyes (Cerdanyola),..

  • s’imposen les instal·lacions sense contemplar el consens social i doncs, es generador de conflictes socials


Demanem un replanteig dels models de gestió de residus proposats per l’ARC i l’EMA:

  • La realització d’Auditories ambientals i econòmiques als dos Ecoparcs, amb la participació de les entitats socials en el criteri de contractació de l’auditoria i en el seguiment i resultats. Transparència informativa.

  • Moratòria a la construcció dels nous Ecoparcs

  • Aturada de l’ompliment dels residus de les bales dels Ecoparcs a la pedrera Vallensana i moratòria a l’ompliment de pedreres i extraccions amb residus.

  • Moratòria a la crema de residus en instal·lacions industrials com a “combustibles alternatius”; en Cimenteres (Ciments Molins, CEMEX,..), tèrmiques (Sant Pere de Torelló,..), ceràmiques, etc.

  • Obertura d’un debat obert i transparent amb les Plataformes, entitats ecologistes, socials i de defensa del territori i medi ambient , amb conflictes al territori català.

6
ACN  30/07/2006 / 13:01h

 
 ECOLOGISTES de Catalunya denuncia que s'està tirant un 50% més de residus biodegradables als abocadors del permès per Europa

Barcelona.- ECOLOGISTES de Catalunya (EdC) denuncia que s està tirant un 50% més de matèria orgànica als abocadors catalans de la que permet la directiva europea. Aquest escenari preveu que el 2016 només s aboquin el 35% dels residus biodegradables que s abocaven el 1995. El primer termini del pla, que es va exhaurir el 16 de juliol passat, estableix una reducció de l abocament del 25% dels residus biodegradables. EdC ha assegurat que a Catalunya no només no s ha reduït la quantitat de residus biodegradables abocats sinó que ha augmentat en un 13% respecte el 1995.
7

El Govern donarà 85 € per comprar electrodomèstics més eficients


El pla amplia l'import de les ajudes anunciades pel Ministeri d'Indústria

CAROLINA ABADÍA

BARCELONA

El Departament de Treball i Indústria va anunciar dimecres passat la posada en marxa del pla renove d'electrodomèstics a Catalunya, amb una ajuda mínima de 85 euros per als compradors que escullin un model de rentadora, frigorífic o rentavaixella de classe A, que estalvia un 40% d'energia. Aquest pla, batejat com a Renova't, complementa el que el mes passat va anunciar el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, José Montilla, que atorga una ajuda mínima de 50 euros per cada aparell. La Generalitat incrementarà aquesta quantitat per frigorífic, rentadora o rentavaixella de 50 a 85 euros. Els congeladors rebran a Catalunya 185 euros i per les assecadores se'n donaran 150.
Es beneficiaran d'aquesta subvenció els que renovin els seus electrodomèstics a partir del dia 2 de maig, però fins a l'1 de juny el descompte no s'aplicarà directament a la factura del producte. La Generalitat preveu que 90.000 aparells siguin substituïts durant l'any 2006 i té previst destinar-hi un pressupost de 10,5 milions d'euros.
Les distribuïdores d'electrodomèstics hauran de comprovar que el client canvia el vell aparell per un altre de nou enèrgicament eficient. Josep María Rañé va descartar "totalment" la possibilitat que aquesta mesura elevi el preu de venda dels electrodomèstics: "Es tracta d'un mercat molt obert, en què és molt difícil que hi hagi un acord per apujar els preus".

140 MESURES
El pla Renova't és una de les 140 mesures que la Conselleria de Treball inclou en el Pla d'Acció 2006-2010, que destina un pressupost de 72,6 milions d'euros a reduir el consum d'energia, dels quals 38,7 provenen del Govern central. La major part dels fons (19 milions d'euros) aniran destinats al sector d'edificis i serveis, per fomentar l'aïllament de les vivendes i una utilització més eficient de l'energia. Se subvencionarà amb un màxim de 20.000 euros la rehabilitació de les façanes d'entre 200 i 400 vivendes. També es concedeixen ajudes a la introducció d'equips eficients de climatització.
Als edificis públics es col.locaran bombetes d'estalvi, es renovaran les instal.lacions d'il.luminació pública exterior i es farà un diagnòstic energètic de gairebé 30 edificis d'ús col.lectiu.


tornar a l'inici
8

Txernòbil Mai Més! Tanquem les nuclears!

Fa 20 anys, el 26 d'abril de 1986 tenia lloc l'accident nuclear més greu succeït fins al moment, en el reactor numero 4 de la central nuclear de Txernòbil, a Ucraïna.

Les conseqüències. Tan sols es coneix la punta de l'iceberg; algunes dades:

  • Les víctimes mortals s'estimen en unes 500.000.

  • S'han desplaçat 350.000 persones procedents de les zones més afectades.

  • Més de 5 milions de persones resideixen actualment en les zones contaminades, i desenes (si no centenars) de milions s'han vist afectades per l'accident de Txernòbil.

  • La mortalitad a Bielorússia ha augmentat un 43% de 1990 a 2004 (segons dades publicades en la web oficial de govern bielorrús)

  • Uns estudis recents afirmen que el càncer de tiroides en nens va augmentar 88,5 vegades, en adolescents 12,9 vegades i en adults 4,6 vegades.

És el llegat tràgic d'una central que va alimentar la xarxa elèctrica tot just un grapat d'anys.

Pot ser el llegat de qualsevol de les centrals nuclears espanyoles, especialment si el govern de Zapatero incompleix la seva promesa d'establir un calendari de tancament de les centrals nuclears espanyoles i, les elèctriques aconsegueixen mantenir-les en funcionament uns lustres més.

Ha de tractar-se d'un tancament progressiu, però urgent. Les nuclears catalanes envelleixen ràpidament a mesura que s'esgoten els seus 25 anys de vida útil; a l'envelliment i la deterioració dels materials, se suma la pèrdua de la cultura de la seguretat dels seus gestors, preocupats abans de res per abaratir costos.

És urgent que la Generalitat de Catalunya i el Govern de José Luís Rodríguez Zapatero estableixin un calendari de tancament de les centrals nuclears catalanes que inclogui el tancament de l'última d'elles abans de finals del 2015.

I, per a demanar-se'l alt i clar, us convidem a que us uniu a artistes, organitzacions i intel·lectuals en un homenatge als milions de perjudicats de Txernòbil.

9
tornar a l'inici
La Comissió Europea mostra el seu compromís amb la compra verda
22/09/2006
Més informació sobre Ecoprocura:

  Ecoprocura es presenta com una oportunitat.
  Experts internacionals debaten com promoure la compra verda

A finals de 2006, els estats membres de la Comissió Europea hauran d'aprovar els Plan d'Acció en compra pública verda. Jill Michielsen, de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea va informar que 18 dels estats membres ja han iniciat aquests plans i 4 ja disposen de l'esborrany. Així, s'han marcat com a fita que de cara al 2010 el nivell mitjà de compra pública verda a Europa sigui el nivell dels estats que actualment practiquen la millor compra pública. Trobareu més informació sobre la compra verda i Europa, aquí.

Si es fa una anàlisi actual de la qüestió el 40% dels projectes de licitació ja són verds, però Michielsen creu que s'han de desenvolupar més capacitats i també cal una estandarització dels procesos de compra verda. A més cal revisar el cicle de vida dels productes verds per calibrar el seu preu i verificar que realment són sostenibles. La Comissió tindrà en compte aquests aspectes a més de la regulació de les ecoetiquetes i publicarà a la seva nova pàgina web les noves estratègies de compra pública verda a nivell estatal i local i informació per la determinació de preus i cicles de vida dels productes sostenibles.

A escala mundial, l'Agència de l'ONU per al Medi Ambient (UNEP en les seves sigles en anglès) també vetlla i considera com una de les seves prioritats vetllar pel compliment del procés de Marràqueix de 2003 per promoure així pautes més sostenibles de producció i consum. Aquest procés inclou reunions periòdiques d'abast mundial i regional, grups d'experts i taules rodones per promoure els avenços en la compra sostenible en el marc de deu anys. Tot això amb una marcada prioritat de vetllar per la igualtat internacional en la distribució dels recursos i les justes condicions de treball.

10
Curiositat:

Imatges de la realitat turística de Marina d’Or:

Un gran engany

http://notancerca.blogspot.com/2006/09/la-veritable-histria-de-marina-dor.html

Alnus - Ecologistes de Catalunya
Av. Indústria 34. Casal de Joves. Sant Just Desvern - 08960 BCN
Oleguer 934731641/647330788
Jordi 934736925/

http://www.pangea.org/alnus
http://www.ecologistes.cat
http://collserola.org

Per aportar notícies, opinions envieu-les al correu  alnus@pangea.org

Si voleu rebre aquest butlletí i els següents via correu electrònic indiqueu-ho a alnus@pangea.org

Si no voleu rebre més el butlletí via correu electrònic indiqueu-ho també a  alnus@pangea.org

Defensa la natura !
Inscriu-te